ברצלונה היא אחד היעדים המובילים באירופה ותיירים רבים הנוחתים בעיר הספרדית פונים היישר אל שדרת לה רמבלה (La Rambla), המדרחוב הסואן משתרע לאורך 1.2 ק"מ מלב העיר לנמל. הרחוב המפורסם עטור העצים הוא מקום פופולרי עבור אמני רחוב, פנטומימאים, ותיירים ימצאו מסעדות ובתי קפה עם מרפסות תוססות משני צידי הרחוב.

עם זאת, ליעד המבוקש יש גם מוניטין רע של מרכז פעילות של כייסים, והוא אפילו דורג לא פעם כנקודה הבעייתית ביותר באירופה בתחום הזה. אבל למרות שזה בהחלט לא נעים, כייסים הם לא היחידים שהורסים את החוויה בשדרה האייקונית.

בשנים האחרונות, ובייחוד לפני מגפת הקורונה, ברצלונה החלה להילחם בגלי התיירים העצומים שנהרו לעיר. המקומיים נלחמו במבקרים שמילאו כל פינה בעיר, ניסו להעביר חוקים שיגבילו את מספר הזרים ומקומות מסוימים אף דרשו מהממשלה להתערב כדי שהתרבות המקומית תישמר ולא תיעלם בין המוני התיירים. אבל מבקרים רבים שמגיעים לשדרה היום מספרים על כך שהרחוב היפה אכן שינה את פניו, וכעת הוא הפך למלכודת תיירים.

 לה רמבלה ברצלונה ספרד (צילום: Alessio Catelli, shutterstock)
בלי כל הקסם שפעם היה פה. לה רמבלה | צילום: Alessio Catelli, shutterstock

"הרחוב איבד את הקסם הרומנטי שלו", אומר תייר בריטי שטייל בעיר הספרדית ביוני האחרון. "התחושה הרומנטית השקטה הוחלפה במסיבות רווקים ורווקות מטורפות. חנויות סקס, חולצות טי-שירט מגונות וחנויות זולות הן כיום דבר שבשגרה וכשהייתי שם ביוני, היו קבוצות רבות של גברים ונשים ששתו כדי להשתכר, מה שהוביל לרחובות מסריחים מאוד למחרת בבוקר".

גם אלון, שביקר בעיר כבר בשנה שעברה אומר כי השדרה היפה הפכה למקום לא מושך בלי שום עניין מקומי, אלא מוצר שפונה אך ורק לתיירים. "הסתובבתי שם כי אתה חייב, אבל לא היה שם כלום. אתה הולך וחוזר וזה הכל חנויות לתיירים, אין שם איזה משהו מיוחד. הרחובות שם כבר הפכו לסתמיים". 

לה רמבלה ברצלונה ספרד (צילום: Suchart Boonyavech, shutterstock)
חנויות לתיירים ובלי יותר מדי עניין | צילום: Suchart Boonyavech, shutterstock

תייר אחר שביקר ברחוב המפורסם כתב על הרחוב באתר טריפאדוויזר לתיירים המתעניינים לבקר בברצלונה: "אל תטרחו. לה רמבלה היא מלכודת תיירים איומה שאין בה שום דבר הגון לראות, לאכול, לשתות או לקנות. תחסכו את הזמן של הבילוי ברחוב הנורא הזה. הגעתי ללה רמבלה לפני כ-20 שנה ואני זוכר את הרחוב תוסס ומלא אנרגיה וחיים. ביקרתי היום ברחוב והנשמה הלכה".

איך שדרת לה רמבלה הפכה למוקד לכייסים?

תיירים שרוצים לבקר בלה רמבלה צריכים לנסות להסתיר חפצי ערך כלשהם כדי להימנע ממשיכת תשומת לבם של כייסים. כדאי להשאיר פריטים יקרים בכספת של מלון.

אבל אם כל הרצון של ברצלונה להשיל מעצמה את המוניטין הגרוע שלה כבירת הכייסים של אירופה, לרשויות העיר אין הרבה מה לעשות בנידון. לפי החוק הספרדי, אם אדם גונב משהו ששווה פחות מ-400 אירו (1,650 שקל) זו Falta (עבירה קלה), לא Delito (פשע חמור). אם העבריין ייתפס הוא כנראה יקבל קנס בסביבות 50 אירו (200 שקל).

לה רמבלה ברצלונה ספרד (צילום: Free Wind 2014, shutterstock)
גם למשטרה אין יותר מדי כוח מול הכייסים | צילום: Free Wind 2014, shutterstock

כתוצאה מכך, הגנבים, שפועלים ברובם בקבוצות, עושים זאת בתחושה שהם פטורים מעונש, ורואים בקנסות לא יותר ממס שלא משפיע על הכיסים שלהם. גם השוטרים שעוצרים את אותם עבריינים מודעים למחדל, מתוך ידיעה שכאשר הם עוצרים אשם הוא או היא יחזרו לרחוב תוך שעות וימשיכו בפעילות שלהם.

לכן עיקר האחריות על החפצים האישיים מונח על כתפיהם של התיירים עצמם. כייסים עשויים לנסות להסיח את דעתם של תיירים באמצעות טריקים, כך שמטיילים צריכים להישאר ערניים במיוחד אם מישהו מנסה למשוך את תשומת ליבם, ולנסות להקשות על אותם עבריינים בכך שיתרחקו ממקומות הומים.