זה קרה לפני 33 שנים, אז הדהימה סין את העולם עם תקנה שלא הייתה כמוה. "יש יותר מידי אנשים במדינה", אמר באותה העת המנהיג דנג שיאו-פינג, ומאז לכל משפחה מותר להביא לעולם ילד אחד בלבד. התוצאה הייתה הרסנית - בעיקר במדינה שמעדיפה ילדים זכרים על נקבות: הפלות בכוח, סחר בילדים, חטיפת ילדים, שחיתות, וחוסר איזון בין בנים לבנות. אבל ממש עכשיו - כל זה עשוי להשתנות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני שלושה חודשים פרץ את חומות הצנזורה הסינית המקרה של פנג ג'יאן-מיי, צעירה שביקשה ללדת ילד שני ולא הסדירה את האישורים הנדרשים וחדר לתודעת הציבור. פנג לא ידעה שהמשרד לפיקוח על הילודה במחוז שלה קיבל אזהרה מגבוה על זינוק לא רצוי בשיעור הילודה שיצאה משליטה. פקחים חדורי רוח קרב דרשו מבעלה כופר של אלפי דולרים, רדפו אותה ובסופו של דבר כפו עליה הפלה טראומתית. דווקא התמונה שלה ולצדה מוטל העובר המת, פרצה את חומת האש הגדולה של האינטרנט בסין ועוררה את הבלוגוספירה ברחבי העולם.

התמונה ששינתה את התמונה. פנג ג'יאן-מיי ו (צילום: חדשות 2)
התמונה ששינתה את התמונה. פנג ג'יאן-מיי ו | צילום: חדשות 2

בתחילה הכחישו שכפו עליה הפלה. אחר כך הסבירו שפנג מעורערת בנפשה, שבעלה לא הסדיר כופר כנדרש ורק לבסוף, אחרי גינויים מאירופה ומאמריקה - פיטרו פקיד והתנצלו בפניה. סיפור ההפלה הכפויה של פנג הוא רק זווית אחת ברשימה ארוכה לאורך 30 שנות מדיניות הילד האחד.

"האיש אמר שירביצו לי אם לא אעשה מה שיגידו לי"

צ'ונג יאנג, בן ארבע בסך הכל, הוא רק אחד מתוך מספר רב של ילדים סינים שנחטפו במרוצת השנים. "איש אחד בא ושאל אותי, 'ילד, אתה רוצה סוכריה?'", סיפר צ'ונג. "עניתי שכן, ואז הוא לקח אותי איתו. הוא אמר לי הוא הולך למכור אותי לאנשים. חשבתי שאמא ואבא מכרו אותי", ציין והוסיף: "מכרו אותי להורים חדשים באזור גוואנדונג. הסוחר אמר להם שמותר להם להרביץ לי אם אני אצא מחוץ לבית".

במחוז קונמינג שבמדינה היו לפחות מאה מקרים כאלה. במקום אחר, מישהו שהיו לו רק בנות או מישהו עשיר - רצה את צ'ונג לעצמו ורק פעולה נדירה של המשטרה הצליחה לאתר אותו ולהשיבו להוריו.

בעוד כמה שבועות, כאשר מנהיגי סין יתכנסו אל הקונגרס הגדול שבו יתבצעו חילופי ההנהגה של פעם בעשור, מדיניות הילד האחד שכפתה על הסינים שינויים דמוגרפיים דרמטיים תעלה, קרוב לוודאי, לדיון. ואולי, מאחורי החומה הגדולה הזאת, משהו ישתנה באופן שבו המדינה המאוכלסת בעולם מנהלת את האוכלוסייה שלה. כעת מתנהל דיון ציבורי בנוגע למדיניות הילד האחד בסין. האם היא באמת יכולה להשתנות?