החיים של אסתר ג'יי הבריטית, תושבת וורינגטון, היו רגילים לחלוטין עד פברואר האחרון. בן זוגה והיא גידלו יחד את ביתה הטרנסג'נדרית בריאנה וחיו חיים שלווים בפרברים, אך במהלך פברואר האחרון בריאנה נרצחה על ידי נער ונערה בפארק המקומי ועולמה של אסתר התהפך.

הרצח של בריאנה זכה לסיקור נרחב בכל רחבי העולם, בין היתר, בגלל העלייה באלימות נגד קהילת הלהט"ב ובפרט נגד טרנסים וטרנסיות, לצד הזינוק בגלי החקיקה האנטי-להט"ביים. בריאנה נהגה לשתף סרטונים שלה בטיק-טוק בחשבון שנמחק מאז מהרשת, בו שיתפה על תהליך ההתאמה מגדרית ועל חייה האישיים. באחד הסרטונים האחרונים שפרסמה, ימים ספורים בלבד לפני שנרצחה - היא שיתפה שחבריה לספסל הלימודים הטילו עליה חרם. זמן קצר לאחר שגופתה נמצאה, נעצרו שני בני נוער בני 15 בחשד כי דקרו אותה למוות, והמשפט נגדם צפוי להתחיל בנובמבר הקרוב.  

בינתיים, החליטה אסתר לעשות כל שביכולתה כדי לדאוג שמה שקרה לבריאנה לא יקרה לבני נוער נוספים, וביום שלישי בשבוע שעבר השיקה קמפיין מימון המונים בשיתוף עמותה בריטית הפועלת לקידום בריאות הנפש ומיינדפולנס בבני נוער. "בבתי הספר שמים דגש רק על ציונים ולא על איך בני הנוער מרגישים", היא מסבירה. "אין טעם לקבל ציונים טובים אם את או אתה סובלים חרדות שמונעות ממך להיות חלק מלא מהחברה".

בריאנה גהי (צילום: twitter)
בריאנה ג'יי | צילום: twitter

למרות שהיא ובן זוגה קיבלו את בריאנה, אסתר משתפת שבתה סבלה מהתמודדויות נפשיות שונות וחוותה בדידות רבה. בריאנה לא היתה היחידה: סקר שנערך לאחרונה על ידי ארגון The Trevor Project, שפועל למניעת התאבדויות בקרב בני נוער להט"בים בארה"ב, מצא נתונים מבהילים. בין היתר הסקר דיווח כי 41% מהצעירים (גילאי 13-24) שקלו לשים קץ לחייהם לפחות פעם אחת בשנה החולפת, 67% דיווחו שהם סובלים מחרדות, ו-54% סבלו מדיכאון. 

בחודשים שעברו מאז הרצח נחשפה אסתר לאנשים רבים בקהילה הטרנסג'נדרית ולמדה על הקשיים הנפשיים הרבים איתם מתמודדים חלק מחברי וחברות הקהילה. "חברי הקהילה נמצאים בסיכון מוגבר להתמודדויות נפשיות שונות - ונראה שזה קשור באופן הדוק לאפלייה ולדעות הקדומות איתן מתמודדים חברי הקהילה", היא קובעת.

הפתרון לשיטתה, הוא כפול - גם להגדיל את האמפתיה והסובלנות של אנשים כלפי השונים מהם, וגם להעניק לבני נוער כלים להתמודדות עם קשיים נפשיים. לכן יחד עם עמותת Peace in Mind היא השיקה השבוע קמפיין מימון המונים שאפתני לגיוס 50 אלף אירו לפעילות ייחודית: הכשרת הצוותים המקומיים ובני הנוער המקומיים במיינדפולנס. כעת ג'יי מקווה שהפעילות המקומית תהיה פיילוט שניתן יהיה להרחיב אותה למקומות נוספים.

בינתיים הצטרפו לקמפיין בני ברית לא שגרתיים: קבוצת הרוגבי המקומית. הקשר בין ג'יי לבין קבוצת הרוגבי נוצר זמן קצר לאחר הרצח, כשאחד מכוכבי הקבוצה עלה למגרש כשהוא עונד על זרועו סרט לזכרה. זמן קצר לאחר השקת הקמפיין קבוצת הרוגבי הצטרפה אליו וקידמה אותו באופן רשמי.

אסתר ג'יי מצטרפת לשורה של הורים לילדים או ילדים מהקהילה הטרנסג'נדרית, שהפכו לאקטיביסטים למען קבלת קהילת הלהט"ב לאחר מקרים של פשעי שנאה מחרידים נגד ילדיהם. כך למשל, ג'ודי שפרד, אמו של מתיו שפרד, שהרצח המחריד שלו היווה את הבסיס לחוקים נגד פשעי שנאה, הפכה במהלך השנים לאחת הפעילות הבולטות נגד פשעי שנאה. בישראל, הוריה של שירה בנקי, הפכו גם הם לפעילים בולטים לעידוד סובלנות מאז נרצחה בתם במצעד הגאווה בירושלים ב-2015.