צפו בסיפורים המעניינים של 31.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
"אירן תנטרל האורניום המועשר" | צילום: רויטרס, חדשות

לקראת הסכם עם אירן? לאחר שהבוקר (ש') נחתו בז'נבה שרי החוץ של המעצמות לשלב המכריע של שיחות הגרעין עם אירן, מפרסם ה"ניו יורק טיימס" את פרטי ההסכם המתגבש, ולפיו תידרש אירן לנטרל את מלאי האורניום המועשר לדרגה של 20% ותסכים להגברת הפיקוח על מתקני הגרעין שלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בכירים במערב דיווחו לעיתון כי במסגרת ההסכם, שתוקפו שישה חודשים, תידרש אירן לדלל את האורניום המועשר בדרגה גבוהה שברשותה או להמיר אותו למוטות דלק או אבקת תחמוצת - כך שלא ניתן יהיה להשתמש בו על מנת לייצר נשק גרעיני.

"סיכויים גבוהים להסכם קבע" (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין בז'נבה | צילום: רויטרס

כמו כן תורשה אירן להמשיך ולהעשיר אורניום ברמה נמוכה, עד לדרגה של 3.5%, אך תידרש לדלל את האורניום שתעשיר בששת חודשי ההסכם או להמיר אותו לדלק. מדובר בניסיון לספק את הסירוב האירני לעצור לחלוטין את העשרת האורניום במדינה. בעבר דחתה אירן הצעה להוציא את האורניום המועשר שבשטחה.

אירן תעצור את בניית כור הפלוטוניום

גורמים בישראל ובערב הסעודית הביעו חשש כי אם אירן תמיר את האורניום המועשר שבידיה לאבקת תחמוצת ולא למוטות דלק, ניתן יהיה להמיר אותו בחזרה - אך הבכירים במערב אומרים כי תהליך כזה הוא מורכב, וכי ניכר שלאירן אין את היכולת הנדרשת על מנת לבצע זאת.

נערכים? הנשיא רוחאני (צילום: AP)
מיליארדרי דולרים עקב ההקלה בסנקציות? רוח | צילום: AP

במסגרת ההסכם תידרש אירן לעצור את בניית כור המים הכבדים באראק. השלמת הכור אמורה לאפשר לאירן לייצר פלוטוניום - דרך חלופית ליצירת נשק גרעיני. אירן אף תידרש להימנע מהתקנת צנטריפוגות מתקדמות נוספות ולהימנע מהפעלת כאלף צנטריפוגות מתקדמות שכבר התקינה. כמו כן תסכים אירן לפיקוח הדוק יותר על מתקני הגרעין שלה, על מנת לוודא כי היא עומדת בתנאי ההסכם.

בתמורה תקבל אירן כ-3.6 מיליארד דולר הכנסות ממכירת נפט שהוקפאו מחוץ למדינה. כמו כן יחולו הקלות בסנקציות שהוטלו על תעשיית הרכב, התעשייה הפטרוכימית ואף מכירת זהב ומתכות יקרות. עם זאת, אמברגו הנפט וסנקציות על העברות כספים יישארו בתוקפו.

הבכירים, שביקשו להישאר בעילום שם, העריכו כי ההקלות בסנקציות על אירן יחסכו לה כחמישית או שישית מההפסדים שהיא סופגת בעקבות העיצומים. על פי הערכות שונות, אירן מפסידה מדי שישה חודשים בין 25 ל-30 מיליארד דולר מאמברגו הנפט לבדו.