ריצ'ארד ת'יילר, הזוכה בנובל לכלכלה (צילום: National Institutes of Health)
ריצ'רד ה' ת'יילר | צילום: National Institutes of Health
ועדת הפרס בשטוקהולם שבשבדיה, הודיעה כי ריצ'ארד ה' ת'יילר הוא הזכה בפרס נובל לכלכלה לשנת 2017. את הפרס, שהוענק היום (שני) בפעם ה-49, קיבל ת'יילר על עבודתו בכלכלה התנהגותית כניתח מספר היבטים מתחום הפסיכולוגיה והשפעתם על המודלים הכלכליים. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ריצ'רד ה' ת'יילר, נולד ב-1945 בניו ג'רזי וקיבל את הדוקטורוט שלו ברוצ'יסטר. כיום הוא מרצה לכלכלה באוניברסיטת שיקגו. בוועדת הפרס נימקו את זכייתו בכך שביצע ניסויים, סקרים וניתוחים רבים ותודות לתרומה שלו, התחום הפך לשדה מחקר מרכזי בחקר הכלכלה. "ת'יילר הוא חלוץ בתחום, הוא סלל את הדרך לתחום חדש בחקר הכלכלה", הצהירו במסיבת העיתונאים בשטוקהולם. "תרומתו לא חשובה רק לאקדמיה אלא גם כדי לקבוע מדיניות כלכלית מעשית".

"הרבה מהכלכלה היא ההבנה איך אנשים מקבלים החלטות", הסבירו בוועדת הפרס והסבירו כי בשל המורכבות של ההתנהגות האנושית החוקרים בתחום מפשטים את המחקר בכמה דרכים שאחת מהן היא הקביעה שאנשים מקבלים החלטות באופן רציונלי.

המחקר של ת'יילר ביסס שלוש נקודות מרכזיות: 1. לאדם יכולת קוגניטיבית מוגבלת כדי לקבל החלטה רציונאלית ולכן היא מוגבלת. 2. קבלת החלטות מתקבלת גם על בסיס שיקולים חברתיים 3. לאדם יש יכולת שליטה עצמית מוגבלת שמשפיעה על קבלת ההחלטות שלו. 

בשנה שעברה הוענק הפרס לאוליבר הארט הבריטי מאוניברסיטת הארוורד ובנגט הולמסטורם הפיני מהמכון הטכונולגי היוקרתי MIT. השניים מתמקדים במחקריהם בתיאוריות של חוזים.

האקדמיה נימקה את הבחירה בשניים בכך שהם סיפקו כלים תיאורטיים חדשים שהכרחיים להבנת חוזים ומוסדות בכלכלות המודרניות - שמוחזקות באמצעות אינספור חוזים. "הארט והולמסטורם השיקו את תורת החוזים כבסיס לתחומים רבים - מחקיקה על פשיטות רגל ועד חוקות של מדינות", אמרו בוועדת הפרס.