הרוחות בירושלים אמנם רגועות כעת אך המצב שונה מעט במערכת הפוליטית שסוערת בחלקה בעקבות ליל העימותים הקשים בין כוחות הביטחון והפלסטינים בירושלים אמש (בין שישי לשבת). מוקדם יותר היום גינתה ארה"ב את ההסלמה של הצדדים וקראה להפסיק את האלימות "מיד". בשעות שלאחר מכן, החלו חברי הכנסת מכל הקשת הפוליטית להגיב לאירועים, חלקם הפנו אצבע מאשימה כלפי נתניהו, חלקם האשימו את בן גביר. במקביל, בתום הערכת מצב, הנחה הרמטכ"ל על מדרגת תגבור נוספת של כוחות ואמצעים.

סמוך לשעה 13:00 התקיימה הערכת מצב בראשות הרמטכ"ל, רב אלוף אביב כוכבי ובהשתתפות סגן הרמטכ"ל, ‏ראש אגף המבצעים, מפקדי פיקודים, ראש אמ"ן, נציגי משטרת ישראל, שב"כ ובכירי צבא נוספים. בתום הפגישה המשותפת ולאחר ערב מתוח במיוחד במהלכו נפצעו מאות בני אדם, בהם גם שוטר במצב בינוני-קשה, הוחלט על תגבור הכוחות הלילה. עוד הוחלט להיערך להסלמה נוספת בשטח ועל שורה של צעדים ואמצעים נוספים שיעזרו להשתלט על האירוע, אם יתפרץ כזה גם הערב.

אחרי שתיקה ממושכת מצד פוליטיקאים בכירים, יו"ר יש עתיד שעסוק כעת בהקמת ממשלה לאחר שקיבל את המנדט מהנשיא, צייץ את תגובתו הרשמית: "מחזק את כוחות הביטחון ושולח לשוטרים שנפצעו החלמה שלמה ומהירה. מדינת ישראל לא תאפשר לאלימות להשתולל בתוכה ובטח שלא לארגוני טרור לאיים עליה. מי שרוצה לפגוע בנו צריך לדעת שהוא ישלם מחיר כבד מאוד. זו עת לאחריות מצד כולם, בעיקר מצד נבחרי ציבור". 

לתגובות הצטרף גם יו"ר רע"ם מנסור עבאס שכתב בעמוד הפייסבוק שלו בערבית: "מסגד אל-אקצא המבורך הוא קו אדום, התקפות על קדושתו ועל אלה המתפללים בו לא מקובלים ואנו מגנים אותם. חובה על כולנו, בכל חלקי החברה והציבורים להגן על מסגד אל-אקצא".

עומר בר-לב צייץ גם הוא בחשבון הטוויטר האישי שלו והסביר: "את האלימות הפלסטינית בהר הבית יש לבלום ובנחישות. אבל אל לנו להיתמם, יש קשר ישיר בין האלימות שעורר בן גביר בשיח' ג'ראח לבין האירועים אתמול. זריקת רימוני הלם לתוך מסגד אל-אקצא היא אותו סוג של אובדן שליטה טקטי של המשטרה שתצית את העולם המוסלמי נגדנו".

את דבריו של עומר בר לב מחזקת חברת הכנסת לשעבר ומי שמנהלת את תוכנית "מיתווים" ליחסי ישראל-המזרח התיכון במכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית, קסניה סבטלובה. לטענתה, "ממשלת ישראל מנסה לגמד את האירועים בירושלים כסכסוך נדל"ני פשוט אך לא כך הדבר. מדובר בהזנחה מתמשכת ופושעת שפוגעת לא רק במרקם היחסים בין יהודים לערבים בעיר, ולא רק בעליית של נפח פעילות הטרור בגדה המערבית ובעזה, אלא תפגע גם במערכות היחסים האסטרטגיות עם מדינות ערביות כגון ירדן".

חברי הכנסת מהרשימות הערביות לא היססו להגיב גם הם, חלקם תקפו ישירות את נתניהו ובן גביר. ח"כ סמי אבו שחאדה, יו"ר בל"ד ברשימה המשותפת, אמר ש"כל פעם שישראל קראה תיגר על הריבונות במסגד אל-אקצא - היא יצאה מופסדת וכך יהיה גם הפעם". אבו שחאדה הסביר ש"ההחלטה של נתניהו לשלוח את בן גביר לשיח' ג'ראח ולתקוף את המתפללים במסגד אל-אקצא בצורה לא אנושית ולמנוע תפילה מהמוסלמים במסגד בחודש רמדאן באה כדי לשמר את מקומו בבלפור".

חבר הכנסת אחמד טיבי העלה במהלך יום שישי לחשבון הטוויטר שלו סרטונים שונים. הכותרת של אחד מהם הייתה: "משטרת ישראל פרצה למרפאה במסגד אל-אקצא ותקפה את הצוות הרפואי והפצועים. התוצאה בסרטון". בסרטון אחר שהעלה מוקדם יותר כתב: "שוטר מוג לב זורק רימון גז לעבר אימהות וילדים במזרח ירושלים".

ע'אדה מג'אדלה, מעמותת 'רופאים לזכויות אדם', מסרה בתגובה על כניסת מג"ב למרפאה שבמסגד אל-אקצא שתועדה בסרטון שהעלה ח"כ טיבי: "פלישת חיילי מג"ב הלילה למרפאה שבמסגד אל-אקצא וההרס הרב שהשאירו במקום מעלים חשש כבד להפרה של המשפט הבין-לאומי המקנה הגנה מיוחדת לצוותים רפואיים במהלך עימות. האירוע החמור לא התחולל בחלל ריק. הוא חלק ממדיניות מתמשכת של אלימות, אפליה וגזענות ממסדית כלפי תושבי מזרח ירושלים, ולא ניתן לנתקם מהמהלכים האחרונים המובילה ישראל לגירוש משפחות פלסטיניות משיח' ג'ראח וייהוד השכונה".

גם איימן עודה הצטרף לשאר הח"כים וצייץ בחשבון הטוויטר שלו כי יגיש תלונה נגד סגן ראש עיריית ירושלים, בטענה שזה מלבה את האלימות במסגרת המהומות: "בתוך אירועי היום חשוב להזכיר שיש נציגי ציבור שמלבים את האלימות ומעודדים את הדיכוי, בהם חברי כנסת וסגן ראש עיר. אגיש תלונה נגד סגן ראש עיריית י-ם ואבקש מהיועמ״ש לפתוח נגדו בחקירה".