משאל עם ביוון (צילום: חדשות 2)
יוון יוצאת לדרך חדשה | צילום: חדשות 2

בעולם כולו עוקבים בעניין אחר משאל העם שנערך היום (ראשון) ביוון על תכנית החילוץ האירופית ושעשוי לחרוץ את גורלה של המדינה. הסקרים ביוון מצביעים על מאבק צמוד בין התומכים לבין המתנגדים ועתידה בגוש האירו לוט בערפל, אך כבר כעת ברור כי בין אם האזרחים יצביעו "כן" (Nai) ובין אם יצביעו "לא" (Oxi) - ההשלכות יהיו מרחיקות לכת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אם היוונים יצביעו בעד תכנית החילוץ, ממשלת השמאל בראשות ציפראס - שקראה להתנגד לתכנית - צפויה להתפטר ולהוביל לחוסר יציבות פוליטית. במקרה כזה תקום ממשלת מעבר שתמשיך במגעים עם הנושים של יוון עד לקיום בחירות חדשות בספטמבר.

"כן" או "לא" במשאל העם (צילום: רויטרס)
"כן" או "לא" במשאל העם | צילום: רויטרס

"אנחנו היוונים מחליטים על גורל ארצנו", אמר היום ראש ממשלת יוון לשעבר אנטוניס סאמראס. "אנחנו מצביעים 'כן' ליוון ו'כן' לאירופה". עם זאת, הקמת ממשלת מעבר לא תהיה משימה פשוטה והלגיטימיות הציבורית של ממשלה כזאת לקיים מו"מ על הסדר החוב עלולה להיות מוטלת בספר.

התומכים לא רוצים לעזוב את אירופה (צילום: רויטרס)
התומכים לא רוצים לעזוב את אירופה | צילום: רויטרס

על ממשלת המעבר יהיה ליישם צעדי צנע קיצוניים וכואבים שעשויים להוביל לתסיסה חברתית של ממש. המגבלות על הבנקים יימשכו ואף יחריפו - וכל זאת על רקע זעמם של תומכי ראש הממשלה ציפראס.

אם היוונים יחליטו לדחות את תכנית החילוץ, חוסר הוודאות במדינה צפוי להיות חמור עוד יותר והדבר עשוי להוביל להתמוטטות כלכלית מהירה. הנושים כבר איימו שבמקרה כזה יקטעו מיד את המו"מ עם יוון, מה שישאיר את המדינה המרוששת לבדה, ללא סיכוי של ממש להתמודד עם פשיטת הרגל הצפויה.

"כן" לסיוע האירופי (צילום: רויטרס)
המתנגדים חוששים מהשפלה | צילום: רויטרס

הבנק האירופי המרכזי יפסיק את התקשורת שלו עם המערכת הכלכלית היוונית. לאזרח היווני לא תהיה גישה לחסכונות שלו, לפנסיונר היווני לא תהיה גישה לכספי הפנסיה שלו ומכאן הדרך לפרוץ מהומות אלימות היא קצרה.

מצביעים בקלפי, היום (צילום: רויטרס)
ממתינים לקול האזרחים במשאל העם | צילום: רויטרס

באיחוד האירופי חוששים מאוד מהאפשרות שיוון תצביע "לא" ומכך שהכישלון הזה עלול לגרור אחריו מדינות נוספות. איטליה ופורטוגל, שהכלכלות שלהן מוגדרות חלשות, עלולות לשלם את המחיר - למשל בעלויות מחיר האשראי ונקיטת צעדי מנע קשים שמטרתם למנוע הידרדרות כלכלית.

משאל עם ביוון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

התושבים במדינות ה"חלשות" מביטים בעין חשדנית על ההתנהלות הפוליטית של האיחוד האירופי ושל הנושים מול יוון. ההתנהלות הזאת כבר מעוררת באותן מדינות ביקורת על גוש האירו. בשווקים חוששים שפשיטת רגל של יוון - שתהיה פשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריה - תהווה מכה קשה לבנק האירופי המרכזי ולמוסדות כלכליים נוספים.

משבר פיננסי ביוון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

ממשלת השמאל של יוון דחקה בגלוי ביוונים להצביע "לא", בטענה כי יישום תכנית סיוע החירום היא "השפלה" ליוון. מנגד, בכירים בגוש האירו מפצירים ביוונים להצביע "כן" וקנצלרית גרמניה מרקל אף אותתה כי תהיה מוכנה לנהל מו"מ על חבילת חילוץ שלישית ליוון - למרות התנגדות של כלכלנים מומחים.

ממשלתו של ציפראס טוענת כי הצבעה בעד "לא" דווקא תוביל לחידוש מידי של המשא ומתן עם הנושים ויציב את יוון בעמדה חזקה יותר בשיחות. מנגד מעריכים גורמים באירופה כי אם היוונים יצביעו "לא", הדבר יתפרש כדחיית התקשורת עם הנושים וסגירת הדלת לאפשרות של סיוע נוסף. במקרה כזה עלולה יוון להיגרר במהירות ליציאה מגוש האירו, בידוד, פשיטת רגל וברחובות עלולות לפרוץ מהומות.