אובמה והולנד בימים טובים יותר (צילום: רויטרס)
"לא מתקבל על הדעת". הולנד ואובמה | צילום: רויטרס

פרשת הריגול האמריקני אחרי מיליוני אזרחים צרפתים מסתעפת: שגריר ארצות הברית בפריז הוזמן לשיחת בירור במשרד החוץ, שבה ייאלץ לספק הסברים לגבי הדיווחים שפורסמו מוקדם יותר היום (ב'), שלפיהם הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) האזינה לשיחות של כ-70 מיליון אזרחים צרפתים במשך כחודש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הפרסום ב"לה-מונד" הצרפתי, על פי מידע שנחשף במסמכים שהדליף חושף תוכנית המעקב האמריקנית, אדוארד סנואודן, הוקלטו שיחות של אזרחי צרפת, כאשר נאמרו מילות קוד מסוימות או שבוצע מעקב בעקבות הקלדת מילים בהודעות טקסט. עוד דווח, כי ההאזנות בוצעו בין התאריכים 10 בדצמבר 2012 עד 8 בינואר 2013.

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס גינה את פעילות המעקב האמריקנית ואמר במהלך פגישה עם עמיתיו, שרי החוץ האירופים בלוקסמבורג, כי היא "בלתי מתקבלת על הדעת".

ארה"ב סייעה עם מודיעין נגד חמאס (צילום: AP)
דיווח: האזנות לאזרחי צרפת במשך כחודש | צילום: AP

במקסיקו זועמים: ארה"ב פרצה למייל של הנשיא

מוקדם יותר דיווח המגזין הגרמני "דר שפיגל" כי הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי, שבה הועסק בעבר מדליף תוכנית המעקב של ארה"ב אדוארד סנואודן, נהגה לפרוץ לתיבת הדואר האלקטרוני של נשיא מקסיקו לשעבר, פליפה קלדרון.

דבר הפריצה למייל של מי ששימש נשיאה של שכנתה הגדולה של ארה"ב מדרום, מבוסס על מסמכים שהדליף בעבר סנואודן. על פי הדיווח הגרמני, האמריקנים נהגו לצותת לממשל במקסיקו במשך שנים, כשהפריצה למייל הציבורי של הנשיא הועילה להם בגילוי המדיניות שאותה ביקש להנהיג הנשיא קלדרון ובנוסף, לימדה אותם על ההתפתחויות הפוליטיות של השכנה מדרום.

את המעקב אחר נשיא מקסיקו והממשלה המקסיקנית ערכה המחלקה למשימות מיוחדות של הסוכנות לביטחון לאומי, שהוקמה על מנת לבצע משימות מורכבות ומיוחדות מעין אלו.

כעת קיים החשש כי גילוי המעקב אחר הנשיא המקסיקני, עלול להביא להידרדרות ביחסים בין מקסיקו וארה"ב - זאת לאחר שתחנת טלוויזיה ברזילאית חשפה בשנה שעברה כי סוכנות הביטחון האמריקנית עקבה אחרי נשיאה הנוכחי של מקסיקו, אנריקה פנייה נייטו, במהלך מסע הבחירות שלו.  

עם פרסום הדיווח במגזין הגרמני, מיהרה ממשלת מקסיקו לגנות אותו בחריפות. "המעשה האמריקני מנוגד לחוק - זה של מקסיקו ולזה הבינלאומי. זה מעשה לא לגיטימי ולא מקובל", נמסר בהודעה שפרסם משרד החוץ של המדינה.