אם נשפוט לפי מה שקורה באינסטגרם ובאתרים השונים, כולם נמצאים עכשיו בדובאי ומי שלא שם מתכנן לנסוע בקרוב. בזמן הקצר שעבר מאז שחתמו על הסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות, נראה שדובאי עברה לראש רשימת ה-FOMO של הישראלים והמספרים תומכים בהשערה הזו: כ-300 טיסות צפויות לנחות ביעד ולהביא איתן כ-50 אלף ישראלים רק בחודש דצמבר. גם בינואר, נכון לעכשיו, הטירוף צפוי להמשיך.
כל מה שצריך לדעת לפני הנסיעה לדובאי
הסיבה לכך די ברורה. לדובאי יש את כל הנתונים כדי להיות הדבר שכולם מדברים עליו ורוצים לחוות אותו. דבר ראשון, היא באמת מטורפת. הבניינים בה הם הכי גבוהים, האטרקציות בה הכי מוגזמות והקניון, האקווריום ופארק המים כאן הם הכי גדולים. תוסיפו לזה את העובדה שהיא נמצאת במרחק של שלוש שעות טיסה בלבד, החבילות אליה זולות וכדי לטייל בה לא צריך להיכנס לבידוד. כדי לחתום את הסיפור באופן סופי - מדובר ביעד שהיה עד עכשיו אסור לכניסה לישראלים (לפחות לאלה עם דרכון ישראלי) ופתאום קיבלנו אישור לטעום מהפרי האסור שנראה כאילו הגיע אלינו מהעתיד.
כדי להבין עד כמה המציאות קרובה למה שאנחנו רואים באינסטגרם, עלינו על הטיסה השנייה של ישראייר, מתוך יותר מ-100 טיסות שהחברה תוציא בחודש הקרוב, כדי לבדוק מקרוב מה באמת קורה בדובאי:
הבירוקרטיה בדרך לדובאי
לטוס בימי קורונה, לא משנה לאן, זו אופרציה אחרת ממה שאנחנו מכירים. על אחת כמה וכמה כשטסים ליעד שכף רגליהם של הישראלים לא דרכה בו עד לפני רגע. כך, כדי להגיע לדובאי צריך לעשות בדיקת קורונה בארץ שתוצאותיה מתקבלות עד 72 שעות לפני הטיסה. בחברת ישראייר, איתה טסנו, דאגו להפנות אותנו לאחת משתי נקודות לבדיקת קורונה בהדסה והתוצאות הגיעו בבוקר למחרת ובאנגלית כנדרש. המשימה הראשונה מאחורינו.
בזמן הטיסה שלנו לא נדרשנו להוציא ויזה מיוחדת או לשלם עליה, ובחברת התעופה דאגו להעביר את שמות הנוסעים ומספרי הדרכון לרשויות הרלוונטיות. כעת הדרישות צפויות להשתנות והוצאת הוויזה תעלה כ-95 דולרים. אופן הוצאת הוויזה, נכון לכתיבת שורות אלה, עדיין לא לגמרי ברור ובכל מקרה חברות התעופה אמורות לסייע. כך או כך, לא מדובר בפרוצדורה מסובכת כמו בוויזה לארה"ב, אלא יותר בהליך פורמלי ומהיר שככל הנראה ניתן יהיה לעשות גם דרך אפליקציה ייעודית.
בנוסף, 24 שעות לפני היציאה לנתב"ג צריך למלא הצהרת בריאות ליציאה מהארץ, אותה צריך להציג בכניסה לשדה. גם את המשימה הזו עברנו בקלילות.
בזמן הטיסה, לפני הנחיתה בדובאי, צריך למלא שאלון פרטים אישיים (ייתכן שלא יהיה צריך אם אכן נמלא אותם באפליקציה) ויש להוריד אפליקציה נוספת של משרד הבריאות בה אמורות להתקבל תוצאות בדיקת הקורונה הנוספת (באופן אישי, אני מעולם לא קיבלתי בה תשובה כלשהי והיא הגיע ב-SMS רגיל). בטיסה עצמה יש לעטות מסכה כל הזמן ולהקפיד על שמירת המעברים ריקים ככל האפשר.
דבר אחרון: בעת הנחיתה בדובאי, כל מי שמגיע עובר בדיקת קורונה שתוצאותיה מתקבלות עד 48 שעות (לרוב יגיעו הרבה יותר מהר). עד שמקבלים את התשובות לבדיקה יש להישאר במלון ולא לצאת ממנו החוצה. לגבי השאלה האם מישהו אוכף את הדרישה הזו: לא בטוח, אבל כשקנס כספי גבוה מונח על הכף, לא מומלץ לבחון זאת לעומק. מי שלא רוצה לחכות כל כך הרבה זמן יכול לבצע בדיקת קורונה מהירה שתוצאותיה מתקבלות עד 10 שעות (אני קיבלתי תוך כ-6 שעות) היא עולה 150 דירהם (ערכו דומה לשקל) ומתבצעת לפני עמדת החתמת הדרכונים. את התשובות מקבלים ב-SMS למספר הטלפון האישי, אז חשוב להישאר זמינים במספר אותו אתם מוסרים. אגב, מספר הטלפון ניתן כמעט בכל מקום אליו אתם מגיעים.
עברנו בביקורת הדרכונים ללא בעיה (נכון להיום לא חותמים בדרכון) והחופשה התחילה כבר ברגע שיצאנו לאסוף את המזוודות וגילינו שדה תעופה שהוא הסנונית המרשימה הראשונה למה שעוד עתיד לבוא.
מה שקורה בדובאי
לונה פארק ענק של אטרקציות/ עיר עתידנית/ עיר שחושבת בגדול. הכל נכון. כבר מהרגע שעושים את הדרך משדה התעופה למרכז העיר (כ-20 דקות נסיעה | 5 דירהם במטרו | כ-50 דירהם במונית) נחשפים לחלק מהבניינים והאטרקציות המיוחדות של המקום, וזה מרשים ומרגש כבר מהרגע הראשון.
בשנת 1966 הכל השתנה באיחוד האמירויות שתושביה החלו להתעשר ללא היכר מנפט, ומסוף המאה ה-20 הם גם החלו למנף זאת כדי להיות הכי גדולים בהכל. תמצאו כאן את הבניין הכי גבוה בעולם (הבורג' חליפה) המלון הכי יוקרתי (ב'ורג אל ערב), פארק המים הכי גדול (פארק המים אטלנטיס), הקניון הכי גדול (קניון דובאי), מתחם הסקי הבנוי הכי גדול (סקי דובאי) ועוד ועוד. בעתיד אגב, עוד 10 שנים מהיום, היא צפויה להיות אפילו יותר גדולה, גבוהה וחדשנית. יש למה לחכות.
לצד כל הגודל והפאר הזה, האווירה בדובאי היא נעימה ונינוחה. המקומיים אדיבים ומסבירי פנים ותושבי החוץ (שמהווים כ-90 אחוז מכלל המדינה) יעשו הכל כדי לגרום לתיירים להרגיש הכי רצויים שיש. לא צריך להוציא כאן כסף גדול כדי לקבל יחס מעולה וכולם כאן מאוד אדיבים כל הזמן, דוברים אנגלית ברורה ושמחים לעזור.
בגזרת הקורונה עושים כאן את המקסימום. ההקפדה על עטיית המסכות ניכרת בכל מקום ולא יהססו להעיר לכם אם תורידו אותה מתחת לאף. כמות המבקרים באטרקציות השונות מוגבלת ובתורים באמת דואגים לרווח של שני מטרים. בנוסף, בכניסה למלון ואפילו על שלט הטלוויזיה יש מדבקות שמוכיחות שהחדר עבר ניקוי.
בכלל, דובאי היא עיר מאוד בטוחה. חלק מזה בזכות המצלמות הרבות שפזורות בכל מקום וחלק מזה בגלל האנשים. כך או כך, כל עוד שומרים על כללים ההתנהגות המקומיים, הביקור בדובאי יהיה מוצלח מאוד.
כללי התנהגות בדובאי
על איזה דברים חשוב להקפיד? בראש בראשונה, ובהמשך לסעיף הקודם, התושבים בדובאי מאוד נעימים ומכבדים וחשוב להיות נעימים ומכבדים בחזרה. ככה פשוט. זו כמובן אמירה שמתאימה לכל מקום אליו תטוסו, ועל אחת כמה וכמה ביעד שלא מעט ישראלים מטיילים בו עכשיו לראשונה. אל תצעקו, אל תהיו חסרי נימוס או חסרי סבלנות. בדובאי מאוד רוצים לארח אותנו, אך חשוב לעשות זאת תוך שמירה על כללי ההתנהגות שלהם ולא שלנו.
שאלות ותשובות שחשוב לדעת לפני שמגיעים לדובאי
אחד הדברים המרכזיים עליו מקפידים בדובאי הוא צילום. בדובאי אפשר לצלם בצורה חופשית כל עוד זה נעשה בטלפון הסלולרי. ברגע שתרצו לצלם במצלמה מקצועית (גם אם היא פרטית), החוקים כבר הרבה יותר נוקשים ולא בכל מקום יאשרו לכם לעשות זאת. כך, אם מישהו מבקש מכם לא לצלם עם מצלמה, אל תעשו את זה. אם אתם לא בטוחים, פשוט תשאלו.
גילויי חיבה בציבור: בניגוד לשמועות, בדובאי אין בעיה שזוגות יישנו באותו החדר אך נהוג להימנע מגילויי חיבה בפומבי. כך למשל, במהלך הסיור שעשינו יצא לנו לראות זוג שהתחבק באזור הבורג' חליפה. אף אחד לא קפץ עליהם או עצר אותם, אך המדריך שליווה אותנו אמר שזה פחות מקובל ולא מנומס. זה הכל.
לבוש: אין בעיה ללבוש ביקיני בחוף הים ולהתלבש או להוריד בגדים באופן חופשי. מחוץ לחוף הים התלבשו מחדש (כלל שנכון לכל מקום בו אתם נמצאים).
אלכוהול: ניתן לשתות בחופשיות בברים ובמסעדות המגישות שתייה חריפה (בלא מעט מקומות כלל לא מוכרים), אך אסור בשום פנים ואופן לשתות ברחוב או בחוף הים.
האטרקציות בדובאי
כבר נכתב לא מעט על האטרקציות בדובאי. את חלקן אסור לפספס וחלקן מזכירות יותר מלכודות תיירים. יש כל כך הרבה אופציות שכל אחד יכול למצוא לעצמו את התמהיל הנכון עבורו.
לכל האטרקציות שאסור לפספס בדובאי
לא משנה איזה אטרקציות תבחרו לעשות ובאיזו כמות, אופי הטיול בדובאי הוא כזה שמחייב מעבר ממקום למקום, מאטרקציה לאטרקציה, והולכים כאן לא מעט ברגל או נוסעים במונית. קחו בחשבון שלא תספיקו הכל, וזה בסדר, אך הימים שלכם ככל הנראה יהיו מלאים וכדאי להצטייד בנעליים נוחות להליכה. בנוסף, כעת זו עונת החורף בדובאי, כך שהשיטוט הרגלי בחוץ הוא הגיוני ואף מתבקש. בחודשי הקיץ לעומת זאת, לא תוכלו להסתובב בחוץ ולכן רוב הבילויים כאן הם במקומות סגורים עם מזגן. אנחנו הרגשנו ליום אחד את החום המדברי וזה לא היה נעים. באוגוסט זה בלתי נסבל.
ומה בכל זאת אסור לפספס, לא משנה עם מי אתם מגיעים?
- התצפית מהקומה ה-124 בבורג' חליפה (כ-120 דירהם | עדיף להזמין מראש), הבניין הגבוה בעולם - 828 מטר, שתיתן לכם נקודת מבט מדהימה על עיר העתיד מלמעלה. מומלץ לשלב את ההגעה לתצפית עם ביקור בקניון דובאי (הכי גדול בעולם) בו נמצא האקווריום הכי גדול (149 דירהם) ובערב, החל מ-18:00, להגיע למופע המזרקות שנמצא למרגלות הבורג' חליפה.
- תמיד מעניין וכיף להסתובב בשווקים מקומיים: החל משוק התבלינים האותנטי (Dubai Spice Souk) דרך שוק הזהב (Dubai Gold Souk) רק כדי "לשטוף" את העיניים ועד לשוק המשוחזר מדינה ג'ומרייה (Madinat Jumeirah). בשווקים, בניגוד לקניונים, מותר להתווכח קצת על המחיר.
- אל תפספסו ביקור גם במרינה של דובאי, בה ניתן להיכנס לים, לעשות אטרקציות ימיות שונות (אנחנו התנסנו בשיט בסירה מהירה והיה מאוד מומלץ), לאכול משהו, או סתם להסתובב. מדובר בטיילת באורך של 3.5 ק"מ! ממול למרינה נמצא חצי האי המלאכותי בלוווטר (Bluewater) ממנו ניתן לתצפת על הרוחצים ועל הגלגל הענק הכי גדול בעולם שנמצא בשלבי הקמה.
- בגנים המופלאים (The Dubai Miracle Garden) תוכלו להעביר כשעתיים נעימות. הכניסה לא יקרה באופן יחסי לאטרקציות השונות בדובאי ועולה 55 דירהם למבוגר ו-40 דירהם לילד. הגנים נמצאים כחצי שעה נסיעה מהעיר.
- אם אתם לא ישנים באי הדקלים המלאכותי (הפאלם), עליו מלונות רבים, מומלץ להגיע ולהעביר במקום כחצי יום. על האי נמצא פארק המים הגדול, מלון אטלנטיס המרהיב ואזור דה פוינטה (The Pointe) בו יש מסעדות, חנויות ומופע מזרקות. מומלץ גם לנסוע במונורייל (The Palm Jumeirah Monorail) מעל האי (30 דירהם) כדי לקבל פרופורציות על המקום ממבט עילי. אי הדקלים נמצא כחצי שעה נסיעה ממרכז העיר.
- לחובבי האקסטרים יש גם לא מעט אפשרויות. החל ממתחם הסקי הגדול בעולם שנמצא בקניון אמירטס (כ-150 דירהם ליום שלם. תלוי בכמות האטרקציות), דרך האוטודרום (Autodrome) - מסלול מרוצים בו ניתן לנהוג באופן עצמאי או לשבת ליד נהג מקצועי. מבחינתי, האופציה השנייה היתה מלהיבה יותר (המחירים מתחילים ב-1,000 דירהם לנהיגה ברכב קטן ועד 10,000 לנהיגה ברכב פורמלה 1 המחייב הסמכה לפני). אטרקציה נוספת היא ספארי המדבר המפורסם, שזהו שם קצת מטעה לחוויה שהיא למעשה נהיגת שטח בדיונות החול שנמצאות כשעה נסיעה מחוץ לדובאי. האטרקציה הזו שווה בזכות הנוף המרהיב של הדיונות והשקיעה, אך פחות בזכות החפלה הבדואית בסוף עליה ניתן לוותר (כ-1,200 דירהם לג'יפ בלי ארוחה, 1,500 עם ארוחה).
לעוד אטרקציות שאסור לפספס בדובאי
המחירים
שאלת מיליון הדולר. חלק יגידו שהחופשה בדובאי זולה, אחרים יגידו יקרה. האמת, כמו כל דבר, נמצאת באמצע.
חבילות הנופש לדובאי מאוד זולות. התחרות על הטיסות היא גדולה וכך גם במלונות (בדובאי יש כ-650 מלונות שרובם לא מלאים כרגע בגלל הקורונה). כך למשל, חבילה בישראייר, הכוללת טיסות ומלון ל-3 ימים מתחילה ב-360 דולר. מחיר זול לכל הדעות.
ומה לגבי המחייה? גם כאן יש שני קצוות מנוגדים. המוניות הרגילות (אלה שהגג שלהן צבעוני) לא יקרות כלל ונסיעה של חצי שעה תעלה כ-50 דירהם. מונית ברכב יוקרה תעלה לכם כפול.
פחית קולה אפשר למצוא ב-4 דירהם אך במקומות תיירותיים או במלון ראינו גם ב-12 דירהם ויותר. בירה ניתן למצוא ב-8 דירהם, לעומת 50 דירהם שראינו בתפריט בבר המלון. ארוחה בחוץ אפשר לקנות במחירים נמוכים. ארוחה במסעדת יוקרה תעלה לכם כמה מאות שקלים. כמו בארץ.
אותו העיקרון עובד גם במלונות. בדובאי יש אופציות לינה מכל הסגנונות והמחירים וכדאי לדעת שכעת הכל קצת יותר זול בגלל חוסר התיירים בזמן הקורונה. כך, במלון בו ישנו למשל, הילטון V, הנמצא במרכז העיר, ניתן למצוא חדר החל מ-700 דירהם כולל ארוחת בוקר והתמורה לגמרי שווה את המחיר. בקצה הנמוך, חדר במלון מרינה מרשת Rove, ניתן למצוא החל מ-80 דירהם, הכולל מיטה זוגית וספה נפתחת באיכות טובה. בקצה הגבוה, חדרי סוויטות יתחילו ב-2,000 דירהם ויגיעו עד לכ-80,000 אלף דירהם למשל בבורג' אל-ערב שנחשב למלון היוקרתי ביותר בדובאי, ברמת שבעה כוכבים. אופצייה נוספת היא ללכת למלון יוקרה ולבחור חדר פשוט יותר. כך למשל במלון וולדורף אסטוריה, שנמצא באי הדקלים ועם חוף פרטי, ניתן למצוא חדר החל מ-1,100 דירהם ללילה.
קבלו הצצה לחדר במלון ורסצ'ה שעולה 75 אלף דירהם ללילה
מעבר לכל אלה, מה שיקפיץ לכם את המחיר של החופשה בדובאי, אלה האטרקציות שתבחרו לעשות. כמעט כל אטרקציה תעלה 100 דירהם ומעלה. כאמור, החופשה בדובאי בנויה על מעבר מאטרקציה לאטרקציה (אלא אם כן אתם מעדיפים לעשות בטן גב במלונות בפאלם) וככל שתעשו יותר תשלמו הרבה יותר.
למי דובאי מתאימה?
סליחה על הקלישאה, אבל התשובה היא - לכולם.
זוגות ימצאו כאן חוויות קולינריות, אטרקציות אקסטרים, שיט רומנטי על יאכטה (למשקיעים), חופי ים, בטן גב באי הדקלים, שיטוט בשווקים ובקניונים, מופעי המזרקות וכל שאר האטרקציות המוכרות. משפחות עם ילדים (וגם אלה שלא) ייהנו גם מהאקווריום בקניון דובאי, מפארק המים הענק בפאלם, ממתחם הסקי שמותאם מאוד לילדים, מאטרקציות ימיות ועוד ועוד. לא משנה באיזה הרכב אתם, מומלץ לא להגיע לפחות מארבעה לילות ועדיף יותר.
בדובאי רצו ליצור מקום שלוקח את המבקרים בו לאקסטרים וההצלחה היא כמובן אדירה! תוסיפו לזה את העובדה שההרגשה כאן בטוחה ונעימה, שמזג האוויר כרגע הוא הכי טוב שתוכלו לקבל ושהמחירים נמוכים בגלל הקורונה והרי לכם השילוב המושלם לחופשה הבאה שלכם.
כל מה שצריך לדעת לפני הנסיעה לדובאי
*הכותב היה אורח של ישראייר ומשרד התיירות של דובאי