אוקראינה עומדת בסופו של היום האלים ביותר שידעה המדינה מאז 2004 ובפני ימים של חוסר וודאות, מול רחובות מלאים במפגינים ועקובים מדם, על סיפה של מלחמת אזרחים. אילנה בסטריצקי, ישראלית שנקלעה למדינה באמצע העימותים סיפרה הערב (ה') לחדשות 2 Online על רחובות סגורים, תורים לתחנות הדלק, לאוכל ולכספומטים ובעיקר על אווירה של פאניקה. במקביל, דיווח ה"גרדיאן" על כך שהפרלמנט האוקראיני אישר הסגת כוחות מהכיכר המרכזית.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו נצורים, יש אווירה של לחץ", אמרה אילנה, שהגיעה למדינה ביום שני האחרון במסגרת נסיעת עבודה מטעם חברת ISCS, חברת הייטק המפתחת ומיישמת פתרונות תוכנה לארגונים מובילים בישראל, רוסיה, אוקראינה ומזרח אירופה.

"כשהגעתי ביום שני הכל עדיין היה שקט. הלכנו ללקוח ואז המצב התחיל להתחמם", תיארה. לדבריה, בשעה שבע בערב יצאו ממשרדי הלקוח לתוך מציאות של עיר סגורה. "סגרו את המטרו ומצאתי את עצמי במצב של או לחכות, לא ברור כמה שעות, או להתחיל ללכת ברגל למלון שישה קילומטרים".

אילנה מספרת כי ברחובות משתרכים פקקי ענק, אי אפשר לנוע בכבישים וגם מוניות הפכו למצרך נדיר. "לא תחבורה ציבורית, לא מכוניות - בכל הרחובות נעמדו אנשים וכיבו את המנועים. רואים אמבולנסים שנעמדו", סיפרה.

לאילנה מחכות שתי ילדות קטנות בבית, אבל היא לא יכולה להגיע לשדה התעופה כדי לשוב לישראל. "חסמו את הגשרים", אמרה, "קייב מחולקת לשני חלקים, ואין דרך להגיע לשדה התעופה. המפגינים לפני פחות שעה חסמו את הדרך לשדה תעופה עצמו".

"ניצלתי בנס מטבח"

נ', ישראלי לשעבר שהצטרף לכוחות המורדים באוקראינה, תיאר אף הוא את אירועי הדמים בבירת המדינה. "לפני יומיים פשוט ניצלתי בנס מהטבח שהיה פה", סיפר נ' בשיחה עם שש עם רינה מצליח. "הייתי שם במקום בו היה הכוח. אספתי את החבר שלי שנפצע שם, לקחתי אותו כל הכתפיים שלי והוצאתי אותו משם".

"בזכות זה זה ניצלתי מהירי של כוחות הביטחון", הוסיף הישראלי. "באותו רחוב, באותן שתי דקות שיצאתי משם, הם הרגו 10 בני אדם. עיקר העבודה עכשיו היא לפנות את הפצועים ולהביא אותם לבתי החולים. כל העיר הגיעה לפה על מנת לסייע בעזרה כלשהי".

מפגינים באוקראינה (צילום: רויטרס)
יום של דמים | צילום: רויטרס

שיא חדש של אלימות

גל האלימות בקייב הגיע היום לשיאים חדשים. מרכז העיר הפך לשדה קרב של ממש עם מאות הרוגים, מאות פצועים, שוטרים שנלקחו כבני ערובה, בתי חולים מאולתרים פינויים ואירועים דרמטיים - הכל מול מאות עדשות של צוותי תקשורת בינלאומיים שנוהרים למדינה מכל רחבי העולם.

ראש הממשלה הפולני אמר הערב כי הנשיא ינוקוביץ' נכון ללכת לבחירות מוקדמות - אך לפי שעה נראה כי הרגיעה עוד רחוקה מאוקראינה.

עשרות מאנשי האופוזיציה שנאבקים בכיכר, נלקחו לבתי הכלא במשטר. היום, לראשונה, נלקחו בשבי המפגינים יותר משישים שוטרים, בעימות שפרץ בין הצדדים בכיכר העצמאות. ינוקוביץ' ספג מכה נוספת כשראש עיריית קייב פרש מתפקידו - במחאה על האירועים האלימים בעיר.

מנהיג האופוזיציה ויטאלי קליטצ'נקו, אלוף אירופה לאגרוף בעברו, קרא היום למחוקקים להצטרף למאבק ולהשבית את פעולת הפרלמנט. קליטצ'נקו קרא לממשל לערוך בחירות לנשיאות מיד. "היום הוא יום קריטי", אמר, "הרשויות פונות לפתרון של דמים מול העולם כולו".

עיתונאים בקייב מדווחים כי פצועים רבים משורות האופוזיציה פונו למתן עזרה ראשונה בבית המלון, שבו הם שוהים, מפני שאנשי האופוזיציה יודעים ששם, מול המצלמות, אנשיו של ינוקוביץ' לא יעזו לפעול. המשבר מתרכז בקייב, אבל ישנם גם אירועים אלימים בעוד נקודות ברחבי המדינה המונה 46 מיליון תושבים.

רחובות חסומים, תורים לדלק (צילום: רויטרס)
רחובות חסומים, תורים לדלק | צילום: רויטרס

עימותים לעין המצלמות

מול ימים סוערים של דמים, התקשורת פרוסה ברחבי קייב. לרשת CNN יש שלושה כתבים שונים בסביבות כיכר העצמאות שבמרכז העיר, המוקד של ההפגנות בשלושת החודשים האחרונים.

סוכנויות הידיעות מחזיקות בכיכר מספר צלמים. הם מתעדים את הכיכר, מתעדים את הרגעים שבהם עשרות אלפים מסכנים את חייהם למען עתידה של אוקראינה.

חלקם הם אנשי אופוזיציה שרואים בשלטונו של ינוקוביץ', ממשל בובות של מוסקבה, חלקם אנשי כוחות הביטחון, אנשיו של הנשיא, שחוששים מהידרדרות המדינה למלחמת אזרחים. אותם שוטרים קיבלו היום אישור משר הפנים של אוקראינה, ויטאלי זכרצ'נקו, להשתמש בנשקם החם נגד מפגינים - במה שנראה כעוד צעד אל עבר מלחמת אזרחים.

בהכנת הידיעה השתתף עמית ולדמן

סיקור מיוחד: אוקראינה בוערת

יום דמים בקייב: 67 שוטרים נלקחו כבני ערובה

הסכם הפסקת האש קרס: הרוגים ופצועים בהפגנות באוקראינה

קייב: הנשיא הכריז על הפסקת אש