הברחות הסמים מדרום אמריקה לצפונה מסכנים את הכרישים במי האוקיינוס, משום שהם ככל הנראה צורכים קוקאין שנופל לתוך המים. בניסוי ראשון מסוגו, ביולוג ימי חקר במיוחד מה קורה כאשר כרישים צורכים קוקאין. "זה כנראה המקום היחיד בעולם שבו זה קורה", הסביר הביולוג הימי טום הירד, שנסע לחופי פלורידה לצורך המחקר. "זה בהחלט המקום היחיד בעולם שבו זה קורה בתדירות כזו", הוסיף.

עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12

הסמים המסוכנים מגיעים לאוקיינוס כאשר מבריחי הסמים נוהגים להשליך את הקוקאין שברשותם לפני שהם נתפסים. רק השבוע, סוכני משמר הגבול האמריקני תפסו יותר מ-40 ק"ג של קוקאין שצפו באוקיינוס שליד פלורידה ביומיים בלבד. לדברי הסוכנים, שווי הסמים המוערך היה כ-1.4 מיליון דולר.

"כרישים עלו ונגעו בסמים עם הדבר היחיד שיש להם - הפה שלהם - ונגסו בהם", הסביר הירד. "זה נשמע מטורף, אבל ההסתברות שזה יקרה היא למעשה די גבוהה", הוסיף. במהלך התחקיר, קבע הירד כי הכרישים היו "בכוננות מלאה, מסתכלים ומוכנים ללכתבכל רגע". לדבריו, למרות שהכרישים נכנסו למצב ציד - לא הייתה עלייה בהתנהגות התוקפנית.

הירד הסביר כי התופעה מהווה יותר סכנה לכרישים בעצמם, מאשר לבני האדם שרוחצים בחופים באזור. "אם הקוקאין גורם לכרישים להפוך ל'היפר' ולא מרדים אותם, האמונה האישית שלי הייתה שזה יגרום להם להיות הרבה יותר עצבניים", ציין הירד. "רעשים חזקים, כמו צוללנים במים למשל, עלולים להבריח אותם ולפעול כגורם מרתיע". לצורך הניסויים, החוקרים לא באמת נתנו קוקאין לכרישים. הם השתמשו באבקת דגים מרוכזת מאוד כדי לתת לכרישים פיתיון דומה, קרוב ככל הניתן לקוקאין מבחינת הנראות.

הירד אמר שאבקת הדגים המרוכזת מאוד פעלה כמעין פלסבו. הוא הסביר שזה "מדליק את האף שלהם, מפעיל את כל הקולטנים, כל מה שהם משתמשים בו לטעם ולריח, יאיר כמה שיותר מהמוח ויגרום להם ללכת בדרך הזו". הסרט "כרישי קוקאין", שנעשה בעקבות המחקר, ישודר בערוץ דיסקברי.