החל מה שמוגדר בתור "התרגיל האווירי הגדול ביותר בתולדות ברית נאט"ו", Air Defender 23 הנערך בגרמניה. באימון הענק, שנחשב למפגן כוח של הברית מול הרוסים על רקע המשך המלחמה באוקראינה, משתתפים למעלה מ-10,000 חיילים, יותר מ-250 מטוסים מ-25 מדינות בנאט"ו וכוח צבאי מיפן. הוא מתוכנן להימשך עד ה-23 ביוני.

"זה יראה מעל לכל ספק את הזריזות והאפקטיביות של הברית. את המהירות של כוחות התגובה הראשונה של נאט"ו", אמרה שגרירת ארה"ב בגרמניה, איימי גוטמן. השגרירה הוסיפה שהיא: "תהיה מאוד מופתעת אם מנהיג עולמי לא ישים לב למה שזה מראה במונחים של רוח הברית הזו והחוזק שלה".

"לא יהיו ביטולי טיסות"

מכיוון שהשמיים מעל אירופה הם בין נתיבי הטיסה המסחרית העמוסים ביותר בעולם, ייתכן שיהיו נתיבים שייפגעו, אולם בגרמניה אומרים שגם אם כן, הדבר כמעט ולא יורגש. במהלך 10 ימי התמרונים האוויריים, שדות התעופה בגרמניה יאריכו את שעות הפעילות שלהם אל תוך הלילה. "אני מקווה שכל האמצעים הללו יהיו יעילים, לא יהיו ביטולי טיסות", אמר גנרל אינגו גרהרץ, מפקד חיל האוויר הגרמני.

בתרגיל ישתתפו מאות מטוסים, כשארה"ב לבדה שלחה בין היתר מטוסי 15-F, חמקנים 35-F, מטוסי קרב נוספים וגם מטוסי תדלוק ובקרה אווירית. הבריטים והספרדים שלחו מטוסי יורו פייטר-טייפון. הונגריה תשלח מטוסי קרב מסוג JAS-39, טורקיה ודנמרק המשתתפות גם הן בתרגיל, יבצעו תמרונים עם מטוסי F-16.

הכוח האווירי (צילום: Morris MacMatzen/Getty Images)
מטוס 16-F של חיל האוויר הטורקי במסגרת התרגיל | צילום: Morris MacMatzen/Getty Images

מדובר בשילוב של תרגילים רבים. חלקם יהיו קרקעיים, כולל "פינוי משדה תעופה", כפי שאמר גנרל גרהרץ הגרמני. התרגיל הזה התווסף ככל הנראה ללוח הזמנים, אחרי הכאוס שהיה בנמל התעופה בקאבול ב-2021, כאשר ארה"ב ובעלות בריתה יצאו אפגניסטן.

אירופה ממשיכה להתחמש

לצד תקיפות מהאוויר, השמדה של מערכי הגנה אווירית ועוד, התרחישים הנוספים כוללים תמיכה בלוחמי היבשה מהאוויר, קרבות אוויר לסיכול מתקפות של מטוסי אויב ואף תרגול יירוט טילי אויב, כמו גם הפעלה של מפציצים אסטרטגיים, בעלי יכולת שיגור חימוש גרעיני.

המטרה העיקרית של התרגיל היא להראות באיזו מהירות צבא ארה"ב ומדינות הברית יכולות לפרוס כוח אדם ואספקה בהיקף גדול, כשהכוחות מוכנים לקרב באופן מיידי, וכן חבירה לבעלי הברית במדינות השונות.

מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה בשנה שעברה, ישנה עלייה בכמות האימונים הבינלאומיים, בדגש על כוח נאט"ו. גם מכירות הנשק לאירופה זינקו, ובין השאר ניתן לראות זאת בביקוש למטוסי ה-F-35. בשנת 2022 נחתמו חוזים למטוסי החמקן עם גרמניה, פינלנד ושוויץ.

הכוח האווירי (צילום: Morris MacMatzen/Getty Images)
טייס טורנדו של חיל האוויר הגרמני בתרגיל | צילום: Morris MacMatzen/Getty Images
הכוח האווירי (צילום: AXEL HEIMKEN/POOL/AFP)
סמל התרגיל האווירי הגדול ביותר של נאט"ו Air Defender 23 | צילום: AXEL HEIMKEN/POOL/AFP