טראמפ והאמין שלך קטאר (צילום: רויטרס)
טראמפ ואמיר קטר, ארכיון | צילום: רויטרס

הטלטלה בעולם הערבי נמשכת - וקטר מגיבה: בנסיכות המבודדת זעמו הבוקר (שני) על ניתוק הקשרים מצד מדינות מובילות בעולם הערבי וטענו כי מדובר ב"קמפיין רווי שקרים והשמצות שנועד לפגוע בארצנו". השלטונות הבטיחו לאזרחים כי לא ייפגעו מ"מהלך לא צודק" והבהירו כי לא יאפשרו פגיעה בריבונותה של קטר. במקביל, גם תימן ולוב הצטרפו והודיעו כי יקטעו את הקשרים הדיפלומטיים עם המשטר בדוחא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנו מכבדים את ריבונותן של מדינות אחרות ולא מתערבים בענייניהם", נכתב בתגובה הרשמית. גם משרד החוץ הקטרי גינה את המהלך וכינה אותו "בלתי מוצדק ומושתת על האשמות וטענות שאין להן כל בסיס עובדתי". בנוסף, בתגובה להשהיית הטיסות של חברת התעופה Etihad Airways אל דוחא וממנה, חברת Qatar Airways הודיעה על השהיית כלל הטיסות אל סעודיה וממנה.

בהודעה שפרסמה השגרירות הקטרית באבו דאבי ניתנה הוראה לאזרחים השוהים באיחוד האמירויות לעזוב את הנסיכות תוך 14 יום, זאת על מנת לכבד את ההחלטה על ניתוק הקשרים. "אזרחים קטרים מוכרחים לעזוב את איחוד האמירויות תוך 14 יום, בהתאם להחלטת יתר הנסיכויות", נמסר בהודעה.

כמו כן, משרד החוץ המצרי הורה לשגריר הקטרי לעזוב את המדינה תוך 48 שעות, כשבמקביל, השגריר בדוחא הוחזר למצרים. בהודעה, נמסר ממשרד החוץ המצרי כי "השגריר הקטרי זומן היום ונמסר לו על סיום כתב האמנה שלו כשגריר במצרים, וניתנו לו 48 שעות לעזוב את המדינה".

טילרסון: "ההחלטה לא תשפיע על המאבק בדאע"ש"

מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון התייחס הבוקר לאירועים וניסה להרגיע את הרוחות והחששות. "אני מפציר במדינות המפרץ לדון בחילוקי הדעות וקורא למדינות להישאר מאוחדות". אחד מיועציו של נשיא אירן צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "זה לא פתרון לסיום המשבר במזרח התיכון, אגרסיביות וכיבוש יובילו רק לחוסר יציבות באזור".

עוד אמר טילרסון בשיחה עם כתבים במהלך ביקורו באוסטרליה כי הוא "לא מעריך שההחלטה תשפיע על המאבק בדאע"ש". לדבריו, הצעד שנקטו מצרים, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ובחריין "לא צפוי להשפיע באופן משמעותי על המאבק המאוחד בטרור באזור ובעולם כולו". חאמיד אבוטאלבי, סגן ראש הצוות של הנשיא האירני חסן רוחאני, אמר כי "סגירת גבולות וניתוק קשרים דיפלומטיים לא יפתרו דבר".

מזכיר ההגנה האמריקני בקטר, בחודש שעבר (צילום: רויטרס)
"המאבק בטרור יימשך",. מאטיס בקטר, ארכיון | צילום: רויטרס

הסיבה הרשמית שסיפקו המדינות הערביות למהלך: תמיכתה של קטר בטרור. הראשונות שהובילו את החרם על קטר היו סעודיה ובחריין שהודיעו שינתקו את כל קשרי הים והיבשה עם מדינת המפרץ. סוכנות הידיעות הרשמית בסעודיה ציטטה בכיר שטען שהמדינה החליטה לנתק קשרים דיפלומטיים וקונסולריים עם קטר כחלק מזכותה הריבונית של סעודיה ובשל הסכנה של טרור והקצנה. "סעודיה מאיצה בכל המדינות הידידותיות והחברות המסחריות לעשות כמוה", נכתב בהודעה הרשמית מטעם המדינה.

דקות מאוחר יותר הצטרפו להודעה גם מצרים ואיחוד האמירויות. סוכנות הידיעות המצרית הרשמית הודיעה כי המדינה החליטה לנתק את קשריה עם קטר בשל תמיכתה בארגוני טרור, כולל האחים המוסלמים. שר התחבורה המצרי הודיע כי המרחב האווירי והימי נסגר בפני כלים קטרים "על מנת לשמור על ביטחון המדינה".

טילרסון. בדרך החוצה (צילום: רויטרס)
ניסה להרגיע. טילרסון | צילום: רויטרס

מטעם איחוד האמירויות נמסר כי ההחלטה נבעה בשל "ערעור הביטחון באזור", שלטענתם קטר היא האחראית. במדינה נתנו התראה לדיפלומטיים הקטרים ודרישה לעזוב את המדינה בתוך 48 שעות. עם זאת, ממשרד החוץ הפקיסטני מיהרו להבהיר כי אין בכוונתם לנתק את היחסים עם קטר.

זמן קצר לאחר הפרסום על המהלך, הודיעה חברת התעופה Etihad Airways של איחוד האמירויות על השהייה לאלתר של כלל הטיסות אל דוחא וממנה עד להודעה חדשה. עם זאת, בחברה הבהירו שיתר הטיסות יתקיימו כסדרן. כמו כן, בזמן הקצר שחלף מאז ההחלטה נרשמה עלייה במחירי הנפט העולמיים, ובכך גוברת המתיחות באזור האחראי למרבית ייצוא הנפט העולמי. גם חברת התעופה "פליידובאי", הממוקמת באיחוד האמירויות, הודיעה שתשהה את הטיסות מדובאי לדוחא החל מיום שלישי.

טראמפ במהלך ביקורו בסעודיה: העיפו החוצה את הקיצוניים

לפני כשבועיים דיבר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בוועידה משותפת לארה"ב ולמדינות ערב. בנאומו התייחס טראמפ למאבק בטרור ואמר כי מעל הכל המדינות חייבות להיות מאוחדות בחתירה למטרה אחת, והיא לנצח את הקיצוניות ואת כוחות הטרור שבאים בעקבותיו. "מוסלמים צעירים צריכים להיות מסוגלים לגדול חופשיים מפחד, בטוחים מאלימות וללא שנאה", הסביר טראמפ. "כשלגברים ונשים מוסלמים צעירים יכולה להיות הזדמנות לבנות עתיד משגשג, אנחנו חייבים לתת להם לעשות את זה".

בנאומו אמר טראמפ כי אמריקה מוכנה לעמוד לצד מדינות המזרח התיכון במרדף אחד הביטחון, אך הבהיר כי המדינות לא יכולות לחכות שאמריקה תרסק את הכוח האלים הזה. "מדינות המזה"ת צריכות להחליט איזה עתיד הן רוצות לעצמן ולילדיהם", אמר. "זו בחירה שאמריקה לא תעשה עבורכם, רק אם האומות שלכם יבריחו את הטרור ואת הקיצוניות. תעיפו אותם החוצה, תוציאו אותם ממקומות המקדש שלכם, מהקהילות שלכם, מהשטחים הקדושים שלכם, ומכדור הארץ הזה".