"אובמה חיזק את אירן" (צילום: רויטרס)
האם יופר הסכם הגרעין? אובמה ורוחאני | צילום: רויטרס

למרות הסכם הגרעין, כלכלת טהרן תיפגע שוב? הממשל האמריקני עומד להטיל סנקציות חדשות על כ-12 חברות באירן, הונג קונג ובאיחוד האמירויות, שמעורבות בפיתוח תכנית הטילים הבליסטיים של טהרן - כך טענו גורמים רשמיים בוושינגטון. הרקע לצעד הדרמטי: המשך פיתוח תכנית הטילים והניסוי המוצלח והמתגרה של הטיל הבליסטי האירני. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את העיצומים צפוי להוציא לפועל משרד האוצר האמריקני, והם מהווים צעד ראשון של ארה"ב נגד אירן מאז הסכם הגרעין שנחתם בינה ובין המעצמות. במקביל, שיגרו האירנים מסרי אזהרה לאמריקנים לפיהם כל סנקציה נגד הרפובליקה האסלאמית נבחנת על ידי המנהיג העליון חמיניאי ומהווה הפרה של ההסכם.

גורמים בארה"ב הבהירו כי על פי הסכם הגרעין, ניתן להשית סנקציות על גופים העוסקים בפיתוח תכנית הטילים, בטרור או בהפרת זכויות אדם. לדבריהם, לא מדובר בהפרה של ההסכם משום שנושאים אלה אינם כלולים בו.

"אנו בוחנים זה זמן מה את האופציות לצעדים נוספים כתגובה לתכנית הטילים של אירן, מתוך דאגה לתוצאות האפשריות של הפעלתה", אמר גורם בכיר בממשל אובמה. "אנו שוקלים מספר צעדים הנוגעים לסנקציות נוספות, לצד מציאת פתרון דיפלומטי".

"אין הצדקה לסנקציות"

נציגים באו"ם התייחסו לאפשרות של הטלת סנקציות נוספות ואמרו כי למרות שהדבר אפשרי, רוסיה וסין עלולות להתנגד לצעדים ולחסום אותם. אירן מצידה המשיכה לפרסם הכחשות לטענות שהטילים שהיא מפתחת יכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים, ועל כן טענה כי אין הצדקה לסנקציות.

אם יופעלו הסנקציות, לא יוכלו נציגי ארה"ב או מעצמות אחרות לנהל קשרים עסקיים עם הגורמים עליהם הוטלו. כמו כן בנקים אמריקנים יידרשו להקפיא את הנכסים של אותם הגורמים המנוהלים בתחום שטח ארה"ב.

קול חדש מטהרן
הסנקציות חוזרות לטהרן? | צילום:

החודש אישר גורם רשמי בארצות הברית כי אירן ביצעה ניסוי בטילים בליסטיים בחודש שעבר. זאת לאחר הודעה מוקדמת יותר של מחלקת המדינה שהודיעה כי היא "בוחנת ברצינות" את הדיווחים על ניסוי בטיל לטווח בינוני - תוך הפרה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם. דובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי אף הוסיף כי אם הדיווח יאומת, ארצות הברית "תגיב בהתאם".

שגרירת ארה"ב לאו"ם סמנתה פאוורס אמרה גם היא כי ארצה עורכת "בדיקה משמעותית של התקרית" והוסיפה כי אם יתברר שאירן אכן ביצעה את הניסוי - ארצות הברית תעלה את הנושא לדיון בישיבת מועצת הביטחון הקרובה כדי לדון בתגובה אפשרית.

על פי הדיווח ברשת "פוקס ניוז", ב-21 בנובמבר שיגרה אירן טיל בליסטי המונע בדלק נוזלי ובעל טווח של 1,900 קילומטרים. הטיל, שמסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני, שוגר מאתר ניסוי בעיר הנמל שבהאר - סמוך לגבול בין אירן לפקיסטן.

כבר ב-2010 אסרה מועצת הביטחון של האו"ם על אירן לבצע ניסויים בטילים בליסטיים וגם לאחר החתימה ההיסטורית על הסכם הגרעין - אירן עדיין נדרשת להימנע מכך במשך שמונה שנים לפחות.