ההגבלות החדשות שהטיל משרד הבריאות במטרה להילחם בוריאנט החדש של הקורונה - אומיקרון, ביניהן סגירת השמיים לתיירות חוץ, הדרת מדינות אפריקה כאדומות והרחבת ימי הבידוד לכל מי שחוזר מחו"ל, גרמו ללא מעט ביטולי טיסות וזעם בקרב סוכנויות הנסיעות

יחד עם זאת, יש מי שמאמין שהמצב הפעם, בניגוד לסגרים שהיו בעבר הוא טוב וייגמר בצורה מהירה יחסית. "הימים הקרובים עומדים להיות כאותיים במידה רבה, אלפים שתכננו את חופשת החג עומדים מול חוסר וודאות ואנחנו יודעים על אחוזי ביטולים לא מעטים", אומר מיכאל שיחור, מומחה לתיירות בינ"ל ומנהל אתר 'שיחור'. "אבל הפעם, בשונה מהפעמים הקודמות, אני לא צופה שנשוב לכאוס של חודשים אלא של ימים ספורים עד שבועיים.

שיחור מוסיף: "הטיפול בבעיה הינו נקודתי – מבודדים את האזורים הבעייתיים, ומאפשרים את המשך התיירות לשאר העולם. לא אוסרים כעת את היציאה מהארץ, אלא מעבירים לציבור את האחריות והסמכות לקבל את ההחלטה הנכונה והבטוחה עבורו – ומסתפקים בהמלצה רפה שאם לא חובה, עדיף שלא לנסוע."

הוריאנט האפריקאי החדש אומיקרון מתפשט בעולם (עיבוד: N12)
האם ההגבלות החדשות הן מידתיות? תלוי את מי שואלים | עיבוד: N12

בניגוד אליו, יש מי שמאמין שההנחיות החדשות עושות נזק עצום ולוקחות אותנו לא מעט צעדים אחורה. ד"ר ערן כתר, חוקר תיירות מהמכללה האקדמית כנרת אומר: "החלטת הקבינט עלולה להחזיר את גלגל השיקום אחורה באופן ניכר, הן עבור תיירות יוצאת והן עבור תיירות נכנסת. המצב כרגע מאוד דינאמי ומאוד התחלתי, אבל נראה שעולם התיירות נע לעבר נסיגה - התגברות המחסומים וההגבלות, אשר ייצרו פגיעה בתנועת התיירות היוצאת מישראל (ובכך השפעה על חברות תעופה וסוכני נסיעות), עצירה של התיירות הנכנסת (בעלת השפעה קריטית על בתי מלון ומארגני תיירות בישראל), ופגיעה בתיירות העולמית. מאז חודש אפריל עולם התיירות נע קדימה בסנטימנט חיובי של שיקום, ויש כאן שינוי מגמה, אשר יגרום לעיכוב של חודשים (לפחות) בהתאוששות התיירות העולמית ממשבר הקורונה ולפגיעה כלכלית בהיקף של מאות מיליוני דולרים."

"מי שלא חייב לטוס במיידי - מומלץ לדחות"

האם אנחנו צפויים לעמוד בפני הגבלות חדשות בכל פעם שיצוץ זן חדש של נגיף הקורונה? על פי מיכאל שיחור, התשובה היא - ממש לא. "במרץ לפני שנתיים היתה היסטריה גדולה, לא הבינו את מידת הסכנה וסגרו את כל הגבולות. אבל היום, בחסות החיסונים והניסיון מתחילים להתגבש מעין 'פרוטוקולים' להתנהלות מול וריאנטים.

"במקביל, מידת הסיכון תלך ותרד ככל שהעולם יתחסן. המדינות המפותחות דאגו עד כה לאזרחים שלהן בלבד, אבל הוריאנט הנוכחי הוא דוגמא לכך שיהיה צורך בשיתוף פעולה בינלאומי כדי לחסן את אוכלוסיית העולם השלישי."

וריאנט דרום אפריקאי, נתב"ג (צילום: 123rf, פלאש/90 )
ככל שהזמן יעבור, ההגבלות יילכו ויצטמצמו | צילום: 123rf, פלאש/90

ומה לגבי שאלת מיליון הדולר: האם להזמין עכשיו טיסה לחו"ל? "השבועיים הקרובים יהיו מלווים בחוסר וודאות לא רק לגבי התקנות החדשות בישראל אלא גם בכל יעד שננחת בו", אומר שיחור. "מאוד קשה לדעת אילו מסעדות, ואטרקציות יהיו פתוחות או סגורות ולמעשה לא ברור איך יתנהל הטיול. כשהרגולציה משתנה על בסיס יום יומי זה מכניס אווירה של סטרס שפוגעת בסופו של דבר מההנאה שבחופשה.

"אני ממליץ לשבוע – שבועיים הקרובים, מי שלא חייב לטוס במיידי, כדאי לדחות מעט את הטיול. בראייה קדימה, האם כדאי להזמין כבר עכשיו טיול לפסח הקרוב?  - ובכן, אומרים שהנבואה נתנה לשוטים, אבל בהתבסס על הנסיון שצברנו בשנתיים האחרונות, אני מניח שעוד וריאנטים יתעוררו וידעכו, ואיתם גם ההכרה העולמית שניתן לטייל בצורה בטוחה וחכמה לצד הקורונה."