עמד בראש הוועדה הקודמת. ריצ'ארד גולדסטון (צילום: AP)
השופט גולדסטון. האמנם שומר זכויות האדם? | צילום: AP
האיש שחיבר את דוח הביקורת שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה" הוא אותו אדם שהיה שופט בבית הדין לערעורים בתקופת האפרטהייד בדרום אפריקה, אכף חוקים גזעניים, גזר עונשי מלקות ודן לתלייה עשרות שחורים - כך מדווח הבוקר העיתון "ידיעות אחרונות".

השופט ריצ'רד גולדסטון, שמונה לבדוק את "פשעי המלחמה" כביכול של צה"ל ואת הפרות זכויות האדם שביצעה ישראל, גזר בעבר גזר דין מוות על לא פחות מ-28 נאשמים שחורים שערערו על הפללתם ברצח. גולדסטון מתח ביקורת חריפה על מדינות המתירות הוצאה להורג של נאשמים, אבל בעת שכיהן כשופט בדרום אפריקה בשנות ה-80 וה-90 הוא דווקא הביע תמיכה במדיניות זו. באחד מפסקי הדין כתב השופט כי "הגרדום הוא העונש היחידי שעשוי להרתיע רוצחים".

יתרה מזאת, גולדסטון אף גזר עונש מלקות על ארבעה שחורים שהורשעו בפשעי אלימות, עונש שעבר מן העולם במדינות מתוקנות.  גולדסטון טוען בתגובה כי מאז ומתמיד הוא היה נגד מתן עונש מוות אך בתקופת האפרטהייד היה עליו לכבד את חוקי המדינה, וסיפר כי מעולם לא הפלה נאשמים שחורים אף שלעיתים נאלץ לקיים חוקים שהתנגד להם מוסרית. "מאז ומעולם הייתי מחויב לשמירה על שוויון ואי-אפליה כמו גם על החוק", אמר גולדסטון, "לעתים שני העקרונות האלה התנגשו בדרכים מורכבות מאד".

לעומת העונשים הרבים והחמורים שהטיל גולדסטון על השחורים בדרום אפריקה, הוא דווקא החליט לזכות ארבעה שוטרים שפרצו לביתה של אישה לבנה בחשד שהיא מקיימת יחסי מין עם שחור - מעשה שנחשב אז כפשע חמור בדרום אפריקה. גם לכם זה נשמע כמו אפלייה?

 

לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק