דיווח: המורדים תקפו בחמיימים (צילום: רויטרס, חדשות)
האם נותר נשק כימי בסוריה? ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה היום (חמישי) כי בישראל מאמינים שבידי סוריה נותרו מצבורי נשק כימי "משמעותיים". זאת לאחר שסוריה אולצה בידי מדינות זרות לוותר על חומרי הגלם שנועדו לייצר אותו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

על פי הערכות מודיעין בישראל, סוריה השאירה בידיה מספר ראשי נפץ כימיים, פצצות ורימונים, בהם גזים רעילים כגון סארין. גורמי המודיעין הוסיפו כי הם "מאמינים שבידי סוריה יכולת כימית שיכולה להיות רצינית בנסיבות מסוימות". עם זאת, לא נקבו במספר מדויק של התחמושת, ואף טענו כי ישנה אפשרות שחלק מראשי הנפץ הושמדו על ידי כוחות משטר אסד.

הם הבהירו כי שימוש בנשק כימי כנגד מטרות ישראליות לא יהיה צעד מפר איזון אלא "יסיים את המשחק" עבור סוריה. בסוף החודש שעבר דיווחה מועצת המהפכה של האופוזיציה הסורית כי חמישה בני אדם נהרגו משאיפת גזים רעילים בשכונת ג'ובר שבפרברי דמשק. זאת יממה בלבד לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר כי ארצות הברית השמידה את הנשק הכימי של סוריה.

"זהו הישג חשוב, אבל על ממשלת סוריה לעמוד בהתחייבויותיה להשמיד גם את אמצעי הייצור של הנשק הכימי", אמר אז אובמה. גם הוא הודה כי קיימים פערים בין הנשק שידוע שנמצא בידי המשטר בדמשק לבין מה שמסר להשמדה על ידי חיל הים האמריקני במים בינלאומיים.

לדברי אובמה, השמדת הנשק הכימי מקדמת את המטרה למנוע מנשיא סוריה בשאר אסד להשתמש בנשק כימי נגד בני עמו. "השמדת הנשק מעבירה מסר ברור שלשימוש בנשק כימי יש השלכות - הקהילה הבינלאומית לא תסבול זאת".

הלחימה בסוריה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הלחימה בסוריה, ארכיון | צילום: חדשות 2

בתוך כך, ביקר היום ד"ר כמאל אל-לובאני, מראשי האופוזיציה הסורית הגולה בטורקיה ומבקר כעת בישראל, את הפצועים הסורים המטופלים ומאושפזים במרכז הרפואי זיו. אל-לובאני, המכונה בעולם "נלסון מנדה הסורי", שיבח בביקורו את ישראל, על הסיוע ההומניטרי המוענק לפצועים.

"אני מלא הערכה לטיפול הרפואי המסור המוענק לבני עמי שנפגעו במלחמה. מחווה הומניטרית מרגשת זו הינה פתח לקירוב לבבות בין העמים ותקווה לשלום בימים שקטים יותר", אמר אל-לובאני, והוסיף כי "בתוך סוריה אסד טוען שהישראלים הם האויב, אבל פה בבית החולים רואים באמת מי זו ישראל".

אל-לובאני, נמנה מזה יותר מעשרים שנה עם פעילי זכויות האדם הליברליים הבולטים בסוריה. הוא ריצה מספר תקופות מאסר בזמן שלטונו של אסד, עקב פעילותו לקידום הדמוקרטיה בסוריה. מעט לאחר שחרורו מהכלא בשנת 2011, ברח מסוריה לירדן מחשש שייעצר שוב או יירצח, וקיבל מקלט מדיני משבדיה.