נשיא ארה"ב ברק אובמה ערך היום (ראשון) מסיבת עיתונאים מיוחדת לרגל הגעת הסכם הגרעין עם אירן לשלביו הסופיים, במסגרתם הסירו המעצמות את הסנקציות מעל הרפובליקה האסלאמית. אובמה התייחס בדבריו לעיצומים החדשים שהושתו היום על התכנית האירנית לפיתוח טילים בליסטיים. בפתח נאומו הדגיש הנשיא: "הסכם הגרעין לא נועד לפתור את כל חילוקי הדעות בין אירן וארצות הברית. תחת ההסכם שהושג אירן לא תשים את ידיה על נשק גרעיני".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אם אירן תנסה לרמות ולהשיג נשק גרעיני, אנו נתפוס אותה", הבהיר אובמה. "מנענו מאירן כל דרך להשגת נשק גרעיני, היא תהיה במעקב 365 ימים בשנה, 24 שעות בשבוע".

"אנו עדיין נפעיל סנקציות נגד אירן בשל הפרת זכויות האזרח, התמיכה בטרור והניסויים שהיא עושה בטילים", אמר אובמה בהתייחסות לסנקציות החדשות שהופעלו היום. "אנו ממשיכים להיות דרוכים בנוגע לאיום האירני על ישראל ומדינות נוספות באזור".

העיצומים החדשים נוגעים ל-11 חברות וגופים המספקים ציוד לטובת התכנית האירנית לפיתוח טילים בליסטיים. המהלך של ממשל אובמה מגיע בעיכוב של שבועיים על רקע המגעים בין וושינגטון וטהרן לשחרור השבויים. על העסקה, במסגרתה שוחררו חמישה אזרחים אמריקנים בתמורה לשבעה אזרחי אירן, אמר אובמה: "לחצתי על הנשיא רוחאני באופן אישי שישחרר את האמריקנים שהוחזקו באירן".

"זהו יום טוב", המשיך הנשיא, "שוב אנו רואים מה ארה"ב יכולה להשיג בעזרת דיפלומטיה מבלי לפתוח מלחמה במזרח התיכון. עסקת הגרעין תפתח דרך לפתרון בעיות נוספות עם אירן. אני מקווה שההסכם הוא איתות לכך שאירן תשתף פעולה עם מדינות העולם".

רוחאני (צילום: חדשות)
רוחאני במסיבת העיתונאים, היום | צילום: חדשות

רוחאני: "הקשרים עם ארה"ב לא יחודשו במלואם"

ההכרזה האמריקנית על הסנקציות החדשות מגיעה זמן קצר לאחר שנשיא אירן חסן רוחאני ערך מסיבת עיתונאים רשמית, בה בירך על הפסקת העיצומים ואף הגיב להתחממות ביחסים בין ארצו וארה"ב. בנאומו טען רוחאני כי לא יחול שינוי משמעותי בשיתוף הפעולה בין המדינות. "אירן וארה"ב לא ישובו ליחסים כלכליים מלאים", אמר.

רחואני גם התייחס להתנגדותה הנחרצת של ישראל להסרת העיצומים. "אם הממשל הציוני היה תומך בהסרת הסנקציות זה היה מפתיע", הצהיר רוחאני. "ודאי שהם לא מרוצים", אמר הנשיא רוחאני על עמדתה של ישראל. "היום זה היום שבו ידידותיה של אירן מרוצות - לא אויביה".

לדבריו, עסקת הגרעין בין אירן למעצמות יכולה לשמש כמודל לפתרון בעיות אזוריות. "הוכחנו שכל מי שהפגין סקפטיות לגבי הסכם הגרעין - טעה", קבע רוחאני. "בעבר אמרו במועצת הבטחון שתכנית הגרעין לא חוקית, היום תכנית הגרעין למטרות אנרגיה נתפסת כחוקית בעיני הקהילה הבינלאומית".