רויטרס (צילום: רויטרס, חדשות)
"זה מה שקורה כשיש נרקיסיסט כנשיא" | צילום: רויטרס, חדשות

יועציו של הנשיא הטרי דונלד טראמפ מודאגים: אחרי כמעט שלושה שבועות באחד התפקידים התובעניים ביותר בעולם, התנהלותו לא משרה ביטחון על הסובבים אותו. "אני בוושינגטון כבר 16 שנים, ומעולם לא ראיתי דבר כזה", אמר אליוט כהן, בכיר לשעבר בממשל בוש, להאפינגטון פוסט. "אני באמת חושב שמדובר בנשיא שאינו יציב נפשית".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כך, למשל, התקשר הנשיא בשעה 3:00 לפנות בוקר למייקל פלין, היועץ לביטחון לאומי, כדי לשאול אותו האם הוא צריך לשאוף לכך שהדולר יהיה חזק או חלש. פלין רמז לו שאולי כדאי שיתייעץ עם כלכלן, שכן הנושא לא נופל בתחום מומחיותו - תגובה שהנשיא לא קיבל בצורה חיובית במיוחד.

עובד בבית הלבן הנוכחי סיפר כי טראמפ לא אוהב לקרוא מסמכים ארוכים, ולכן כל העדכונים צריכים להגיע אליו כשאורכם לא עולה על עמוד. המידע מוכרח להיות מועבר בנקודות, ואסור שיהיו יותר מתשע שכאלה בכל עמוד. בנוסף, נראה שהדברים הקטנים ביותר טורדים את מנוחתו של הנשיא: בעוד שלניו יורק טיימס סיפר בעבר עד כמה הוא מתלהב ממערכת הטלפוניה בבית הלבן, הגיש לאחרונה תלונה על כך שהמגבות במטוס הנשיאותי אינן רכות דיין.

ה"אייר פורס 1" בביקור קודם (צילום: איתי צין)
אייר פורס 1. המגבות לא רכות מספיק | צילום: איתי צין

אובססיה נוספת של טראמפ היא ביצועיהם הטלוויזיוניים של יועציו: בעוד שמרבית הנשיאים הקודמים לא טרחו לצפות בעדכון היומי של דובר הבית הלבן מול העיתונאים, טראמפ מפנה לכך זמן מדי יום. בנוסף, הוא מקפיד לצפות מדי שבוע בתכנית המערכונים "סאטרדיי נייט לייב" כדי לבחון כיצד הן מתייחסים לממשלו, ומגיב באופן שמתואר "בין לא-משועשע לזועם".

"ההדלפות נועדו להבהיר שיש מי שמנסה לעשות את הדבר הנכון"

לדברי בכירים לשעבר, רבות מההדלפות סביב הנשיא, במיוחד מהסוכנויות הממשלתיות השונות, נועדו לעדכן את הציבור כי טראמפ אינו מקשיב לעצותיהן. "אני חושב שהם רוצים להבהיר לאזרחים שהם ניסו לעשות את הדבר הנכון, אבל יש גבול למה שהם יכולים להשיג עם ממשל עוין שכזה", הסביר ריצ'רד נפיו, מומחה יחסי חוץ שעבד עם ממשל אובמה. "קהילת המודיעין מחפשת נואשות דרך להשפיע על קבלת ההחלטות המסוכנת הזו", טוען ריק ווילסון, בכיר לשעבר בפנטגון שהפך לאחד ממבקריו החריפים ביותר של טראמפ.

כתבת פרופיל בניו יורק טיימס תיארה את טראמפ כמי שמבלה את זמנו הפנוי בחלוק רחצה, מסייר ברחבי ביתו החדש וצופה באינספור תכניות אקטואליה. "אני חושבת שזו קריאה לעזרה", הודתה אליזבת' רוזנברג, מומחית לטרור שעבדה במשרד האוצר של ממשל אובמה. לדבריה, רבים מעובדים שעדיין מכהנים תחת ממשל טראמפ רואים מה קורה ולכן מדליפים את המידע, שכן הם מונעים מהצורך לשתף את הספקנות שלהם.

ספייסר. מגנה (צילום: רויטרס)
הדובר ספייסר. נצפה כל יום | צילום: רויטרס

"כל נשיא אומר שהתקשורת שונאת אותו"

יש לציין כי בבית הלבן מכחישים רבים מהדיווחים, ויש גם מי שמציינים שאין זה חריג שעובדים בבית הלבן מטילים ספק בכשירותו של הנשיא הטרי. "תמיד יש הדלפות", אומר רון קאופמן, שעבד בבית הלבן תחת הנשיא בוש האב. "כל נשיא בהיסטוריה אמר שהתקשורת שונאת אותו ושיש יותר מדי הדלפות". גם רנדי אוונס, מבכירי המפלגה הרפובליקני, אומר כי הבית הלבן צריך להיאבק בהדלפות כדי לשלוט במסרים שלהם, ואף מצהיר כי יש לשתול פיסות מידע אצל עובדים שונים, כדי להבין מהיכן הן מגיעות.

אולם כהן מתעקש כי הבעיה היא לא ההדלפות, אלא הנשיא עצמו - לדבריו, היות וטראמפ מעולם לא הפגין כבוד או חיבה למישהו מלבד משפחתו הקרובה, הוא לא יכול לצפות ליחס שונה מהצוות שלו. "זה מה שקורה כשיש לך נרקיסיסט בתור נשיא", סיכם.