האם השפה הארמית השמית תיכחד בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה? המורדים השתלטו הבוקר (א') על העיר הנוצרית מעלולה, צפונית לדמשק, שבה מתגוררת הקהילה האחרונה בעולם שמשוחחת בארמית ביום יום - ולא רק בטקסים דתיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ארגונים הומניטריים בסוריה מדווחים כי "במהלך הלילה כוחות המורדים נעו לתוך העיר והשיגו שליטה על כל חלקיה". המורדים צילמו את התמונות ממרכז העיר והעבירו אותן לסוכנויות הידיעות רויטרס ו-AFP. על פי הדיווחים, כוחות המשטר נסוגו מהעיר והותירו אותה לחסדיהם של המורדים.

"קרבות קשים פרצו בין המורדים לכוחותיו של אסד, קרבות שבסופם אנשיו של אסד נסוגו", דיווחה סוכנות הידיעות AFP.  על פי הפרסומים מסוריה, מי ששולט בעיר הם אנשי ארגון אל נוסרה, ארגון הג'יהאד המיליטנטי הקשור לאל קאעידה, שלא מגלה סובלנות כלפי מי שאינו מאמין מוסלמי.

תושבי מעלולה הם מהקהילות הנוצריות העתיקות בעולם. 1,000 חברי הקהילה הם האחרונים שעדיין מדברים בשפה הארמית, שבה דיברו כאן בימי בית שני ובימיו של ישו. אנחנו מכירים אותה במיוחד כשפת ההגדה של פסח.  

ספר עתיק שמובן ל1000 אנשים (צילום: רויטרס)
ספר עתיק שמובן ל1000 אנשים | צילום: רויטרס

עם דעיכת האימפריות במזרח התיכון, השפה הארמית הלכה ונעלמה. מעלולה היא המקום האחרון בעולם שעדיין מדבר בשפה שהייתה לשפה הנפוצה ביותר במזרח התיכון לפני אלפיים שנה. היא אומצה על ידי האימפריה האשורית והייתה לשפה המדוברת ביותר באשור, בבבל, בפרס, בסוריה ובארץ ישראל, כשמעמדה היה דומה לאנגלית של ימינו.

העיר מעלולה נחשבת לסמל של הקהילה הנוצרית בסוריה ועל פי הדיווחים משם, יותר מ-100 בני אדם נפצעו בקרבות ועוד עשרות נהרגו. העיר נראית כמו שדה קרב משני במלחמת האזרחים הסורית, אבל מבחינה היסטורית -בלשנית, זה עשוי להיות הקרב שיכחיד את השפה הארמית מהעולם.