השבוע ביחידות רבות בצה"ל סימנו כברת דרך באימוני החורף כהכנה לאפשרות של לחימה בחודשים הקרובים בתנאי מזג האוויר הקרים, בשטחים בוציים ובריאות שאינה אופטימלית.

אחד האימונים המיוחדים שהסתיים השבוע הוא אימון החורף של יחידת הגששים של פיקוד הדרום. היחידה, שמורכבת ברובה מחיילים המגיעים מהמגזר הבדואי התאמנה בשטחים המדבריים ההרריים של הדרום. במהלך התרגיל, הם התאמנו על לחימה בתרחישים ובמתווים שונים, כשהם מחדדים את החושים שלהם ולומדים לקרוא את השטח גם בתנאי החורף הייחודיים לאזור.

לאימון זה חשיבות גבוהה נוכח הסכנות הכרוכות בגבול הדרומי והצורך לעצור גורמי פח"ע כמו גם גורמים בליליים המבריחים לתוך הארץ סמים ואמצעי לחימה שמגיעים לגורמים עבריינים.

מתיחות סמוך לגבול (צילום: רויטרס)
גבול ישראל מצרים - האיומים מתגברים, הגששים חייבים להיות בשיא הכשירות | צילום: רויטרס

באותה הגזרה הדרומית, צוינה שנה להקמת החטיבה המרחבית אילת. מדובר בחטיבה המרחבית השלישית שמוקמת בעוצבת אדום בנוסף לחטיבת שגיא ולחטיבת הערבה. הקמת החטיבה היא כחלק משינוי תפיסה בנוגע להגנה על האזור, כמובן שלאור השינוי במצב המשטרי במצרים והתפתחות של איומים נוספים באזור.

חטמ"ר אילת (צילום: דובר צה"ל)
חיילי חטמ"ר אילת מניפים את הדגל בהרים. גאים להגן על הגבול הדרומי | צילום: דובר צה"ל

צפונה משם, התרחש לו אימון של פלוגת הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) הממוקמת ברצועת עזה. הפלוגה תרגלה כניסה לרצועת עזה ופילוס הדרך לשאר הכוחות הלוחמים תוך שימוש ב-D9 – כלי הרכב האימתני של חיל ההנדסה הקרבית, זה אשר אחראי על פינוי מכשולים ופינוי וחישוף שטח. מעבר לאימונים והמוכנות לחירום, הפלוגה פועלת באומן יום יומי באופן שקט בגזרת עזה כשהיא מסייעת לכוחות הלוחמים בביטחון השוטף באזור ובהוצאה אל הפועל של פעילויות יזומות.

אחרי שכוחות ההצלה של צה"ל התמודדו לפני כמה שבועות עם הרס של תשתיות כתוצאה מפגעי מזג האוויר, מרכז הבינוי של מחוז מרכז קיים אימון שמטרתו – היערכות להתמודדות עם הרס תשתיות כתוצאה מלחימה והקמת תשתיות חדשות תחת אש. זהו אימון שהמרכז מקיים אחת לשלוש שנים כשהמטרה היא תרגול הקמת ותיקון תשתיות חיוניות ללחימה בפרק הזמן הקצר ביותר. מבצע עמוד ענן הזכיר לנו כמה שזה הכרחי, אנחנו מקווים שכל זה ישמר במסגרת תרגול.

תרגיל בינוי (צילום: דובר צה"ל)
במצב אמת, כל זה יהיה תחת אש | צילום: דובר צה"ל

בשטחי הגליל והגולן התרחש אימון שונה לחלוטין. במהלך השבוע, פלוגת הסיור של חטיבת השריון 401תרגלה לחימה במתאר צפוני. לוחמי הפלס"ר הם למעשה חי"רניקים שמפלסים את הדרך ואוספים מודיעין לקראת מעבר הטנקים. את השבוע הם התחילו בהקפצה לשטחי האימוני בגליל במוצאי שבת האחרון. בשטחי הגליל הם קיימו אימון עד יום רביעי, אז הם עלו לרמת הגולן, בה הם סיימו את האימון. זה ברור שהגליל והגולן הם לא מאוד סימפטיים בתנאי הקור הנוכחיים, לכן אין ספק שמגיע לחבר'ה לא מעט הערכה על קיום התרגיל מתחילתו ועד סופו על פי התכנון המקורי.

תרגיל פלס"ר 401 (צילום: דובר צה"ל)
חיילי הפלס"ר מתאמנים בשטחים הטרשיים של הגליל | צילום: דובר צה"ל

תרגיל פלס"ר 401 (צילום: דובר צה"ל)
בודקים את השטח לפני מעבר הטנקים | צילום: דובר צה"ל

תרגיל פלס"ר 401 (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי החי"ר של השריון | צילום: דובר צה"ל

באותו הזמן, לוחמי גבעתי קיימו תרגיל חטיבתי בשטחי החטיבות המרחביות בנימין ושומרון. התרח"ט שהתחיל ביום שלישי והסתיים היום דימה לחימה במתווה צפוני כשבלחימה משתתפים גם גדוד שריון וגדוד הנדסה. במהלך התרגיל, ראו לוחמי החטיבה את שטחי יהודה ושומרון, הפעם במשקפים של אימון, לעומת המשקפים המבצעיות שהם התרגלו אליהם באזור בשנה האחרונה, אחרי תקופת בט"ש ארוכה בגזרה.

תרח"ט גבעתי (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי גבעתי מתרגלים ללחימה בקור, בבוץ ובגשם | צילום: דובר צה"ל

תרח"ט גבעתי (צילום: דובר צה"ל)
גבעתי בתרגיל - לא משחק ילדים | צילום: דובר צה"ל

בשורות משמחות:

ביום רביעי האחרון הסתיים קורס מפעילות ההאמרים היוקרתי המתקיים בבסיס צאלים. מפעילות ההאמרים שהוכשרו בשבועות האחרונים לנהוג על ההאמרים, לטפל בהם, להתמודד עם תנאי נהיגה קשים בשטח ולהפעיל אותם במסגרת האימונים הטקטיים שמתקיימים בשטחי האימונים השונים.

קורס נוסף שהסתיים לו ממש היום הוא קורס הטיס, מחזור 167. הקורס הסתיים במסדר הכנפיים המסורתי שמתקיים מעל למגרש המסדרים שבבסיס חיל האוויר בחצרים ובמהלכו הוענקו כנפי הטיסה לבוגרי הקורס. הטקס התקיים היום בסימן של 100 שנות תעופה בישראל, במעמד ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל, מפקד חיל-האוויר, ומשפחות הבוגרים, חברים ואנשי חיל האוויר.

האמרים (צילום: דובר צה"ל)
הסתיים עוד קורס מפעילות האמרים. צפוי להם שירות מרתק | צילום: דובר צה"ל

הטקס מסמל את סוף תקופת ההכשרה של שלוש השנים האחרונות בהם עברו החניכים קורס קצינים, הוכשרו להטיס את כלי הטיס השונים בחיל ורכשו תואר אקדמאי מטעם אוניברסיטת בן גוריון. כעת, לאחר הטקס, ימשיכו החניכים את הכשרתם כטייסים כל אחד בטייסת בה הוא שובץ.

קצת סטטיסטיקה על הקורס: מגמת הקרב מונה 37 אחוזים מבוגרי הקורס, מגמת נווטי הקרב מונה רבע מהחניכים, 12 אחוז מהמסיימים הנם בוגרי מגמת המסוקים – חצי מהם במסוקי הסער והחצי הנותר במסוקי הקרב, 19 אחוזים יצטרפו למערך התובלה ושישה אחוזים ישרתו כמכוננים.

שיהיה סוף שבוע מהנה.

>> בשבוע שעבר: כך מכשירים מפקדים בצה"ל להיות לוחמי קומנדו