"לא מאמינה שמישהו יכול להיות כל כך מרושע": אחרי שרוסיה החלה בפלישה לאוקראינה, אזרחים רבים מהמדינה המותקפת כבר נוהרים לעבר גבולות המדינה כדי לנסות למצוא מקלט במדינות השכנות. "הרגע עזבנו", סיפרה תושבת לבוב שהגיעה לגבול הפולני. "הכול התנפץ – זה פשוט הרסני". באו"ם כבר פנו למדינות הרלוונטיות כדי שישמרו על גבולותיהן פתוחים. במדינות מרכז אירפה מדווחים על ההכנות בגבולות - הערכה: מיליוני פליטים אוקראינים ינסו להגיע לפולין.

סיקור נרחב של המלחמה באירופה ב-N12:

דיווח באוקראינה: חיילים רוסים חדרו לאזור קייב

הקלף של פוטין נגד האיומים מאירופה

לפיד מחריף את הטון: "מגנים את ההתקפה הרוסית"

פיקסי ובן זוגה הגיעו מלבוב לגבול פולין הבוקר, עם ילדים, מזוודות והרבה חשש. "הרגע עזבנו את לבוב", סיפרה והוסיפה בבכי: "אני פשוט מרוסקת, הכול התנפץ. אני לא בוכה על עצמי, לא אכפת לי מהביטחון שלי, אכפת לי מאוקראינה ואוקראינים. לראות שזה קורה למדינה זה פשוט הרסני. אני פשוט לא מאמינה שמישהו יכול להיות כל כך מרושע".

 אזרחים אוקראינים בורחים לגבולות הונגריה  (צילום: רויטרס)
אזרחים אוקראינים בגבול להונגריה | צילום: רויטרס

בן זוגה של פיקסי הוסיף כי "לא ישנו בשני הלילות האחרונים אז התבוננו זו בזה וידעתי שאנחנו חייבים לצאת. זו הייתה התוכנית שלנו, לבוא לכאן".

גם בלנקה, תושבת קייב, עזבה את ביתה והגיע למעבר הגבול לפולין. "כולם יודעים מה קורה עכשיו, אין יותר ניחושים", אמרה. "כולם יודעים את ההשלכות וכולם יודעים מה צריך לעשות. רק מקווים שלא יהיו הרבה הרוגים ונפגעים".

 אזרחים אוקראינים בורחים לגבולות פולין (צילום: רויטרס)
אזרחים אוקראינים בגבול לפולין | צילום: רויטרס
אם ובת ממתינים ליציאה מקייב (צילום: AP)
אם ובת ממתינים ליציאה מקייב | צילום: AP

סוכנות הפליטים של האו"ם לא אדישה למצב. הסוכנות טוענת שהמצב באוקראינה מידרדר במהירות לאחר פלישת רוסיה, והיא כבר פנתה למדינות השכנות כדי שישמרו על גבולותיהן פתוחים להמוני האנשים שמחפשים עכשיו מקלט בטוח. "כבר ראינו דיווחים על נפגעים ואנשים שמתחילים לברוח מבתיהם כדי לחפש מקום מבטחים", אמר פיליפו גרנדי, הנציב העליון של האו"ם לפליטים.

נציבות האו"ם UNHCR הודיעה כי הגבירה את פעולותיה ושהיא עובדת עם הרשויות האוקראיניות כדי לספק סיוע הומניטרי גדול יותר באוקראינה. על פי הדיווחים הסוכנות גם עבדה עם ממשלות במדינות שכנות להתכונן לזרם של פליטים.

 אזרחים אוקראינים בורחים לגבולות פולין (צילום: רויטרס)
אזרחים אוקראינים בורחים לגבולות פולין | צילום: רויטרס
 אזרחים אוקראינים בורחים לגבולות פולין (צילום: רויטרס)
אזרחים אוקראינים בורחים לגבולות פולין | צילום: רויטרס

מדינות מרכז אירופה כבר מדווחות על ההכנות לקראת הגעתם של פליטים מאוקראינה. פולין הקימה נקודות קליטה בגבולה, והונגריה וסלובקיה מתכננות לשלוח חיילים לנהל את זרם העקורים. המדינות בצד המזרחי של האיחוד האירופי היו כולן פעם חלק מברית ורשה בראשות מוסקווה וכיום הן חברות בנאט"ו. ביניהן, פולין, הונגריה, סלובקיה ורומניה חולקות כולן גבולות יבשתיים עם אוקראינה ויספגו את רוב הפליטים שמגיעים מהמדינה אחרי שרוסיה פתחה במתקפה הגדולה ביותר של מדינה אחת נגד מדינה אחרת באירופה מאז מלחמת העולם השנייה.

בעקבות הפלישה, פולין קראה ל"סנקציות החריפות ביותר האפשריות" נגד רוסיה ושר החוץ הצ'כי כינה את הפלישה "אקט ברברי של תוקפנות". גם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, לו יש קשרים טובים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, גינה את מעשיה של מוסקווה. הוא אמר שהונגריה תכין סיוע הומניטרי לאוקראינה וגם היא מוכנה לקבל פליטים.

 אישה אוקראינית מנסה לצאת מאודסה אוקראינה (צילום: AP)
אישה אוקראינית מנסה לצאת מאודסה | צילום: AP

על פי הדיווחים, עקורים רבים מאוקראינה כבר נעים לכיוון פולין, עשרות הגיעו למעבר מדיקה, חלקם נושאים מזוודות ומלווים בילדים. בתי החולים הפולניים הכינו כבר מיטות לאוקראינים פצועים, והצבא הפולני העלה את רמת הכוננות של חלק מהיחידות.

"נעשה הכול כדי להבטיח שלכל אדם שנכנס לשטח פולין תהיה גישה לשירותי בריאות, כולל אשפוז", אמרו במשרד הבריאות הפולני. בנוסף לכך, פולין הודיעה כי תקים נקודות קליטה לפליטים בגבולותיה. קבוצות קטנות של אנשים גם ברחו להונגריה דרך מעבר ברגסוראני, חלקם הגיעו ברכב אבל על פי הדיווחים הולכי רגל רבים נראו בגבולות סוחבים מזוודות ונמלטים מהאש. סלובקיה אמרה גם היא שהיא מוכנה לעזור ולקלוט פליטים. "אנחנו יכולים לחזות בוודאות כמעט שהתוקפנות הרוסית תגרש נשים וגברים אוקראינים רבים מארצם", אמר ראש הממשלה הסלובקי אדוארד הגר. "בבקשה, גלו כלפיהם חמלה והבנה".