האם ההפיכה הצבאית הסתיימה בכישלון? נשיא טורקיה ר'גיפ טריפ ארדואן נחת לפנות בוקר (שבת) בנמל התעופה באיסטנבול והתקבל על ידי תומכים רבים. עם נחיתתו תקף המנהיג את מחוללי ניסיון ההפיכה והבהיר כי הוא זוכה לתמיכה של מיליונים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"הניסיון לבצע הפיכה צבאית מהווה בגידה", תקף הנשיא בחריפות. "בין האחראים לכך נמצאים אנשיו של פטהוללה גולן - זו קבוצת טרוריסטים מאורגנת". הוא הדגיש כי מי שייתפס - ישלם מחיר. ארדואן המשיך וטען כי "זוהי הוכחה שחשוב לנקות את שורות הצבא".

"הפרלמנט שנבחר מתפקד. הנשיא שנבחר מתפקד", אמר לקול מצהלות תומכיו, "אתם צריכים לדעת מה קרה: העם שלי מוכן וחזק".

באשר לרמטכ"ל, שבמהלך הלילה דווח כי הצבא נטל אותו כבן ערובה, אמר הנשיא כי "הוא אינו יודע מה עלה בגורלו". בממשלה מינו את אמיט דונדר כמחליף לרמטכ"ל. על פי דיווחים בטורקיה, הרמטכ"ל הנעדר חולץ, אולם טרם התקבל אישור ודאי לדברים.

מאוחר יותר נשא ארדואן דברים בפני קהל של רבבות בלב איסטנבול. הוא הצהיר כי הממשלה השתלטה על הנעשה במדינה. ארדואן פנה למתאספים בעיר והכריז: "ההפיכה הפאשיסטית נכשלה. יש לטהר הצבא מבוגדים". הנשיא נופף לקהל וסימן את המספר 4 בידו - סימנם של האחים המוסלמים.

סגן רה"מ: "ניסיון ההפיכה נכשל"

על פי דיווחים רשמיים של הממשלה הטורקית, כ-60 בני אדם נהרגו במהלך נסיון ההפיכה, 17 מהם שוטרים שנספו בפיצוץ שאירע במטה משטרתי, המשמש כמרכז אימונים לכוחות המיוחדים של המשטרה. עוד יותר מ-750 אנשי צבא נעצרו בידי הממשלה. סגן ראש הממשלה הדגיש בראיון לרשת CNN כי "עכשיו יש מיליונים ברחובות, אלו האנשים שמנעו את ההפיכה".

סגן ראש הממשלה הטורקי מהמט סימסק הסביר כי "ניסיון ההפיכה נכשל - ניסו להתקיף אותנו, כולל תקיפה של הפרלמנט מהאוויר", אמר. "עכשיו המצב נרגע". סימסק הדגיש את ההיקף המצומצם יחסית, לטענתו, של התומכים בהפיכה: "חשוב להגיד שרק חלק מיחידות הצבא ניסה לעשות הפיכה. יש עדיין כלי טיס של המורדים באוויר, הם ירו על אזרחים, ירו על הפרלמנט". בתוך כך, ההפצצות על בית הפרלמנט בבירת טורקיה אנקרה נמשכות - ובשעות האחרונות נשמעו מספר פיצוצים, חלקם של כוחות אוויריים. 

בגרמניה, סין ובארה"ב גינו

דובר ממשלת גרמניה הצהיר במהלך הלילה "יש להשיב את הסדר לדמוקרטיה בטורקיה". הוא הוסיף כי יש לעשות הכל כדי לשמור על חיי אזרחים. גם נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר כי "יש לתמוך בממשלה הנבחרת בטורקיה" בשיחת טלפון שניהל עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי.

גם בסין קראו לטורקים "להחזיר את הסדר והיציבות" למדינה. הודעה דומה פורסמה גם על ידי דובר האיחוד האירופי שטען כי "אין מקום להפיכות בימי טורקיה המודרנית".