N12
פרסומת

שקט בסוריה: "שומעים ציפורים ברחוב"

כחצי יממה לאחר כניסת הפסקת האש בסוריה לתוקפה, השקט נאכף ברוב אזורי המדינה. הרוסים הודיעו על הפסקת התקיפות, וברחובות חומס טוענים: "רעש הפיצוצים הפסיק, יש שקט על פני ההריסות"

עמית ולדמן
פורסם:
בדרך לשיקום?
צילום: רויטרס
הקישור הועתק
בדרך לשיקום?
"שומעים את ציוץ הציפורים" | צילום: רויטרס

האם ההסכם בין המעצמות הוביל להפסקת הלחימה בסוריה, לאחר חמש שנים עקובות מדם? הדיווחים הראשוניים מהמדינה מעודדים, וברוב האזורים הלחימה נעצרה מאז השעה חצות, אז נכנס לתוקפו ההסכם השנוי במחלוקת. הבוקר (שבת) הודיעה רוסיה כי היא הפסיקה את התקיפות האוויריות במערב המדינה בהתאם להסכם - צעד שאמור לצמצם בהרבה את מספר הנפגעים.

עיתונאי בסוריה, שלא זוהה בשמו, אמר הבוקר ש "אפשר לשמוע ציפורים ברחובות חומס: רעש הפיצוצים הפסיק, אין שריקות מהאוויר, שקט על פני ההריסות אחרי תחילת הפסקת האש".

שליח האו"ם לסוריה, סטפן דה מיסטוריה, הביע שמחה מהמידע הראשוני על הפסקת הלחימה והתקיפות האוויריות: "בואו נתפלל שזה עובד, כי זו האופציה הטובה ביותר לעם הסורי בחמש השנים האחרונות כדי להשיג משהו שקרוב לשלום".

עם זאת, לא בכל האזורים נאכף השקט: באזור חמה נהרגו לפחות שני בני אדם מפיצוץ מכונית תופת, ואחד מארגוני המורדים - ג'אש אל-איסלאם - טען כי צבא אסד המשיך לתקוף לאחר כניסת הפסקת האש והרג לפחות שלושה לוחמים. גם ארגון מורדים סורי בשם פורסאן אל-האק טען כי הלחימה הופסקה רק בחלק משטחה של המדינה, והוסיף כי צבא אסד ממשיך לתקוף במספר מוקדים. לדברי מפקדי הארגון, "ההפרות של ההסכם עלולות להוביל לקריסת הפסקת האש".

נתניהו: "ישראל מעניקה סיוע הומניטרי בלבד
אחרי 5 שנות לחימה, הפסקת אש | צילום: רויטרס

על פי ההסכם, האש אמורה להינצר בכל החזיתות למעט המלחמה בארגון דאע"ש ובג'הבת א-נוסרה ברחבי המדינה. מועצת הביטחון של האו"ם דרשה אמש פה אחד מכל הפלגים במלחמת האזרחים בסוריה להיענות לתנאי ההסכם בין ארה"ב לרוסיה ולכבד את הפסקת האש. כמו כן נקראו הממשלה והאופוזיציה בסוריה לחדש את שיחות השלום.‎

פרסומת
הצדדים עומדים עד כה בהסכם
הצדדים עומדים עד כה בהסכם | צילום: רויטרס

החשש: הרוסים יתקפו לא רק את דאע"ש

ההסכם שאינו כולל את שני ארגוני הטרור - המדינה האסלאמית והזרוע של אל קאעידה הפועלת בסוריה  - מעורר ביקורת מגורמי ביטחון במערב: חלקם טוענים כי ייתכן ורוסיה לא תעשה הבדלה בין ארגוני המורדים לארגוני הטרור, ולמעשה תמשיך לפגוע בארגונים נוספים.

למרות הביקורת והפחד בקרב ארגוני המורדים, ערוץ הטלוויזיה המזוהה איתם אישר השבוע כי הם קיבלו את ההסכם. בדיווח הודגש כי הארגונים הסכימו לקבל את ההצעה, בתנאי שהפסקת האש תהיה בחסות ובגיבוי מלא של המעצמות.

חאלב, ארכיון
"נגמרו הדי הפיצוצים" | צילום: רויטרס

הלחימה בין גורמי האופוזיציה לבין שלטונו של אסד בסוריה נמשכת מאז חודש מרס 2011. על פי חלק מההערכות, כחצי מיליון בני אדם נהרגו ומיליונים הפכו לפליטים במהלך הלחימה אליה הצטרפו גם ארגוני טרור שונים כדאע"ש ואל קאעידה.