יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התראיין אמש (רביעי) באולפן חדשות 12. הוא התייחס למגעים לפשרה בסוגית המהפכה המשפטית, הגיב על הטבח בבסמת טבעון אבל דווקא התהייה אם תגובתו המאוחרת למהומה ביום כיפור הושפעה מהסקרים, עוררה את זעמו: "חברי אותי לפוליגרף, תראי שאני לא יודע מה תוצאותיהם".

"אני מציע לא למדוד סקרים ולשבת עם סטופרים על מהירות התגובה", אמר גנץ. "לקח זמן לברר את העניין. בסופו של דבר זה היה ערב כואב, שמדינת ישראל חוותה בו את פיק ההסתה. מצד אחד אנשים שמייצרים סוג של פרובוקציה ובוחרים לעשות תפילה בהפרדה. מצד שני אזרחים שלוקחים את החוק לידיים ותוקפים אותם". הוא הדגיש כי: "ההזרקה של ההסתה אחרי האירוע, בידי נתניהו ואחרים, החמירו את זה".

על הטענות שנשמעו בין היתר בידי חבר מפלגתו גדעון סער, לפיהן תגובתו לאירוע הייתה רפה, השיב יו"ר המחנה הממלכתי: "אני נותן לאנשים לבטא את דעתם. אני אומר דבר פשוט – שאף אחד לא ייקח את החוק לכל כיוון. בשביל זה יש גורמי אכיפת חוק. אבל מה קרה אחרי? נתניהו האשים את השמאל. על מה מדובר פה? כולם יהודים, כולם ישראלים שרוצים לחיות פה. אנחנו מאבדים את הסולידריות וזה לא מקובל".

בהמשך נשאל גנץ על האפשרות שיצטרף לממשלה עם נתניהו. "אחדות היא דבר רצוי. לצערי היא איננה אפשרית מבחינת ההרכב הפוליטי", ענה יו"ר המחנה הממלכתי. "נתניהו לא רוצה בה והתנאים לא מאפשרים אותה. אם יהיו תנאים שיאפשרו אחדות, הוכחתי כבר שעשיתי את זה. אבל אין תנאים כאלה. אנחנו לא שוכחים שני דברים – לשמור על ישראל יהודית, דמוקרטית וליברלית. ושלא יהיו קיצוניים".

גדעון סער ובני גנץ (צילום: פלאש 90)
חה"כ גדעון סער עם גנץ, ארכיון | צילום: פלאש 90

מה גרם להתקפלות של בן גביר?

המהומה ביום כיפור בתל אביב המשיכה להעסיק ביומיים האחרונים גם את הקואליציה. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודיע לאחר האירוע שיקיים בכיכר דיזנגוף תפילת מחאה, אתמול ובעקבות ביקורת שנמתחה עליו גם בתוך הממשלה – הכריז על ביטולה. מאחורי הקלעים הופעלו עליו לחצים אדירים, גם מצד מקורבי ראש הממשלה נתניהו.

בלשכתו של בן גביר ניסו לגבש נוסח שבו יודיע על ביטול המחאה, מבלי שייראה שיתקפל. "לאור הודעת מובילי מחאת השמאל הקיצוני שלא יחזרו על פעילותם האנטישמית, השר החליט כי התייתר הצורך", פרסמו לבסוף. בקואליציה ובסביבתו של נתניהו התרצו. עם זאת, חה"כ אוהד טל מהציונות הדתית, עקץ: "מקווה שזה סימן להמשך. פחות כותרות ויותר עשייה".