תמונה של מעצר סינוואר שהופצה ברשת (צילום: רשתות חברתיות)
תמונה של מעצר סינוואר שהופצה ברשת | צילום: רשתות חברתיות

בשעות האחרונות רצה ברשת תמונה של מחבל כפות, לבוש בתחתונים בלבד ועיניו מכוסות בבד, כשלצידו עומדים חיילים צה"ל במה שנראה כמו מעצר וחקירה בשטח. במבט ראשון, במראה החיצוני האדם שבתמונה נראה כמו מנהיג חמאס יחיא סינוואר, מה שגרם לרבים ברשת לשמוח שאכן מדובר במטרה מספר אחת של צה"ל. עם זאת, האמת רחוקה מכך - ומדובר בסך הכל בעציר בעל דימיון פיזי לסינוואר.

התמונה הופצה בשעות האחרונות בערוצי טלגרם וחשבונות טוויטר שונים, כולל בעולם הערבי. התגובות ברשת נעות בין שמחה על ההישג לבין תהיות האם אכן זהו סינוואר, ואף הכחשה והבהרה על כך שעל אף כל הרצון בנושא, לא מדובר בסינוואר עצמו אלא באדם שדומה לו.

מדובר ככל הנראה בתמונה שאכן צולמה בעזה בשבועות האחרונים, אולם האדם שמופיע בה אינו סינוואר. פנינו לדובר צה"ל בנושא, שם אישרו שלא מדובר ביחיא סינוואר אלא בחשוד אחר שנעצר ונחקר.

כאמור, אמינותה של התמונה הוטלה בספק מלכתחילה מכיוון שסביר להניח שאם כן היה מדובר בסינוואר, היינו שומעים על כך מערוץ רשמי כמו ראש הממשלה נתניהו או דובר צה"ל דניאל הגרי. סביר להניח שהרקע להפצת התמונה הוא הצהרת שר הביטחון גלנט אמש, לפיה בדרג הביניים של חמאס גוברות הקריאות למצוא לסינוואר מחליף.

הפצת פייק ניוז במלחמה הפכה לאתגר של ממש עבור גורמי הביטחון, ומעת לעת מופצות תמונות מפוברקות או תמונות שהתוכן בהן לא תואם את הנטען. זאת לצד העובדה שלא מעט תוכן אנטי ישראלי ופרו-חמאסי מפוברק ומזויף משמש כנגד ישראל בעולם. כדאי שלא להאמין לדברים שרצים ברשת ללא כל ביסוס, ולבדוק את ריכוז כל הפייק הניוז שרץ ברשת