שמורת טבע נחל עמוד

בשמורת הטבע נחל עמוד ישנו שילוב מיוחד של טבע ומורשת. בין נחל איתן, בריכות, צמחייה עשירה, טחנות קמח קדומות ומערות מגורים עתיקות - בשמורה הזאת יש הכל. רוב הציבור מכיר את נחל עמוד כשמורה אתגרית, שכדאי להגיע אליה בחורף לטיול נעים, אך זה גם מקום מצוין לטיול משפחתי ורטוב.

השמורה מחולקת לשתי שמורות שונות: נחל עמוד עילי, שם ניתן לצפות בחיבור של נחל שכווי ונחל עמוד היוצר ברכות קטנות ורדודות של מים צלולים, ועצי דולב וערבה הצומחים באפיק הנחל. החלק השני הוא נחל עמוד תחתי, שם ישנם ממצאים היסטוריים רבים ובראשם מערת נחל עמוד.

למעוניינים בטיול מימי מומלץ להתחילו מהמבואה שבכניסה לנחל עמוד עלי. מהמבואה שבתחילת השמורה יוצא שביל המגיע מנחל מירון. השביל, ומי הנחל, יורדים לכיוון מעיין עין יקים, ומגיע עד לנחל עמוד עצמו. בדרך רואים נופים מרהיבים, כמו עץ אגוז מלך יפהפה, עצי אקליפטוס, לימון וקזוארינה שרידי בית חווה עתיק, ובוסתן ישן ששוקם על ידי פקחי רשות הטבע והגנים. בסופו של השביל מגיעים לערוץ נחל עמוד, ואל בריכות שכווי שמציינות את סוף השביל. בריכות שכווי הן בריכות רדודות של מים צלולים שאפשר לשכשך בהן לאחר ההליכה.

נחל עמוד (צילום: שרית פלאצי מיארה, רשות הטבע והגנים)
צילום: שרית פלאצי מיארה, רשות הטבע והגנים

חשוב לזכור! זהו מסלול המתאים למשפחות, אך מה שיורדים צריך גם לעלות בחזרה. אם אתם באזור, מומלץ לא לפספס טבילה בבריכת התמר שבאזור.

דרכי הגעה: כתבו בוויז: שמורת טבע נחל עמוד.

שעות פתיחה: א'-ה' 17:00-08:00, ו' 15:00-08:00 (הכניסה למסלול הארוך 13:00-08:00, כניסה למסלול הקצר 08:00-14:00).


רוצים עוד? מצאנו את 16 המעיינות הכי יפים בארץ

בלי הרבה אנשים: גילינו את המעיינות הכי סודיים בארץ

טיול המים המושלם: עין טמיר


בריכת משושים

בקניונו העמוק של נחל משושים - גדול נחלי הגולן, מסתתרת פנינת טבע מדהימה. בריכה צוננת ועמוקה, שקירותיה בנויים משושי בזלת שחורים. ללא ספק, אחת הפינות היפות בגולן ובין המרשימות בארץ כולה.

הגישה למקום כרוכה בירידה ועלייה תלולה, ולכן מיועדת למטיילים מנוסים בהליכה, ואינה מומלצת בימים חמים במיוחד. מומלץ מאוד להצטייד בדפדפת מידע של רשות הטבע והגנים הניתנת בחנות בחניון משושים.

שביל המטיילים מתחיל ליד קופת האתר. בקרבת הקופה הוסדר שביל המתאים גם למוגבלי תנועה, ומוביל לתצפית על קניון הנחל. שביל נוסף מוליך לעבר דולמן קדום - מבנה קבורה עתיק שרבים כמותו פזורים בשדות הבזלת של הגולן. אולם רוב המטיילים מעדיפים, ובצדק, את המסלול הקשה יותר והיורד אל בריכת המשושים.

בריכת המשושים היא אחת התופעות הגיאולוגיות המדהימות ביותר בארצנו, בריכה טבעית ובקירותיה עמודי בזלת שרובם בצורת משושים (יש גם מחומשים ומרובעים). הסיבה להיווצרות המשושים נובעת מתהליכי סידוק של זרמי לבה במהלך התקררות הלבה הרותחת. צורה זו קיימת במקומות אחרים בטבע כגון בכוורת דבורים. בריכת המשושים עמוקה (עומקה כ-7 מ') ואין בה שירותי הצלה. הרחצה מתאימה ליודעי שחייה בלבד. ניתן לשחות לעבר המפל ולהתרענן במים הצוננים, אך אין לקפוץ למים.

בריכת המשושים (צילום: Amit Erez, shutterstock)
צילום: Amit Erez, shutterstock

דרכי הגעה: כתבו בוויז: שמורת טבע נחל המשושים.

שעות פתיחה: בימים א'-ה' ושבת: 17:00-08:00, בימי שישי וערבי חג 16:00-08:00.


חוף אכזיב

השמורה כוללת רצועת חוף באורך כ- 6.5 ק"מ, בין גן לאומי ראש הנקרה בצפון לחורבת נמל אכזיב בדרום, מול גן לאומי אכזיב ושמורת חוף ראש הנקרה.

חוף השמורה מפורץ ובעל טבלאות גידוד, איים בקרבת החוף ומספר שוניות במרחק כ-1.5 ק"מ מהחוף, בשני מקבצים - במקבץ הצפוני נמצאים האיים תכלת, שחף ונחליאלי, ובמקבץ הדרומי נמצאים האיים אכזיב, שגביון ושוניות אכזיב. השטח הימי של השמורה מאופיין בקניון עמוק וקרוב יחסית לקו החוף, תופעה שאין עוד כמותה בחופי ישראל - תוצאה של שבר גיאולוגי תת-ימי. כמו כן ניתן לפגוש במימי השמורה בעלי חיים שוכני מעמקים, הנמצאים בים התיכון לרוב בעומק 500 מ' ומעלה, ומגיעים באזור זה גם לעומק של 50 מ' בלבד.

בתחום השמורה נשפכים לים שלושה נחלים, נחל בצת, נחל כזיב ונחל שעל.

תופעה ייחודית וראויה לציון, היא ריבוי מערות ומחילות בסלעי החוף, בכלל זאת מנהרה באורך כ-10 מ', בעלת מספר פתחים היוצרים מזרקות מים טבעיות. מערות ומחילות אלו מאכלסות עולם חי ימי מגוון, ובין היתר תמנונים, ספוגים, סרטנים, חלזונות ימיים ודגים שונים.

חוף אכזיב (צילום: irisphoto1, shutterstock)
צילום: irisphoto1, shutterstock

חוף אכזיב (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
חוף אכזיב | צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים: כתבו בוויז: גן לאומי אכזיב וחוף אכזיב.

שעות פעילות: בימים א'-ה' ושבת 19:00-08:00, בימי שישי וערבי חג 18:00-08:00.


עין חניה

את מעיין עין חניה ניתן למצוא בנחל רפאים שבהרי ירושלים, גן לאומי הרי יהודה. המעיין נובע מעל אפיק הנחל למרגלות הכפר אל-וולאג'ה ורכס הר גילה. האתר מציג ארכיאולוגיה עם נוף תרבות של ימי קדם, וזה בזכות עבודות שימור ופיתוח של רשות הטבע והגנים, הרשות לפיתוח ירושלים ורשות העתיקות.

על-פי ממצאים שהתגלו באזור, ארכיאולוגים סבורים כי התיישבו בעין חניה כבר בתקופת בית ראשון, ואולי אף מוקדם יותר. אחד הממצאים הבולטים שהתגלו מתוקפת בית ראשון הינו שבר של כותרת עמוד בסגנון יווני - סמל אופייני למבנים ולנחלות של מלכי בית הראשון (כותרות דומות התגלו בעין ג'יזיה הסמוך, עיר דוד בירושלים וברמת רחל). לדברי הארכיאולוגים, קיימת אפשרות שעין חניה היה נחלה ממלכתית בימי הבית הראשון.

במסגרת פעולות השימור והפיתוח שבוצעו בעין חניה, שוחזרה מערכת המים מנקבת המעיין למזרקת מים, שוחזרה מערכת השקיה גרביטציונית שמתבססת על מי האתר, שוקמו טרסות (מדרגות חקלאיות קדומות) והושבו נופי התרבות באמצעות נטיעת עצים ושתילת צמחייה אופיינית. פעולות פיתוח האתר נעשו בשיתוף ובמימון הרשות לפיתוח ירושלים, במסגרת פיתוח פארק ירושלים.

לצד הממצאים ההיסטוריים, ניתן ליהנות גם מהטבע המאפיין את הרי ירושלים. באזור ישנו מגוון רחב של חיות בר, ובהן יונקים כמו צבי ארצישראלי ושועל מצוי, מיני עופות כמו חוגלת סלעים, ומגוון ציפורי שיר. הודות לסביבה המימית, מצויים במקום גם מיני דו חיים כמו הקרפדה הירוקה. בגזרת הצומח, ניתן לצפות בשיחי סירה קוצנית וקורנית מקורקפת, עצי אלון מצוי ואלה ארץ ישראלית, וגם כרמי זיתים ושקדים שנטעו בידי האדם.

עין חניה (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

עין חניה (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים: כתבו בוויז: עין חניה.

שעות פעילות: בימים א'-ה' ושבת 17:00-08:00, בימי שישי וערבי חג 16:00-08:00.


עין חמד

גן לאומי עין חמד שבהרי ירושלים נמצא על גדותיו של נחל כסלון. לאלו אשר יטיילו לאורך הנחל, יגלו מספר מעיינות נובעים וסביבם צמחייה ירוקה המושכים לקרבם ציפורי שיר, מכרסמים ושלל מיני חרקים.

הגן הלאומי מציג נוף ייחודי עם מים זורמים וצמחי מים וגדה ייחודיים כמו קנה מצוי ושיערות שולמית, עצי בוסתן, שקד, זית, רימון, גפן תאנה ועוד. המקום משמר את נופי העבר, עם עצי חורש ים תיכוני ובמרכזם עצי אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, קטלב ולבנה רפואי. בגן הלאומי בולטים במיוחד עצי הדולב המזרחי שנטעו בימי הקמת הגן הלאומי והם צמחו לגבהים מרשימים. עליהם הגדולים שנראים כמו כף יד מייצרים נוף גדול וצפוף הנותן צל רב.

לחובבי ההיסטוריה, בעין חמד תמצאו מבנה אבן מרשים מן התקופה הצלבנית ששימש כחווה חקלאית שנקראה "אקווה בלה" - המים היפים. הודות למי המעיינות, התאפשרה כבר בימי קדם חקלאות ענפה במקום. במבנה, שהיה בנוי שתי קומות וחצר מרכזית, נותרו שני חללים גדולים וחצר ללא גג.

עין חמד מקנה מראה חמים ומעניין, הודות למיקומו בהרי ירושלים הגבוהים עם טמפרטורות נעימות המתאימות לטייל בעונה זו. לאורך הגן שביל נגיש המאפשר גם למתקשים בהליכה ולמטיילים עם כסאות גלגלים להגיע למוקדי העניין (המבנה הצלבני אינו נגיש).

גן לאומי עין חמד (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

עין חמד (צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים)
צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים: מכביש 1 עולים במחלף חמד סמוך לאבו גוש. במחלף פונים דרומה לכיוון גן לאומי עין חמד.

שעות פעילות: א'-ה' ושבת 17:00-08:00, ימי שישי וערבי חג 16:00-08:00.


גן לאומי אשקלון

ברוכים הבאים לגן הלאומי הראשון שהוכרז בישראל - גן לאומי אשקלון. רבים פוקדים את המרחב של הגן ורואים בו פארק לנופש נינוח או לפיקניק מושקע, על החוף המערבי ביותר של ישראל לצד היסטוריה ועתיקות מופלאים. אבל יש בו הרבה יותר, צריך רק להרים את הראש, לחלץ מעט עצמות, ולנוע אלפי שנים אחורה במנהרת הזמן.

מומלץ מאוד להשתמש במפה שמקבלים בשערי הגן הלאומי, היא תנחה אתכם במסלול טיול שמגיע לאתרים החשובים שבמקום - למשל לשער הכנעני, שנחשב לשער המקושת הקדום מסוגו בעולם (נבנה בשנת 1800 לפנה"ס בקירוב), או למצוק הכורכר הגבוה שממנו יש נקודות תצפית יפהפיות על הים הכחול. אל תוותרו גם על סוללת הביצורים האדירה שבמזרח הגן הלאומי, על הבארות הקדומות, ועוד.

וישנו כמובן הים - חוף קטן, אינטימי - קרוב מאוד לחניון הלילה שלכם. מה עוד צריך?

תמורת תשלום סמלי של 15 ש"ח, ניתן לרכוש ערכת משחק "סודות תל אשקלון" - משחק משימות חווייתי לכל המשפחה. (ערכת המשחק מתאימה ל-5 משתתפים).

איפה לטייל בעוטף עזה? (צילום: מנו גרינשפן, חדשות)
צילום: מנו גרינשפן, חדשות

תל אשקלון (צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים)
צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים: כתבו בוויז: גן לאומי תל אשקלון.

שעות פעילות: א'-ה' ושבת: 22:00-08:00, שישי: 17:00-08:00 | הכניסה לאתר נסגרת שעתיים לפני השעות הרשומות.