וילרס בצעירותו בבקעה. רעמת תלתלים זהובה
וילדרס בצעירותו בבקעה. רעמת תלתלים זהובה | צילום:

מועמד מפלגת החירות בהולנד, חירט וילדרס, הוא אחד מהדמויות השנויות במחלוקת באירופה. עמדותיו העוינות כלפי זרים, הגירה מוסלמית ומוסדות האיחוד האירופי הפכו אותו לאחד ממנהיגי הימין הקיצוני ביבשת, אבל מסתבר שדווקא בישראל רואים בו ידיד ואוהד מושבע של המדינה, אותה ביקר פעמים רבות ואף שהה בה במשך שנה בשנות נעוריו כשעבד בחקלאות במושב תומר שבבקעת הירדן. רגע לפני שנדע אם וילדרס יעמוד בראשות המפלגה הגדולה בפרלמנט, הגענו למושב כדי לחפש זכרונות או סימנים למתנדב ההולנדי משנות ה-80.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בשיחה עם חברי המושב מתברר, שחירט הצעיר לא הותיר חותם במקום וקשה מאוד היה למצוא מישהו שישתף בזיכרונותיו מהשנים בהן התנדב בתומר בקטיף ענבים. מנגד, רובם זוכרים אותו מביקור שערך בשנת 2004 כשכבר היה פוליטיקאי בארצו. "זו הייתה תקופה שעבדנו עם כמה מתנדבים, אבל אני לא זוכר אותם", אמר לנו בני המתגורר במושב. ותיקה אחרת במושב אמרה לנו שהיא זוכרת רק ש"היה להם חם מאוד כאן".

אחרי יממה של חיפושים, מנהלת הקהילה במושב, אסנת שרייבר קיבלה מותיקת המושב אלן גורדון תמונה של וילדרס הצעיר כששהה במקום. מסתבר ששערו הלבן-אפור הנוכחי החליף רעמת תלתלים זהובה, ומבטו הכעוס המיר מבט תמים לעדשת המצלמה כשהוא שואף עשן של סיגריה.

בניגוד לתושבים בתומר, וילדרס דווקא זוכר היטב את ישראל ואף סיפר פעמים רבות שהוא רואה את המדינה הציונית כמוצב הקדמי של אירופה. בראיון שהעניק בשבוע שעבר לשליחנו באירופה אלעד שמחיוף הוא אמר כי "היחסים עם ישראל יהיו מצוינים, יש לי עדיין קשרים רבים עם גורמים ומנהיגים בפוליטיקה הישראלית". וילדרס הוסיף כי "הקשרים הללו רק יתחזקו אם אבחר לראשות הממשלה".

וילדרס מצביע בקלפי, היום (צילום: רויטרס)
וילדרס מצביע בקלפי, היום | צילום: רויטרס
ר"מ הולנד מארק רוטה בקלפי, היום (צילום: רויטרס)
ר"מ הולנד מארק רוטה בקלפי, היום | צילום: רויטרס

אלא שנראה שהסיכויים שחירט ירכיב את הקואליציה בהולנד נמוכים. בסקרים האחרונים שנערכו במדינה ראש הממשלה המכהן מארק רוטה מוביל במקום הראשון בעוד מפלגתו של וילדרס נמצאת במקום השני. אבל גם אם האמון בממצאי סקרי הבחירות נסדק, רוב המפלגות המתמודדות בבחירות היום (רביעי) הצהירו כי לא ישבו עם וילרס בממשלה, דבר המערים קשיים משמעותיים על יכולתו להרכיב קואליציה.

הבחירות בהולנד מתקיימות על רקע מערכות בחירות מתקרבות גם בצרפת ובגרמניה, שגם בהן גורמי ימין קיצוני הם שחקנים מרכזיים, ועל רקע גל של פופוליזם ששוטף את אירופה, שהביא בין היתר להכרעת בריטניה לצאת מהאיחוד האירופי. גם וילדרס מבטיח כי אם ייבחר יביא ליציאת מדינתו מהאיחוד ולסגירת שערי המדינה בפני מהגרים ממדינות מוסלמיות.