יומו המלא הראשון של הנשיא טראמפ בבית הלבן לווה בהפגנות בהיקף ענק ברחבי ארה"ב ובמאות מוקדים ברחבי העולם: המארגנים טוענים כי כ-5 מיליון בני אדם, רובן נשים, השתתפו במחאה העולמית למען זכויות נשים ומיעוטים. בממשל טראמפ סירבו עד כה להגיב להפגנות, אך דובר הבית הלבן החדש בממשל טראמפ תקף לפנות בוקר (ראשון) בחריפות את כלי התקשורת בארה"ב על אופן סיקור השבעת הנשיא החדש וטען כי מספר הנוכחים בהשבעה היה גבוה מכפי שדווח.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"זה היה הקהל הגדול ביותר שאי פעם צפה בהשבעה, הן בטקס עצמו והן ברחבי העולם", טען הדובר, שון ספייסר. ספייסר הבהיר כי הממשל החדש מתכוון "לדרוש סיקור אחראי מצד התקשורת". דבריו באים בניגוד לשלל התמונות שצולמו במהלך טקס ההשבעה ביום שישי שהראה קהל מצומצם יותר מאשר בהשבעת הנשיא הקודם ברק אובמה, בשנת 2009.

ספייסר. מגנה (צילום: רויטרס)
"דורשים סיקור אחראי". ספייסר | צילום: רויטרס

"זוויות הצילום של הטקס הוצגו בכוונה כדי לצמצם את הקהל העצום שנכח בטקס", האשים ספייסר. לדבריו, מצג השווא לפיו נכחו מעט אנשים בטקס נבע כתוצאה מהיריעה הלבנה העצומה שנפרסה על מדשאת הטקס כתוצאה מהגשם. "אזורים שבהם לא עמדו אנשים הודגשו, לעומת שנים קודמות שבהן הדשא ביטל את האפקט הזה", הסביר ספייסר.

גם הנשיא טראמפ, שטרם התייחס למחאה ההמונית נגדו, הוא שב ותקף את התקשורת על הדרך בה סוקרה ההשבעה שלו. במפגש עם עובדי CIA אמר טראמפ: "כשנאמתי הסתכלתי והיה נראה שיש שם מיליון או מיליון וחצי איש – והם הראו חלק קטן שבו לא היה איש. אנשי התקשורת הם בין האנשים הרמאים ביותר בעולם".

מיליוני מפגינות ברחבי ארה"ב והעולם נגד טראמפ

דבריו של ספייסר מגיעים בצל הפגנות הענק שהתקיימו בוושינגטון ובמאות ערים נוספות ברחבי ארה"ב והעולם נגד טראמפ, שזכו לכינוי "צעדת הנשים". מארגני מחאת הענק טוענים כי יותר מ-5 מיליון בני אדם השתתפו במחאה ברחבי העולם - מערי אירופה ועד אנטארקטיקה.

בוושינגטון הגיעו מאות אלפים לאזור גבעת הקפיטול, יותר ממספר המשתתפים בהשבעתו של טראמפ שנערכה יום קודם לכן באותו מקום. לא פורסמו עד כה מספרים מדויקים, אך המארגנים אמרו כי נערכו לכ-200 אלף איש ומספר המשתתפים "עלה על הציפיות".

המחאות התקיימו בערים נוספות בארה"ב: בלוס אנג'לס השתתפו יותר מ-750 אלף איש ואישה ב"צעדת האחיות", ולפי ההערכות מדובר בהפגנה הגדולה שנערכה בעיר בעשורים האחרונים. בניו יורק צעדו 400 אלף איש לפי ראש העיר ביל דה בלאזיו, בעוד המארגנים טענו כי במחאה השתתפו 600 אלף איש. גם בשיקגו השתתפו יותר מ-125 אלף איש לפי המשטרה.

"לתמוך בכל הנשים". סקארלט ג'והנסן (צילום: רויטרס)
"לתמוך בכל הנשים". סקארלט ג'והנסן | צילום: רויטרס
מפגינים גם בסידני (צילום: CNN)
מפגינים גם בסידני | צילום: CNN

על פי המארגנים, מחאות נערכו ב-670 מוקדים ברחבי העולם – בהם סידני, לונדון וטוקיו וגם מחאת נשים יצירתית באנטארקטיקה.לדבריהם, ברחבי העולם מספר המוחים שואף ל-5 מיליון איש.

בוושינגטון, במשך קרוב לשש שעות, התקיימו הופעות של זמרות כמו מדונה ואלישה קיז ושורת נואמות שהלהיבה את הקהל העצום. השחקנית המפורסמת סקרלט ג'והנסון נאמה בעצרת ואמרה: "תתמוך באמא שלי, תתמוך בחברים שלי ובחברות שלנו. תתמוך בנשים ובגברים שהגיעו לכאן היום שמחכים לראות איך הצעד הבא שלך ישפיע בצורה דרסטית על חייהם". "אני מבקשת ממכם לתמוך בכל הנשים במאבקנו לשוויון בכל התחומים כולל בהחלטה שלנו על גופנו", הוסיפה.

הבמאי הדוקומנטרי מייקל מור, שהיה בין הבודדים בקרב הידוענים שהימר כי טראמפ ינצח בבחירות, אמר מעל הבמה: "טראמפ לקח את הכוח? אני לא חושב, הנה הכוח. הנה הרוב של אמריקה ממש כאן. אנחנו הרוב". מור קרע עיתון ובו הכותרת על ניצחונו של טראמפ.

הזמרת מדונה בעצרת נגד טרמאפ (צילום: רויטרס)
הזמרת מדונה בעצרת נגד טרמאפ | צילום: רויטרס

"טראמפ הוא לא אמריקה - אנחנו אמריקה"

הזמרת מדונה שהופיעה בעצרת, נשאה דברים לפני ששרה. "ברוך הבא למהפכה של אהבה למורדים, לסירוב שלנו כנשים לקבל את העידן החדש הזה של רודנות. לא רק נשים בסכנה, אלא כל האנשים שבשוליים. אנחנו שונים מאוד עכשיו. היה דרוש את הרגע הנוראי הזה של אפילה כדי לעורר אותנו לעזאזל. נראה שכולנו שגינו בתחושה נוחות לא אמתית, וחשבנו שהצדק והטוב ינצחו בסוף. אז הטוב לא ניצח בבחירות האלה, אבל בסוף הטוב ינצח".

גם השחקנית והאקטיביסטית אמריקה פררה הייתה בין הנואמות בעצרת ואמרה: "זאת הייתה תקופה שוברת לב להיות גם אישה וגם מהגרת במדינה הזאת. הכבוד שלנו, האופי שלנו, הזכויות שלנו - כולם היו תחת מתקפה ושימשו פלטפורמה של שנאה ופילוג שתפסו את השלטון אתמול".

"אבל הנשיא הוא לא אמריקה, הממשל שלו הוא לא אמריקה", הוסיפה פררה. "הקונגרס הוא לא אמריקה. אנחנו אמריקה - ואנחנו כאן כדי להישאר".