מסכני כל העולם: עשרות מיליוני בני אדם בעולם חיים מדי יום חיים אומללים. הם עוברים התעללות, מוכים, מורעבים, מושפלים, מופלים בגלוי על ידי השלטונות במדינות בהן הם מתגוררים, חשופים לעוני, מצוקה, רעב ומלחמות עקובות מדם. בזמן שמאות מיליונים על הכדור שלנו מתלוננים על בעיות היום-יום הקטנות שלהם, יש מי שנע בין חיים למוות בכל רגע. הצצה למציאות שאף אחד לא רוצה שתהיה המציאות שלו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו   

עוני, רעב ומצוקה

בכל רחבי העולם ישנם מאות מיליונים שסובלים מעוני, מצוקה ורעב, רובם מרוכזים ביבשות אפריקה ואסיה. למעשה, כשני שליש מכלל עניי העולם חי בחמש מדינות בלבד המצויות ביבשות הללו: הודו, סין, בנגלדש, ניגריה וקונגו.

רעב בסומליה (צילום: רויטרס, חדשות)
רעב ומצוקה בסומליה שבאפריקה | צילום: רויטרס, חדשות

גם בזימבבואה, בורונדי, ליבריה ואריתריאה ישנם שיעורים גבוהים של מצוקה, רעב ועוני. עוני נחשב לקיום חיים בפחות מ-1.25 דולר ליום. 

מלחמות עקובות מדם

במקרים לא מעטים מקורם של העוני והרעב במלחמות. בשתי מדינות במזרח התיכון, סוריה ותימן, מתחוללות גם בימינו מלחמות אזרחים עקובות מדם, כאלה שהותיר האחריו "האביב הערבי" 2011, אותו גל מהפכות ששטף את העולם הערבי לפני 6 שנים וחצי.

בסוריה נהרגו כחצי מיליון בני אדם ממרס 2011, אז פרצה מלחמת האזרחים ולמעלה מ-5 מיליון סורים הפכו לפליטים. מי שנותר במדינה הקרועה, השסועה והמדממת, חשוף באופן יומיומי למתקפות טרור, הפצצות ושימוש בנשק כימי קטלני שגבה לא אחת קורבנות רבים - בהם גם ילדים.

ילדים מחולצים מהריסות הלוחמה בסוריה (צילום: רויטרס)
ילדים מחולצים מהריסות הלוחמה בסוריה | צילום: רויטרס

בתימן נהרגו עד היום כעשרת אלפים איש ושני מיליון הפכו לפליטים כתוצאה ממלחמת אזרחים שפרצה עקב המאבק בין צבא תימן למורדים החות'ים. עוד נאבקים בתימן בפעילי הטרור של דאע"ש ואל-קאעידה. וזו לא הבעיה החמורה היחידה בתימן: מגפת כולרה קשה פרצה במדינה שאלפים כבר מתו ממנה ומאות אלפים עדיין מצויים בסכנה.

אובדן חירויות

ב-11 מדינות באסיה ובאפריקה סובלים מיליוני אזרחים מאובדן חירויות בסיסי. הם לא זכאים לזכויות שאנחנו כאן בישראל, בעולם המערבי ובמקומות רבים נוספים זכאים להן מדי יום באופן חופשי, מבלי מגבלות, כמו חופש התנועה והעיסוק, חופש המידע, חופש הביטוי והמחשבה.

בסוריה, אוזבקיסטן, טורקמניסטן וסעודיה שבאסיה שוללים זכויות לא מעטות מהאזרחים, וכמותן גם באריתריאה, דרום סודן, סודן, סומליה, גינאה המשוונית והרפובליקה המרכז אפריקנית שבאפריקה.

קים גונג און צפון קוריאה ילדים (צילום: רויטרס, חדשות)
כמעט כל חירות מוגבלת. צפון קוריאה | צילום: רויטרס, חדשות

מדינה אחת בה ישנן מגבלות חמורות במיוחד על יותר מ-25 מיליון אזרחים היא צפון קוריאה. ממשלו של קים ז'ונג און מונע מהם את החירויות הבסיסיות - ואף את החופש לחיות. הוצאות להורג הן דבר שבשגרה בדיקטטורה המסוגרת - ודאי של מי שפועל נגד השלטון. בין 80 ל-120 אלף צפון קוריאנים מוחזקים במחנות מאסר פוליטיים וסובלים מהתעללות מינית ופיזית, הפלות בכפייה ועוד.

רדיפת מיעוטים

במדינות רבות בעולם סובלים בני מיעוטים אתניים מרדיפות והתנכלויות. במיאנמר נרדפים בני הקהילה המוסלמית, ה"רוהינגה" שנמלטים בהמוניהם למדינה השכנה בנגלדש. לפחות 10 קבוצות מיעוטים נוספות חשופות לרדיפות במדינה האסיאתית, המונהגת באופן אירוני על ידי כלת פרס נובל לשלום, אונג סאן סו צ'י, המכהנת כראשת הממשלה.

מסע הבריחה ממיאנמר (צילום: רויטרס, חדשות)
בני הרוהינגיה נמלטים ממיאנמר | צילום: רויטרס, חדשות

בפקיסטן לא ניתנות זכויות שוות לתושבים המשתייכים ל-9 קבוצות מיעוט שונות, רובן קבוצות מיעוט דתיות. המצב זהה גם באפגניסטן, שם מתנהלת כבר 16 שנים מלחמת אזרחים קשה ומופלים בה בין היתר בני ההאזרה, הפשטונים, הטג'יקים, הטורקמנים והבלוצ'ים.

רדיפה על רקע מין או העדפה מינית

במדינות לא מעטות נרדפים אזרחים לא בגלל השתייכותם האתנית - אלא רק בגלל מינם או העדפתם המינית. גם בשנת 2017, הומואים ולסביות עלולים למצוא את מותם במדינות רבות באסיה ובאפריקה.

בני הקהילה הגאה חשופים לעונש מוות בגלל נטייתם המינית בסודן, מאוריטניה, אוגנדה וסומליה שבאפריקה ובאירן, קטאר, סעודיה, איחוד האמירויות, תימן, אפגניסטן וגם קרוב מאוד אלינו, תחת שלטון החמאס ברצועת עזה.

גאות וגאים נרדפים במקומות רבים (צילום: רויטרס)
גאות וגאים נרדפים במקומות רבים | צילום: רויטרס

ברפובליקה של צ'צ'ניה שבשטח רוסיה, הומואים חשופים לאלימות - ואף נרצחים. במהלך השנה האחרונה דווח על הקמת מחנות ריכוז להומוסקסואלים בשטח המדינה וקריאה לעזרה יצאה מקרב רבים מהם ליתר חלקי העולם.

בסעודיה, זכויות הנשים לא שוות לאלה של הגברים. הן מופלות בתחומי חיים רבים, ולמעשה, רק לאחרונה התיר המלך לנשים לנהוג ברכבים באופן רשמי - דבר שהיה נחשב ללא מקובל עד כה במדינה המוסלמית הגדולה.