בורות הירי בפונאר (צילום: www.yadvashem.org)
בורות הירי בפונאר | צילום: www.yadvashem.org

72 שנה אחרי שקבוצה של 40 אסירים יהודים במחנה ריכוז בליטא הצליחה להימלט מידיהם של הנאצים, נחשפה סוף סוף המנהרה דרכה ברחו, אותה חפרו בידיהם במשך חודשים. "תגלית מרגשת ביער פונאר שליד וילנה", נכתב באתר רשות העתיקות שלקחה חלק בחפירות באתר. "בדיקה בטכנולוגיית צילום חודרת קרקע גילתה - לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה - את מנהרת הבריחה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ההערכה היא שכ-100 אלף בני אדם, מתוכם כ-70 אלף יהודים, נרצחו והושלכו על ידי הנאצים לבורות המוות ביער פונאר סמוך לעיר וילנה. ב-1943, במהלך נסיגת הצבא הגרמני מערבה, הוקמו יחידות מיוחדת שתפקידן היה לטשטש את עקבות ההשמדה ההמונית. ביער פונאר, הוטלה המלאכה על קבוצות עבודה של כ-80 אסירים ממחנה הריכוז שטוטהוף.

האסירים הוחזקו בשעות הלילה בבור עמוק, וביום אולצו לפתוח את הקברים ההמוניים, להוציא את הגופות ולשרוף אותן. הם ידעו שעם סיום עבודתם יוצאו גם הם להורג ולכן חפרו מנהרה באורך 35 מטרים, שהוליכה מהבור בו שהו בלילות אל מעבר לגדרות המתחם.

פונאר, ליטה (צילום: www.yadvashem.org)
צילום: www.yadvashem.org

הם חפרו את המנהרה במשך 3 חודשים, כשרוב הזמן הם עובדים בידיים חשופות. בליל ה-15 באפריל 1944 הם ניסו לברוח. בעזרת פצירה ניסרו 40 מהאסירים את השלשלאות על רגליהם ויצאו לדרך. רובם נתפסו תוך זמן קצר, ורק 15 הצליחו לברוח, מהם 11 הגיעו אל הפרטיזנים ושרדו את המלחמה. שאר הבורחים נתפסו או נורו למוות.

ארכיאולוגים וחוקרי שואה ניסו כבר מספר פעמים למצוא את המנהרה עליה שמעו סיפורים ממספר עדים. רק עכשיו, בשיתוף רשות העתיקות הישראלית, אוניברסיטת הרטפורד האמריקנית והמוזיאון הלאומי היהודי בוילנה נחשפה מנהרת הבריחה בעזרת סריקה תת קרקעית ממוחשבת.

פונאר, ליטה (צילום: www.yadvashem.org)
צילום: www.yadvashem.org

"כישראלי שאבותיו הגיעו מליטא, התרגשתי עד דמעות ברגע הגילוי של המנהרה", אמר ד"ר ג'ון זליגמן מרשות העתיקות. "זוהי עדות נוגעת ללב, לניצחון התקווה על הייאוש. חפירתה וחשיפתה של המנהרה תאפשר לנו להציג לא רק את זוועת השואה, אלא גם את התקווה לחיים".