מלחמת אזרחים באוקראינה? (צילום: רויטרס)
המתיחות בקרים בשיאה | צילום: רויטרס

סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפאקס מדווחת היום (ג') כי איש צבא אוקראיני נורה למוות במהלך חילופי אש סביב מתקן צבאי סמוך לבירת חצי האי קרים סימפרופול. מהדיווחים עדיין לא ברור מי החל בירי, אך לנוכח המצב - האצבע המאשימה מופנית לרוסיה.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"קצין אוקראיני נורה בצוואר ונפצע", נכתב בהודעה שפרסם דובר הצבא האוקראיני ולאדיסלאב סלזנויוב. ראש ממשלת אוקראינה אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "היום חיילים רוסים החלו לירות לעבר חיילים אוקראינים. זו מלחמת קרים השנייה".

חלק מהמתקנים הצבאיים האוקראיניים נמצאים כעת תחת שליטה של כוחות רוסיים. בחלק מהבסיסים נוצר מצב מוזר של מצור מטעם כוחות צבא רוסיה סביב בסיסים אוקראיניים והמתח באזורים הללו ניכר. על פי חלק מהדיווחים באוקראינה שטרם קיבלו אישור רשמי - הירי הוא אירוע של הגנה עצמית מטעם כוחות פרו-רוסים.

פוטין: חצי האי קרים- חלק מהפדרציה הרוסית

בנאום בפני ישיבה חגיגית של הקרמלין במוסקבה, הודיע הנשיא ולדימיר פוטין באופן רשמי על צירוף חצי האי קרים לרוסיה. "קרים אמרו את שלהם - הם רוצים להיות רוסים ואנו עומדים לצידם", אמר פוטין לקול תשואות חברי הפרלמנט. בתום נאומו חתם פוטין על אמנה המאשרת את צירוף קרים ועיר הנמל סבסטופול לפדרציה הרוסית.

"השותפות שלנו מהמערב, בהנהגת ארצות הברית, מעדיפות שלא לפעול על פי החוק הבינלאומי אלא על פי חוק הנשק", תקף פוטין בחריפות את הביקורת על משאל העם בקרים. "הם פועלים מתוך תחושה שהם הנבחרים ומאמינים כי ביכולתם להחליט על גורל העולם, שרק הם יכולים להיות צודקים. לנושא חצי האי קרים חשיבות היסטורית עבורנו. משאל העם בחצי האי נערך בהתאם להליכים הדמוקרטיים ולנורמות משפטיות בינלאומיות".

פוטין, ארכיון (צילום: רויטרס)
"קרים - חלק מהפדרציה הרוסית". פוטין | צילום: רויטרס

"ישנם דיפלומטים מערביים שמנסים להפחיד אותנו לא רק עם סנקציות, אלא עם איום על התגברות של בעיות פנימיות ברוסיה. אשמח לדעת למה הם מתכוונים. אנו מתייחסים להצהרות כאלה כחסרות אחריות ותוקפניות ונגיב בהתאם. בניגוד לטענות המערב, לא הפרנו את החוק הבינלאומי. אין כוחות רוסיים בחצי האי קרים מעבר לאלו שמתירים לנו ההסכמים הבינלאומיים".

לדבריו, היחסים עם אוקראינה חשובים למוסקבה. "היחסים עם אוקראינה ועם אחינו האוקראינים היו ויישארו קריטיים ביותר עבורנו, ללא כל הגזמה", אמר פוטין. "אנחנו אותו העם, השורשים שלנו נמצאים באוקראינה. אנו מעוניינים בשיתוף פעולה עם קייב ותומכים באוקראינה חזקה, אבל עליה לששמור על ביטחונים של הרוסים החיים בתחומה".

בעקבות נאומו של פוטין הודיעה בריטניה על השעיית כל שיתוף פעולה צבאי שלה עם רוסיה, שאינו כלול בהסכמים החתומים בין שתי המדינות - כך הודיע שר החוץ הבריטי וויליאם הייג. לדבריו, ההשעיה כוללת גם תרגיל ימי מתוכנן, המשותף לרוסיה, בריטניה, צרפת וארצות הברית. הוא הוסיף כי בפגישת מועצת האיחוד האירופי בהמשך השבוע, תתמוך בריטניה בהחרפת הסנקציות על רוסיה.