תפוח בדבש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תתקעו רק על תפוח בדבש, תחשבו על עוד סימנים לשולחן החג | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ראש השנה. רק על צמד המילים הזה אפשר לדבר שעות. יש כל כך הרבה מה לומר ונראה שכמה שלא נגיד – זה לא יספיק כדי לתאר את היום הקדוש והנעלה הזה, שהוא אחד הימים הכי חשובים בשנה ביהדות. זה יום שבו הכל פתוח בפנינו, לחלוטין, וגם הכל נקבע. מהדברים הגדולים והמשמעותיים ביותר, כמו חיים ומוות, חולי ובריאות, פרנסה ועוני, ועד הדברים הקטנים ביותר כמו כמות הפקקים שנצטרך לסבול בדרך הביתה, המוצרים החשמליים שעתידים להתקלקל לנו בבית, ומספר החורים שיהיו לנו בשיניים. הכל. אז אפשר לדבר בלי סוף על החג הזה, אבל יש חמש עובדות משמעותיות שאתם בכל זאת חייבים לדעת לגביו.

>> לעמוד הפייסבוק mako רוח כבר עשיתם לייק?

1. תחילת השנה אבל לא תחילת מניין החודשים. אמנם ביהדות א' בתשרי זה התאריך שבו השנה מתחילה, אבל לפי הספירה של התורה, החודש הראשון לחודשי השנה הוא בכלל חודש ניסן. כך שתשרי יוצא החודש השביעי ולא הראשון. לכן, לפי התורה יש הבדל בעצם: ראש השנה הוא תחילת השנה, וחודש ניסן הוא תחילת מניין החודשים, זכר ליציאת מצרים.

עוד כתבות ב-mako רוח:

2. זמן ישועה. ביהדות, ראש השנה הוא זמן לישועות שגדולות מהטבע אותו אנו רגילים להכיר. כך גם היה לכל אורך ההיסטוריה היהודית. למשל, לפי תניא רבי אליעזר, בראש השנה נפקדו שרה, רחל וחנה, ולפי מדרש תנחומא גם רבקה ולאה, וגם אימו של רבי שמעון בר יוחאי, וזאת על אף שנגזר עליהן מלכתחילה שלא יוכלו להביא ילדים לעולם. אלא, שבכוח התפילה שלהן, בצירוף היום הגדול הזה שכל כך מסוגל לניסים – הן זכו לבלתי אפשרי. בנוסף, בראש השנה נתבטלה העבדות במצרים והחלה גאולת עם ישראל.

3. סימני חג רבים ככל האפשר. מנהג ישראל קובע שכדאי מאוד להרבות בסימנים בשולחן החג. העיקרון שעומד בבסיס הרעיון הוא, שכל סימן טוב שאנחנו עושים ביום הזה – הוא סימן טוב לכל השנה. כך למשל, אכילת רימון שמלא בגרעינים ואמירת הברכה שלאחריו "...שנזכה להיות מלאים מצוות כרימון" – זו באמת ברכה שמשפיעה עלינו שפע לכל השנה ושבזכותה נוכל להרבות יותר במצוות. כדאי מאוד שכל אחד יוסיף סימנים נוספים, מלבד אלה הרשומים בסידור. הנה מספר דוגמאות לתוספות כאלו הנהוגות במשפחות שונות: קולורבי – שנזכה לשמוע בקול הרבי; תירס – שנזכה להתארס; טחינה – שייטחנו אויבינו ויתקבלו תחינותינו; סרדינים – שיסורו מאיתנו הדינים; בננה – שנזכה להתבונן; אננס – שינוסו אויבינו מפנינו; שקדי מרק – שיתמרקו עוונותינו; במבה – קיצור של המילים ברכה מרובה בבית הזה; וכן עלי בייבי – שנזכה לבייבי, או זרעים למיניהם – שנזכה לזרע של קיימא, לכל מי שמצפה להיפקד בילדים.

4. מחשבות טובות. אחד הדברים המשמעותיים ביותר בראש השנה הוא המחשבה. חשוב מאוד, ואולי הכי חשוב, להיות מאוד מודעים לעצמנו בזמן הזה. לחשוב טוב על עצמנו ועל אחרים ולדבר רק דיבורים טובים. גם רבי נחמן מברסלב כותב על זה בספר שיחות הר"ן: "בראש השנה צריכין להיות חכם שיחשוב רק מחשבות טובות שה' יתברך עימנו". אדם שחושב מחשבות טובות ומדבר דיבורים טובים בראש השנה - מושך עליו טוב עליון. להיות בשמחה, לא ליפול לייאוש ולא לחשוב מחשבות מייאשות. אם בכל זאת מגיעה אחת כזאת – כתוב שאין שתי מחשבות שיכולות לדור יחד, לכן ברגע שנחשוב מחשבה חיובית במקומה – השלילית תיעלם אוטומטית. נסו ותראו.

5. כל השעונים מתאפסים. ראש השנה הוא זמן שבו הכל נברא מחדש ושום דבר אינו מחויב המציאות. זה שהיה לי עד כה – לא אומר שגם בשנה הבאה יהיה לי. זה זמן שצריך להתפלל בו אפילו על הקיים, כדי שיתמיד. ולזכור שזו ההזדמנות שלנו להתחיל חדש. חדש ממש. גם אם כל השנה לא היינו בסדר, גם אם נקודת הזינוק שלנו רחוקה מלהיות טובה – אנחנו הכי הרבה נמדדים עכשיו על הרצונות שלנו. תנו לעצמכם הזדמנות בראש השנה הזה. יש לכם "דלת קסמים" של יומיים להיכנס בה – לחשוב טוב, להתרכז ברצונות הטובים שלכם ולקבל על עצמכם לגדול ולהשתפר. כל השעונים מתאפסים ביום הזה, כל הקלפים נטרפים מחדש. רק תנו לעצמכם הזדמנות. ותאמינו. שנה טובה ומתוקה.

>>זמני כניסת ויציאת ראש השנה לפי ערים בארץ ובעולם

>>95 מתכוני קינוחים נפלאים לראש השנה