אין תמונה
לצייר עם העיזים
סדנת ציור בטבע 
/ גילי מצא

ב"חוות הר הרוח", ליד נטף ואבו גוש, מתמחים בסדנאות מיוחדות. ההתמחות הראשית היא דווקא בגבינות עזים, שמכינים בשיטה מסורתית. אבל את 150 העזים שמסתובבות בשטח רותמים לפעילויות נוספות, חוץ מאספקת חלב לגבינות. קודם כול, המרעה הטבעי תורם לפעילות אקולוגית ביער קק"ל, שמקיף את המקום, אבל מה שמדליק במיוחד זה לצאת בחברת העדר הפועה הזה לסדנת ציור בטבע בהנחיית דליה הימלפרב, הרוח החיה של המקום ובוגרת בצלאל.

הסדנה מתחילה בהסבר קצר על החווה, בסיור בדיר ובמפגש עם העיזות-פזיזות. לאחר הליכה קצרה ביער, דליה מציגה צילומים מיצירות אמנים ישראלים שציירו עזים וכבשים כסמלי תרבות מקומית, כמו מנשה קדישמן, נחום גוטמן וראובן רובין. אחרי שמקבלים השראה מלהתבונן ב"שמות", מתחילים לרשום חופשי. העזים, היער והפסטורליה מעניקים חוויה יצירתית בטבע. אחרי הסדנה אפשר לרכוש סלסילת פיקניק שכוללת ארוחת גבינות (מתוצרת המקום), סלט, ריבות ולחמים, ולשבת לשולחן או סתם בטרסה במורד ההר (אפשר לשלב גם ילדים בני 10 ומעלה).
מותנית במינימום חמישה משתתפים, במחיר 100 שקלים לאדם. טל' 054-4934566.

 

טיולים בצפון: צלחת חומוס (צילום: סתיו שפיר - לא לשימוש)
חומוס אורגינל. הנאות החיים הפשוטים | צילום: סתיו שפיר - לא לשימוש
תייר ליום אחד / יובל בן-עמי

אחד מיתרונותיה של ארצנו הוא העובדה שהנסיעה למרחב אחר - שנראה, שמריח ושמתנהג אחרת - לא מצריכה ביקור בשדה התעופה, לא הצטיידות בוויזה ואפילו לא בכרטיס ויזה. מבלי לוותר על יותר מ-100 שקלים, יכול כל ישראלי להרחיק מעירו אל עיר זרה-מוכרת, לגלות אותה מחדש, לנשום אווירה אחרת, ואפילו לטעום ממטעמיה.

אם רוצים לעשות את זה ממש בזול, אפשר לחסוך גם את הדלק ולנסוע ברכבת. תושב תל אביב, למשל, ישקיע 70 שקלים בנסיעה הלוך ושוב לעכו, ובעודף יוכל לרכוש מנת משאוושה נפלאה אצל סעיד, שתייה, ואפילו פרוסה של כנאפה לקינוח. נוף הצריחים, החומות, הסמטאות והשווקים: חיני-חינם.

מובן שזה עובד גם בכיוון ההפוך, אף שתושבי הפריפריה יודעים שההגעה למרכז בדרך כלל מרוקנת את הארנק. בעיה אחרת היא שברבות מן הערים, ובהן תל אביב, רחוקות תחנות הרכבת מן הלב ההיסטורי, וכך קשה לפעמים להשיג את השילוב המנצח של שקשוק הקרונות והשקשוקה המושלמת. אבל לא חסרות ערים שמציעות אותו: בין תחנת הרכבת המרכזית של באר שבע לקבאב של מסעדת אמונה מפרידות עשר דקות של טיול נעים. תחנת חיפה מרכז-השמונה מצויה צעדים ספורים ממסעדת מעיין הבירה המפורסמת בעיר התחתית ומשאר שכיות חמדה קולינריות באזור. תחנת רמלה סמוכה למסעדת מהראג'ה ההודית ולשוק המוצלח של העיר, וכן הלאה.

יופי נוסף בחוויה זו טמון בזמן המועט שאותו היא דורשת. הארץ כל-כך קטנה, שטיול כזה ניתן לבצע אפילו בחצי יום, כהרפתקה של אחר צהריים. מפת ישראל לא תובעת מאיתנו שעות שאין לנו לתת לה. גם לו היה מיתון של זמן בארצנו, עדיין ניתן היה לבלות בה היטב.

 

סיור תל אביבי / ענת גל און

עצים בשדרות רוטשילד בתל אביב (צילום: עודד קרני)
יום כיף בשדרות רוטשילד בתל אביב | צילום: עודד קרני

מה עשו הסלוניקאים שעבדו בנמל יפו בארגזי העץ המיותרים? איזה קיוסק היה שייך לאביו של שתום העין, שפתח אחר כך בית חרושת לגלידות? מי שכב עם המורה שהייתה גם אשת ראש העיר, וכך הפסיד זכויות בנייה יקרות ערך? איזה בנק הלך לאיזו עדה, ולהפך? על שאלות אלה ואחרות לא תוכלו למצוא תשובות בספרי ההיסטוריה שמתארים את ראשית ימיה של תל אביב, וגם לא מומלץ להסתגר בימים יפים אלה בבית ולנבור בספרים.

במקום זאת מומלץ לצאת לאחד הסיורים הרגליים שמארגנת עמותת התיירות של תל אביב בשלל נושאים, המתקיימים בסופי שבוע, ושהשיקה לאחרונה 12 מסלולים חדשים. אחד מהם, הנושא את השם "בעל הבית השתגע", הוא סיור בעקבות ראשית חיי המסחר של תל אביב, ובו התשובות לשאלות שנשאלו לעיל. הסיור מתחיל ליד הקיוסק שהוזכר קודם, בשדרות רוטשילד פינת הרצל, ומטייל מעדנות בין בתי אחוזת בית, ובעיקר בין בנקיה.

זו הזדמנות פז להרים את הראש מהמדרכה המפויחת של רחוב הרצל ולראות את יפי הבתים שמעליה, לבקר בתערוכות של אמנים צעירים שמתחבאות האחת ב"בית המעלייה" לצד שלד המעלית הראשונה בתל אביב (ובארץ), והשנייה בבית מאני המשופץ להפליא, ששייך גם הוא לבנק, לא חשוב מאיזו עדה. שעתיים של היסטוריה, רכילות ואסתטיקה, מהנות הרבה יותר מכל הסידורים של בוקר שישי גם יחד. זהו רק אחד מעשרות סיורים מודרכים שמוציאה העמותה לתיירות בתל אביב, במגוון אזורים ונושאים.

סיורים מטעם עיריית תל אביב בימי שישי ושבת, 50-60 שקלים למשתתף. 

 

יום כיף משפחתי / אורלי גנוסר

 יום כיף לכל המשפחה, עשיר בחוויות ודל בהוצאות נפתח בהצעה לבילוי בסגנון אקולוגי, פרוע אך נינוח, ובקצב השאנטי: "חי נגב", גן זואולוגי מדברי ייחודי, המעניק חוויה הרבה מעבר לגן חיות עירוני שגרתי. כאן הגיעו לשילוב מנצח של חוויה אקולוגית באווירה זואולוגית. המתחם נעים ואסתטי, ובנוי מחומרים טבעיים בלבד - עץ ובוץ. כלובי בעלי החיים מסודרים מאוד, ויש בהם מגוון בעלי חיים, פינות ליטוף והאכלה. במתחם הפעילויות יש מבני בוץ אקולוגיים יפים, שמזכירים כפר קדום, וביניהם - יופי של הפעלות לכל המשפחה: בסדנת הארכיאולוגיה - חופרים ומגלים עצמות של... (ששש... זה סוד). בפינות היצירה אפשר ללבן לבני בוץ ולמלא בקבוקי חול, ובמסגרת האירוח הבדווי לא תצאו מבלי להכין פיתות כהלכתן בתנור אותנטי שילוו בלבנה, בשמן זית, בזעתר, בזיתים ובירקות.

כשהילדים יתרוצצו מפינה להפעלה, יכולים המבוגרים להתרווח במאהלי אירוח וליהנות מרוגע מדברי אמיתי. מחיר ביקור בלבד - 30 שקלים לאדם. רוצים לשדרג? לינה בחאן אירוח בדווי, הכוללת ארוחת בוקר ואפשרות בילוי בגן במשך יום המחרת - 75-85 שקלים לאדם - מומלץ!

כיוון שהגעתם כבר עד הלום, אל תוותרו על ביקור בגן הבוטני שהקים אהרון נווה, חבר קיבוץ רביבים. בחלקה קטנה הוא מעצב עצים לצורות שעיניכם לא ראו, וסביר להניח שגם לא יראו. לעץ אחד הוא עשה "קשר", לאחר יצר זרועות מתפתלות, ויש אפילו עץ בצורת מגן דוד והפתעות נוספות. הגן פתוח ללא תשלום.

מעברו המזרחי תוכלו לראות כרם זיתים עצום בגודלו, שגם הוא שיא עולמי - זהו כרם הזיתים הגדול בעולם שגדל על מים מליחים. שמן הזית של הקיבוץ, "חלוצה", הוא שמן איכותי ביותר, שזכה בעבר בפרסים בינלאומיים רבים, וניתן לרכוש אותו בחי נגב וגם במרכז המבקרים של מצפה רביבים, התחנה הבאה.

קיבוץ רביבים עלה לקרקע בשנת 1943 כאחד משלושה מצפים בנגב. למה מצפה? באותה תקופה הבריטים לא התירו הקמת יישובים בנגב, אך אפשרו הקמת תחנות ניסוי חקלאיות. יוסף וייץ קפץ על הרעיון, והקים במצפה תחנה שעסקה בבדיקות קרקע, באקלים ובצמחייה בנגב. מכאן התפתח היישוב, שעסק בחקלאות, וכעבור כמה שנים ירד מהגבעה למקומו הנוכחי. המצפה המקורי הוא היום אתר היסטורי מרתק. במרכז המבקרים שלמרגלותיו אפשר לצפות בסרטון מעניין, ולקבל חוברת הדרכה ומפת מסלול עם אפשרויות הטיול. מחיר לאדם: 12-14 שקל.

במצפה יש תצוגות של חדרי המתיישבים. מעברו שתי מערות ששימשו את החלוצים בתחילת הדרך למגורים ולעבודה, וב-1948 גם למסתור מהפצצות וגם כבית חולים. יש תצוגת כלים חקלאיים, ואפילו שני מטוסים שחנו בהסתר במעין קער שנוצר ממחצבה. מהמצפה אפשר להמשיך אל נחל רביבים הסמוך, שבו נבנתה מערכת סכרים מתוחכמת שהובילה מים לבריכת אגירה, ושאפשרה למעשה את קיומם של החברים ושל הגידולים.

אז מה היה לנו? חי נגב - 30 שקלים. בתוספת לינה וארוחת בוקר - 75-85 שקלים, מצפה רביבים - 12-14 שקלים.

ספא דרומי / גילי מצא

 מוליאדו ספא נמצא בכפר קלחים שבאזור נתיבות, והוא ספא במשק החקלאי של משפחת לוי. על רקע שדות ירוקים ארבעה חדרי טיפולים וג'קוזי ענק שיכולים להשתכשך בו יחד עשרה אנשים. מרבצי הישיבה הם בסגנון שאנטי מזמין. אפשר להגיע שעה לפני הטיפול ולהסתובב בגלריות המושב ובחוות הסוסים, להשקיף על שדות זרועים, ואז להיכנס לחצי שעה של עיסוי פנים ארומטי, שמתבצע עם תערובות שרוקחים במקום. יש גם עיסוי תאילנדי לכפות הרגליים, שמתבצע עם כפיס מיוחד, וגם עיסוי לשחרור כתפיים, צוואר וקרקפת, שנעשה עם מכשיר המגרה עצבים והמשלים את עבודת הידיים של המעסה. לאחר העיסוי - קפה ועוגה. המחיר 100 שקלים לקבוצה של מינימום ארבעה אנשים. לתיאומים - טל' 050-6365085.

לכתבה המלאה באתר גלובס