קים גונג און צופה בניסוי טיל (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
"פיקח על הניסוי מקרוב". קים, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

צפון קוריאה חוגגת את ניסוי שיגור הטיל שביצעה הלילה (רביעי, שעון ישראל): בהודעה רשמית מטעם המדינה המסוגרת נמסר כי השליט קים ג'ונג-און פיקח "מקרוב" על הניסוי המוצלח, ולדבריהם - הטיל ששוגר מהווה פריצת דרך חסרת תקדים ביכולת הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים (ICBM) המצוידים בראשי נפץ גרעיניים של פיונגיאנג לצאת מהאטמוספירה - ולחזור לתחומיה בשלום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עוד נמסר כי מעבר להצלחה בכך שהטיל הצליח לצאת מהאטמוספירה ולחזור, גם המשגר ששיגר אותו היה מדגם חדש שעל פי הודעת פיונג יאנג עמד גם כן במשימה. ההודעה של צפון קוריאה פורסמה למרות שגורמים מערביים מפקפקים ביכולת של פיונגיאנג לשגר טיל בליסטי שייצא מהאטמוספרה ויחזור אליה. לדברי אותם מומחים, דרושות למדינה המסוגרת מספר שנים עד שתצליח להגיע ליכולת המתקדמת הזו.

ניסוי גרעין בצפון קוריאה (צילום: רויטרס, חדשות)
ניסוי שיגור צפון קוריאני שבוצע בתחילת הש | צילום: רויטרס, חדשות

במקביל הודיע הנשיא טראמפ כי ארה"ב וסין סיכמו על הטלת סנקציות חדשות על צפון קוריאה. "בדיוק דיברתי עם נשיא סין בנושא הפרובוקציות האחרונות של צפון קוריאה", כתב טראמפ בחשבון הטוויטר שלו. "סנקציות נוספות ורציניות יוטלו על פיונגיאנג כבר היום! אנחנו נטפל בנושא הזה".

הלילה אישרה רשת הטלוויזיה הממלכתית של צפון קוריאה שהמדינה שיגרה בהצלחה טיל בליסטי בין יבשתי חדש שלטענתה מסוגל לכסות את שטחה של כל ארה"ב. בפיונגיאנג התגאו בניסוי וטענו כי הוא מוכיח שהמדינה "הפכה למעצמה גרעינית". לפי הדיווח, מדובר בטיל מסוג "הוואסונג 15", שנחשב למתקדם ביותר שיש ברשותה.

ההודעה מגיעה לאחר השיגור שביצעה אמש, כחודש וחצי אחרי ניסוי הטילים האחרון שהתבצע באמצע ספטמבר. סוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהאפ" דיווחה מוקדם יותר כי צפון קוריאה ביצעה ניסוי טילים ושיגרה טיל בליסטי. הפנטגון אישר את קיום הניסוי והוסיף כי מדובר היה בשיגור טיל בליסטי בין יבשתי. ממשלת יפן ציינה כי משך הזמן שהטיל היה באוויר ארך כ-50 דקות וכי הוא נחת בשטח ימה הכלכלי של יפן, כ-1,000 קילומטרים ממקום השיגור.

נשיא ארה"ב, טראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
מגנה במילים בלבד. הנשיא טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ גינה את הניסוי שבוצע אך הבהיר כי מדובר בסיטואציה שניתן יהיה להתמודד איתה. האיחוד האירופי הגדיר את השיגור כ"הפרה בוטה" של המחויבויות הבינלאומיות ומארגון נאט"ו נמסר כי "צפון קוריאה חותרת תחת הביטחון הבינלאומי".

ארה"ב ויפן: "להגביר את הלחץ"

לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, נשיא יפן שינזו אבה וטראמפ שוחחו בטלפון לאחר השיגור, והסכימו להגביר את שיתוף הפעולה בין הצדדים במטרה להרתיע את פיונגיאנג מתוקפנותה. נשיא צרפת עמנואל מקרון גינה בציוץ בטוויטר את שיגור הטיל: "מדובר בניסוי חסר אחריות של צפון קוריאה. המצב מחזק את נחישותנו להפעיל לחץ על פיונגיאנג ולעמוד בסולידריות לצד שותפותינו".

נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה-אין גינה בחריפות את שיגור הטיל הבליסטי ע"י הצפון, והוסיף כי לקהילה הבינלאומית אין ברירה אלא להגביר את הלחץ ולאשר סנקציות נוספות על פיונגיאנג. מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון, פנה לקהילה הבינלאומית בבקשה להבהיר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים כי "פינוגיאנג חייבת לחדול מייצור נשק להשמדה המונית".