סרגיי קסיליאק שגריר רוסיה בארה"ב (צילום: CNN)
קיסליאק. מהנדס ודיפלומט או מרגל? | צילום: CNN

מצד אחד, הוא נחשב לדיפלומט מוערך ויש לו קריירה ארוכה וניסיון עשיר עוד מימי ברית המועצות. מצד שני, הוא מוגדר על ידי אנשי מודיעין אמריקנים כמרגל בכיר. שגריר רוסיה בוושינגטון סרגיי קיסליאק עומד כעת במרכזה של אחת הסערות הגדולות שידעה ארה"ב בשנים האחרונות - היחסים והקשרים של היועצים הקרובים ביותר לנשיא דונלד טראמפ עם מוסקבה ועם השגריר עצמו. הסערה הזאת כבר הובילה להתפטרות היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין ולהשעייתו של התובע הכללי ג'ף סשנס מחקירת המעורבות הרוסית בקמפיין הבחירות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הפרסומים אודותיו החלו עם ההדלפות על השיחות שקיים איתו היועץ לביטחון לאומי לשעבר מייקל פלין בנוגע לסנקציות שהטיל ממשל אובמה על רוסיה. התפוצצות הפרשה הובילה להתפטרותו המהירה של פלין והממשל נכנס לכוננות ספיגה כאשר ידיעות נוספות נחשפו על יחסים קרובים בין אנשיו של טראמפ לגורמים רוסים ועל פגישות שהתקיימו במהלך הקמפיין לנשיאות.

בימים האחרונים נחשף כי שר המשפטים ג'ף סשנס שוחח עם קיסליאק בחודשים שלפני השבעת טראמפ, דבר שהכחיש באופן נמרץ בעדותו בסנאט. הפגישות עם השגריר הרוסי הובילו להודעה של סשנס כי הוא משעה עצמו מחקירת המעורבות הרוסית בבחירות לנשיאות בארה"ב.

מייקל פלין, ארכיון (צילום: רויטרס)
נאלץ להתפטר בשל קשריו עם השגריר, פלין | צילום: רויטרס

כעת מנסים להבין בארה"ב מי הוא סרגיי קיסליאק ומה תפקידו האמיתי בהתרחשויות האחרונות. בכתבה שפורסמה ברשת CNN שיבח שגריר ארה"ב ברוסיה לשעבר, מייקל מקפאול, את קיסליאק, אמר שהוא ביצע כמעט את כל התפקידים החשובים ביותר במשרד החוץ הרוסי ותיאר אותו כ"יעיל מאוד ומנוסה". אבל, גורמים בכירים אחרים בוושינגטון מציגים את דמותו המסתורית באור שונה לחלוטין.

גורמי מודיעין אמריקנים בעבר ובהווה ששוחחו עם CNN הגדירו את קיסליאק כמרגל בכיר וכמגייס מרגלים, הגדרה שגררה זעם רב והכחשות נמרצות ממוסקבה. דובר הקרמלין דימטרי פסקוב אמר כי "איש לא שמע אפילו הצהרה אחת של נציגי סוכנויות המודיעין האמריקניות בקשר לשגריר שלנו", ותקף את "ההשערות של כלי התקשורת, שמנסים כל הזמן לנפח את המצב ולהוציא אותו מפרופורציות".

דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זקרובה אמרה בציניות בנוגע להאשמות כלפי השגריר הרוסי כי "אני אחשוף סוד רציני - דיפלומטים אכן עובדים, ועבודתם היא ליצור קשרים עם אנשים".

התובע הכללי ג'ף סשנס (צילום: רויטרס, חדשות)
השעה עצמו, נס | צילום: רויטרס, חדשות

קיסליאק בן ה-66 הוכשר כמהנדס במוסקבה ולאחר מכן למד באקדמיה לסחר חוץ של ברית המועצות לפני שהצטרף למשרד החוץ ב-1977 - בשיאה של המלחמה הקרה. השליחות הראשונה שלו לארה"ב הייתה בין השנים 1985 ל-1989 בעיצומם של מאמצי הנשיא מיכאל גורבצ'וב לבצע רפורמות בברית המועצות ולפתוח אותה למערב.

דיפלומט אמריקני לשעבר אמר כי קיסליאק התמחה בפיקוח על נשק - התמחות אותה רכש אחרי התפרקות ברית המועצות. הוא היה שגריר רוסיה לנאט"ו בין 1998-2003 וכשכיהן לפני כעשור כסגן שר החוץ הוא הוביל את המשלחת הרוסית לשיחות מול האמריקנים על הסכמי הפיקוח על הנשק הגרעיני.

יטיל וטו. טראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
רוסיה פעלה לטובתו? טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

בהתייחסו ליחסים המתוחים בין ארה"ב לרוסיה בשנים האחרונות אמר קיסליאק בנובמבר האחרון כי "זוהי התקופה הגרועה ביותר ביחסים". לדבריו, יש יותר נושאים שיכולים לאחד מאשר להפריד בין רוסיה לארה"ב ובהם המלחמה בטרור, חוסר סובלנות דתית ושינויי האקלים. אבל, הוויכוח סביב מדיניות פוטין באוקראינה, התרחבות ברית נאט"ו למדינות הבלטיות והטלת הסנקציות בעקבות סיפוח חצי האי קרים הובילו למתיחות השיא, או כפי שהגדיר זאת קיסליאק: "למדנו לחיות בלעדיכם ואתם בלעדינו".

השגריר הרוסי שומר על סדר יום קבוע של הופעות בציבור ונאומים בכנסים ברחבי ארה"ב. באוקטובר האחרון הוא אמר בכנס בדטרויט שרוסיה הפכה לגורם בלתי צפוי ובלתי נחוץ בקמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב: "הפכנו לנזק משני במלחמה בין שתי המפלגות".