ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעות החוק של חה"כ משה גפני לאיסור הכנסת חמץ לבתי החולים בפסח. בנוסף אישרה הוועדה את החוק שיגדיל את סמכויות בתי דין רבניים לדון בעניינים אזרחיים בהליך בוררות בהסכמת הצדדים. 

יו"ר דגל התורה, חה"כ משה גפני, מסר לאחר אישור ועדת השרים לענייני חקיקה: "זוהי הוכחה נוספת להתערבות מיותרת של בג"ץ, למנהלי בתי החולים הייתה אפשרות לאסור הכנסת חמץ בחג הפסח שהוא חיוני לחולים ולחברה, ובג"ץ התערב בסמכות לא שלו".

"גם בחוק בתי הדין, כאשר מדובר על דיון ששני הצדדים מסכימים בו לקיים בבית דין רבני, בג"ץ התערב וקבע שהסכמה של הצדדים לא מועילה ועצר את זה בסמכות לא לו", הוסיף יו"ר דגל התורה. "זוהי הוכחה נוספת עד לאן מגיע בית המשפט העליון בהתערבות שלו בנושאים שלא בסמכותו - היום אנחנו מתקנים את זה בחקיקה שתובא בהמשך השבוע להצבעה במליאת הכנסת".

כיכרות לחם במאפייה (צילום: סופי גורדון, פלאש 90)
הממשלה אישרה איסור הכנסת חמץ לבתי חולים, ארכיון | צילום: סופי גורדון, פלאש 90

ועדת השרים לחקיקה החליטה בנוסף לדחות בשלושה חודשים את הדיון בהצעת החוק של ראש האופוזיציה יאיר לפיד להכיר במגילת העצמאות כחוק יסוד. שר המשפטים יריב לוין עקץ בדיון: "נעביר אותה ביחד עם הרפורמה המשפטית שלנו, כדי שתהיה משמעות לחוק היסוד".

חה"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו הגיבה על אישור הצעת החוק לאסור הכנסת חמץ לבתי חולים בפסח: "אצבע לעין והתרסה נטו. כמו שאין חוק שאוסר נסיעה ביום כיפור ואנשים מכבדים ולא נוסעים ביום הזה, כך גם לגבי החמץ. עכשיו אנשים בכוונה יבואו ויסליקו חמץ לבתי חולים. מה שמגיע בכפייה תמיד מייצר התנגדות". 

חה"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה הגיב על אישור חוק החמץ והרחבת סמכויות בית הדין הרבניים בוועדת השרים לחקיקה: "חוק החמץ וחוק הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים שאושרו בוועדת השרים לענייני חקיקה הם הסנונית לגל כפייה דתית חסר תקדים. ‏הגל הזה מתחיל עכשיו אבל יגיע לשיאו אחרי הרפורמה המשפטית, כאשר היועצים המשפטיים ובתי המשפט יוחלשו באופן דרמטי. ‏נתניהו מוכר את הציבור החילוני והמסורתי למונופול הרבני".

עמותת חדו"ש (חופש, דת ושוויון), מסרה בעקבות אישור חוק החמץ בוועדת השרים כי "חוק החמץ סותר את ההלכה". הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש, אמר: "אישור חוק החמץ של גפני לא רק מרחיב את הכפייה הדתית, אלא גם סותר את ההלכה. ברור לכל אדם הגון שאיסור חמץ בפסח חל על פי ההלכה רק על אנשים ביחס לחמץ שלהם ולא על כך שאחרים בסביבתם עשויים לצרוך חמץ, אבל ברגע שהפוליטיקה הישראלית מקנה לרבנות הראשית סמכויות כפייה, הן משתמשות בכך כדי להרחיב את תחולת ההלכה מעל ומעבר לחיובי ההלכה המקוריים. מכיון שבג"ץ הורה שהדבר אינו חוקי, מובילות המפלגות החרדיות מהלך שיבטיח את סרוסו והשתקתו של בג"ץ ובמקביל יהפוך את הבלתי חוקי לחוקי".

הפורום החילוני מסר בעקבות החלטת ועדת השרים: "הצעת החוק של גפני היא פגיעה ישירה בכבודם ובזכויות האדם הבסיסיות של מאושפזים, מבקרים, ונשות ואנשי הצוותים הרפואיים בבתי החולים. זו יריית פתיחה של גל חקיקה דתי פונדמנטליסטי והכרזת מלחמה גם על בג"ץ וגם על הציבור החילוני. שלא יהיה לאף אחד ספק - הציבור החילוני ישיב מלחמה".

עמדת בידוק חמץ בביה"ח לניאדו בעבר

עמדות בידוק חמץ בבית החולים לניאדו
עמדת בידוק חמץ בביה"ח לניאדו, ארכיון

בשנה שעברה, אחד המשברים הגדולים של קואליציית בנט-לפיד, התרחש כאשר שר הבריאות לשעבר ניצן הורוביץ הודיע כי יאפשר הכנסת חמץ לבתי החולים במהלך חג הפסח, בהתאם לפסיקת בג"ץ בנושא. יו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת הבריאות אז, והשרה להגנת הסביבה היום, עידית סילמן, תקפה אז את הורוביץ: "אנחנו באצבעות שלנו לא נוכל להמשיך לאדם כזה להיות שר". 

"אנשים בשואה צמו בפסח כדי לא לאכול חמץ ושר במדינת ישראל בתוך קואליציה כמו שלנו, לצערי אומר להכניס חמץ", טענה אז סילמן. "מעבר לכך שזו פגיעה אישית וזלזול בחברים לקואליציה, זה זלזול בכמעט 70% מהציבור בישראל ברשות אותה ממשלת אחדות והתחשבות. לעם ישראל יש דגלים, שדורות שלמים המיתו את עצמם עליהם, ואנחנו בטח בממשלה הנוכחית לא נהיה חלק בהפלתם - וחייבים לכבד את הציבור".

אישור ההצעה של חבר הכנסת גפני מגיע על רקע ההסכמים הקואליציונים בין יהדות התורה ובין הליכוד, שבהם נקבע כי מנהלי בתי חולים יוכלו לאסור הכנסת חמץ בפסח. בנוסף, ההצעה מגיעה לאחר שלפני כשלוש שנים בג"ץ קבע כי אין לאסור הכנסת חמץ לבתי חולים

שופטי העליון קיבלו אז את עתירת הפורום החילוני נגד משרד הבריאות, וקבעו כי אין לבתי החולים סמכות למנוע מחולים וממבקרים להכניס חמץ לשטחם. השופט פוגלמן אמר כי "האיסור על הכנסת דברי מזון לבתי החולים במהלך חג הפסח, אשר מונע ממטופלים לצרוך מזון לפי בחירתם במרחב האישי העומד לרשותם, פוגע בזכות לכבוד, בזכות לאוטונומיה ובחופש מדת".

בפסק הדין אז ציינו השופטים כי הכנסת מזון שלא מסומן ככשר לפסח היא חלק מזכויות היסוד לאוטונומיה של הפרט ושל חופש מדת שנתונים לכל אזרח במדינה דמוקרטית, וכי לבתי החולים אין סמכות ברורה ומפורשת בחוק שנותנת להם את הכוח לפגוע בזכויות יסוד אלו.