על רקע התרסקות המסוק הקשה הבוקר (רביעי) בה נהרג שר הפנים של אוקראינה, צמרת משרדו וקורבנות נוספים בהם על פי הדיווחים גם ילדים, אוקראינה ממשיכה במאמצים להדוף את הצבא הרוסי ולצאת למתקפה משלה.

הולנד הפכה למדינה השלישית שתספק לאוקראינה מערכת הגנה אווירית מסוג פטריוט שמסוגלת ליירט את הטילים הרוסיים, אחרי שארה"ב וגרמניה כבר עשו זאת קודם.  זאת במקביל להאצה בהכשרת חיילים אוקראינים להפעלת סוללות הפטריוט. ההערכה היא שאוקראינה תקבל בקרוב עוד מספר סוללות טילי פטריוט שישפרו את היכולות של מערך ההגנה האוקראיני מול איום הטילים הרוסי. 

ראש הממשלה ההולנדי שוחח עם נשיא ארה"ב על הדרך בה יוכלו לחזק את שרשרת האספקה עבור אוקראינה. לדבריו, מדינתו החליטה להוציא 2.5 מיליארד אירו עבור תמיכה באוקראינה, וגם תסייע באימון אנשי צוות. 

סוללת הטילים (צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/POOL/AFP, GettyImages)
סוללת טילי פטריוט בסעודיה | צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/POOL/AFP, GettyImages

יורי איהנאט, דובר חיל האוויר האוקראיני, אמר שבסיוע מספר מדינות האיצו את תהליך ההכשרה של חיילים אוקראינים להפעלת סוללות טילי פטריוט. עם הפרסום על תמיכה אמריקנית, גרמנית והולנדית, אוקראינה זוכה לסיוע נוסף גם מאוסטרליה, שמדווחת כי תשלח 70 חיילים לבריטניה, כדי שיצטרפו למאמץ האדיר לאימון חיילים אוקראינים. 

רמטכ"לי ארה"ב ואוקראינה בפגישה חשאית

במקביל, בבסיס צבאי בדרום-מזרח פולין ששמו נותר חסוי, סמוך לגבול עם אוקראינה, תרחשה פגישה ראשונה בין רמטכ"ל צבא ארה"ב גנרל מארק מילי לבין מקבילו האוקראיני, גנרל ולרי זלוז'ני. שני הרמטכ"לים שוחחו תדיר על הצרכים הצבאיים של אוקראינה ועל מצב המלחמה בשנה האחרונה, אך מעולם לא נפגשו באופן אישי.

גנרל מילי הגיע לאירופה לסדרה של פגישות ובנוסף לפקח אישית על תוכנית אימונים חדשה לחיילים אוקראינים. קולונל דייב באטלרהדובר של גנרל מילי, אמר לכתבים שהצטרפו לטיסתם, ששני הגנרלים הרגישו שחשוב להיפגש באופן אישי.

"החבר'ה האלה מדברים על בסיס קבוע כבר כשנה, והם למדו להכיר אחד את השני", אמר קולונל באטלר. "הם דיברו בפירוט על אופן ההגנה של צבא אוקראינה מול הרוסים ותוכניות תקיפה. זה חשוב, כשיש לך שני אנשי מקצוע שמסתכלים אחד לשני בעיניים ומדברים על נושאים מאוד מאוד חשובים ומורכבים". הכתבים לא הצטרפו לפגישה בין הרמטכ"לים והסכימו שלא לחשוף את הבסיס הצבאי שבו היה המפגש.

רוסיה תגדיל את הצבא ומרחיבה גבולות

בזמן שבאוקראינה מתאמנים ומתכוננים למתקפה נגד הרוסים במטרה להשתלט מחדש על השטחים שכבשו, ברוסיה מפרסמים שהנשיא ולדימיר פוטין, הורה לצבא לכבוש את כל דונבאס עד לסוף חודש מרץ. בנוסף, פוטין הורה להגדיל את הצבא למיליון וחצי חיילים עד לשנת 2026. זה אחרי שכבר נתן הוראה להגדיל את הסד"כ ל-1.37 מיליון חיילים.  

בנוסף לזה, שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו הכריז על הקמת שני מחוזות צבאיים חדשים במוסקבה ובסנט פטרסבורג. אולם מה שמעניין את המערב, זאת ההכרזה שלו על הקמת פיקוד חדש לאורך הגבול של רוסיה עם פינלנד. זה קורה אחרי שגם פינלנד וגם שבדיה החלו בתהליך הצטרפות לנאט"ו. המהלך הזה הגדיל את הגבול של נאט"ו עם רוסיה, שכזכור טענה כי יצאה למלחמה בין השאר כדי למנוע מאוקראינה להצטרף לברית הזו.

כוח רוסי (צילום: OLGA MALTSEVA/AFP/GettyImages)
חיילים הצבא הרוסי בסנט פטרסבורג, נובמבר 2022 | צילום: OLGA MALTSEVA/AFP/GettyImages

נכון לעכשיו כמעט ואין שינוי בחזית הלחימה. הרוסים הצליחו לכבוש את סולדר והם מגבירים את הלחץ על בחמוט ובאמצעות מתקפות טילים פוגעים בתשתיות אסטרטגיות ואזרחיות. אוקראינה מצדה מחזקת את האחיזה שלה בחרסון והסביבה, אחרי שכבשה מחדש את השטח הזה מידי הצבא הרוסי.

במקביל לזה, חיל האוויר האוקראיני מדווח כי ביממה האחרונה ביצע למעלה מעשר גיחות תקיפה שפגעו בעיקר במרחבי ריכוז חיילים רוסים, מפקדות ומחסני אמל"ח. עוד טענו כי מערך ההגנה האווירי שלהם הצליח להפיל מטוס קרב סוחוי 25 של חיל האוויר הרוסי.