כ-13,000 רקטות ופצצות מרגמה (פצמ"רים) שוגרו לישראל מאז ה-7 באוקטובר, כך על פי מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית. על פי צה"ל, בדיווח שהפיצו בחודש נובמבר, שוגרו עד אז כ-9,500 רקטות.

מאז החל התמרון הקרקעי, צה"ל חשף והשמיד מצבורי רקטות רבים, כשזה מצטרף למחסנים ומחרטות שהושמדו גם מהאוויר. עם זאת יש לסייג כי צה"ל לא מדווח כמה רקטות הושמדו בפעולות האלה.

חמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני (גא"פ) עדיין מצליחים להמשיך ולשגר מדי פעם רקטות, כולל מצפון רצועת עזה, שנמצאת בשליטה מבצעית של צה"ל, כפי שהצבא הגדיר זאת. שני גורמים שונים בצה"ל אמרו ל-mako כי היכולת הזו קיימת בגלל רקטות רבות שעדיין קיימות ברצועה ואולי מה שמטריד יותר – יש לדבריהם עוד "מחרטות" לייצור אמל"ח שפעילות וגם הברחות דרך מנהרות ממצרים.

הערכות לפני המלחמה דיברו על כך שהחמאס והגא"פ החזיקו יחד בעזה בין 18 ל-20 אלף רקטות. חלק מייצור עצמי ורבות תקניות, שהוברחו לרצועה בסיוע איראן וחיזבאללה. לכך יש להוסיף עוד מאות רבות של רקטות בידי ארגונים קטנים יותר. כמה נשארו אחרי השיגורים הרבים וההשמדה שצה"ל ביצע מהאוויר ומהיבשה? אין לכך תשובה רשמית, אולם ההערכות מדברות על אלפים בודדים.

"אנחנו משמידים כמויות אדירות של משגרים ורקטות, ההצלחה בתחום הזה אדירה", אמר ל-mako גורם באוגדת עזה. אולם הוא מוסיף ש"כמו שאנחנו למדנו אותם, גם הם למדו אותנו בסבבים שהיו, למדו להסתיר מכלולי שיגור עמוק מתחת לאדמה וגם את המחרטות לייצור רקטות ועוד אמצעי לחימה".

המחרטות, לדבריו, נמצאות במנהרות, מתחת למסגדים, בתי ספר, צמוד לבתי חולים. "הפיזור של מתחמי הייצור האלה רחב ונמצא בכל מרחב הרצועה, בעיקר במקומות שעוד לא הגענו אליהם קרקעית". כשכוונתו בעיקר לרפיח, חלקים מח'אן יונס ומחנות המרכז. מחרטת הענק שנחשפה כחלק מהפעילות בה נפלו לוחמי ההנדסה השבוע אותרה במרכז הרצועה.

הוא הוסיף ש"זה אתגר משמעותי מודיעינית וגם אופרטיבית. כמה מתחמי ייצור כאלה עוד פועלים, זאת שאלה שאין לה מענה שניתן לפרסם אבל זה קיים. חמאס וגא"פ עוד מייצרים רקטות אבל בתפוקה הרבה יותר נמוכה. במרחב יש גם כמות בלתי נתפסת של בורות שיגור, הופתענו מהכמות. המחסור ברקטות ותפוקת הייצור הנמוכה באה לידי ביטוי במדיניות השיגורים שלהם".

דברים מטרידים לא פחות אמר לנו בכיר בצה"ל, שלדבריו "גם עכשיו יש עוד הברחות של אמל"ח לרצועת עזה. זה ברור לנו למרות שכנראה שההיקף הרבה יותר נמוך ממה שהיה טרם המלחמה. זה לא ישתנה עד שנגיע לרפיח ולציר פילדלפי". מה נכנס משם? לדברי הבכיר: "כל מה שנכנס לפני המלחמה, רקטות, חומרים לייצור רקטות, נ"ט. כל מה שאתה יכול לחשוב עליו".

הוא התייחס לפעילות המצרים באזור הזה כשאמר, "כל ירידה שיש בהיקף הברחות האמל"ח לעזה היא בגלל פעילות הצבא המצרי". אבל הוא הוסיף "המצרים פועלים שם שנים, ניסו להשמיד את המנהרות והרבה לפני שזה דובר אצלנו, הם כבר הזרימו לשם מי ים. עובדתית, למרות כל העבודה של המצרים הנשק המשיך לזרום לסיני ומשם לעזה. ההברחות המשיכו לזרום מתחת לאדמה. לאף אחד אין אשליות, עד שאנחנו לא נגיע לשם, מגפיים על הקרקע, זה לא ישתנה".

צה"ל מנסה מאז החלה המלחמה לפגוע באותן מנהרות ומתחמי ייצור במרחב של רפיח. זה קורה בתקיפות מהאוויר, ועדיין, כפי שאומר אותו בכיר: "אנחנו מעריכים שהמערכת שם ממשיכה לעבוד".

רקטות ארוכות שנתפסו (צילום: דובר צה"ל)
רקטות לטווח של 100 ק"מ שתפס צה"ל במחרטת הענק במרכז הרצועה | צילום: דובר צה"ל

השבוע דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" שישראל מפעילה לחץ על מצרים כדי שיפעלו נגד ההברחות של חמאס בציר פילדלפי שבגבול עזה-מצרים. ישראל, לפי הדיווח, גם דרשה להתקין מערכות התרעה לאורך הציר, ולהגיב במקרה שתתקבל כזו.

אולם המשא ומתן המתקיים בנושא, כך על פי הדיווח, לא מתקדם, צה"ל כפי שידוע לא נמצא שם והנשק כך נראה ממשיך לזרום לרצועה. "לחמאס יש רק מטרה אחת, לשרוד, לפגוע בנו ולדאוג שהמלחמה תהיה כמה שיותר ארוכה, כדי להתיש אותנו ושנעצור", אמר הבכיר. "המחרטות שעוד פועלות וההברחות זה האוויר והדלק לתוכנית שלהם".