ליצמן עוזב את הבריאות: כפי שפורסם לראשונה בחדשות 12, שר הבריאות הודיע היום (ראשון) רשמית על רצונו לעזוב את משרדו. בהודעה שפרסם כתב ליצמן: "אחרי כעשור הגעתי להחלטה שלא לחזור למשרד הבריאות בפעם הרביעית ולהעדיף להוביל מהלך רחב לפתרון מצוקת הדיור בישראל במשרד השיכון". שר הבריאות הוסיף: "אני יכול לומר בפה מלא ובלב בוטח כי מערכת הבריאות שלנו חזקה ויציבה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בפתח הודעתו כתב ליצמן: "אחרי כעשור במשרד הבריאות, במקביל לתהליך יישום אסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה בישראל, ולקראת הקמת ממשלה חדשה, הגעתי להחלטה שלא לחזור למשרד הבריאות בפעם הרביעית, ולהעדיף להוביל מהלך רחב לפתרון מצוקת הדיור בישראל במשרד השיכון".

"כמי שעומד בשנים האחרונות בראש מערכת הבריאות בישראל אני יכול לומר בפה מלא ובלב בוטח כי מערכת הבריאות שלנו חזקה ויציבה", המשיך ליצמן. "תוחלת החיים בישראל גבוהה מול רוב מדינות העולם. למרות האתגרים והמורכבות, ולמרות שיש צעדים לעשות ונושאים שיש לשפר כדי לייעל את המערכת, עדיין מערכת הבריאות בישראל מובילה בתחומה, מקצועית ואיתנה, בהשוואה למדינות העולם, וביחס להיותה לפני עשור".

בנימין נתניהו יעקב ליצמן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתניהו וליצמן | צילום: רויטרס, רויטרס_

לדברי ליצמן, "במהלך השנים האחרונות העלנו את נושא הבריאות לראש סדר היום הציבורי. זכיתי לקדם רפורמות מרחיקות לכת במערכת הבריאות, להצעידה קדימה בכל פרמטר, לטובת כלל אזרחי ישראל, ללא הבדל בין המגזרים והאוכלוסיות".

שר הבריאות היוצא פירט את הישגיו במשרד: "ביצענו רפורמה חברתית בטיפולי שיניים לילדים עד גיל 18, ובשנה אחרונה גם למבוגרים. הובלנו רפורמה בבריאות הנפש, יזמנו רפורמה במערך הסיעוד, הבאנו רפורמה חשובה במכשירי MRI, יישמנו רפורמה בסימון המזון, עשינו מהפכה בשירותי הרפואה בפריפריה במטרה לצמצם את הפער בתוחלת החיים, הקמנו בית חולים ציבורי חדש באשדוד, הגדלנו את תקציב משרד הבריאות למספר שיא של כל הזמנים והכפלנו את סל התרופות למען ציבור החולים".

משרד הבריאות בדיון בצל הקורונה
ליצמן ובכירי מערכת הבריאות

ליצמן קרא ליישום הגדלת תקציב הבריאות וכן להעלאת מס הבריאות בחצי אחוז: "אני קורא לאשר וליישם את הסיכום אליו הגעתי מול שר האוצר כחלון ביחד עם ראש הממשלה נתניהו, מיד אחרי הבחירות הראשונות, להשקעה היסטורית של מיליארדי שקלים לטובת מערכת הבריאות במקביל להעלאת מס הבריאות בכחצי אחוז. כמו כן, יש לקדם את הקמת שני בתי חולים שהתחלנו, ע"ש פרס בדרום (באר שבע) וע"ש בגין בצפון (קרית אתא), ולקדם הקמת מרכז לאומי לריפוי סרטן באמצעות פרוטונים".

ליצמן ציין את ההחלטה על סגירת הכניסה לישראל מסין עם פרוץ משבר הקורונה: "אני גאה בתפקוד הנוכחי של מערכת הבריאות במשבר. קיבלנו החלטות דרמטיות לטובת אזרחי ישראל והיינו הראשונים לסגור את הכניסה לישראל מסין וממדינות נוספת במזרח, מה שהוכח כנכון וקריטי. אני חש סיפוק מהמדיניות שהובלנו במשבר הקורונה, בזכותה ובעזרת השם, הגענו עד כה להישגים רבים, לשליטה בנתוני החולים והנפטרים, לגידול במספרי הבדיקות ולמשמעת ציבורית רחבה ביחס לשמירת ההוראות לריחוק חברתי - שהתבררו כמצילות חיים ומונעות תחלואה".

סימן טוב, ליצמן וביבי (צילום: Flash 90)
ליצמן, נתניהו ובר סימן טוב בהצהרה לציבור | צילום: Flash 90

"בל נטעה, סכנת הקורונה לא חלפה", המשיך שר הבריאות היוצא. "אנו נאבקים למניעת התפשטות נגיף הקורונה יום יום, שעה שעה, 24 שעות ביממה. אנחנו נדרשים לשמור בקפדנות על כל ההוראות והכללים, כדי להציל חיים ולמנוע הידבקות אפשרית וחזרה אחורה של ההוראות. אני סומך על ראש הממשלה שיידע להמשיך להוביל את מערכת הבריאות בימים לא פשוטים אלה. אשתף פעולה באופן מלא עם שר הבריאות הבא שימונה בקרוב, כדי להביא להמשך המאבק בקורונה עד לניצחון".

ליצמן התייחס לטענות שהופנו כלפי התנהלות הציבור החרדי בתקופה האחרונה: "לצערי, משבר הקורונה גם חשף תופעה קשה ומצערת שיש למגרה ולמנוע המשך קיומה. ציבורים שלמים בראשם הציבור החרדי בישראל מתמודדים עם גילויי הסתה, הכללה והכפשות. זו תופעה שלא נוכל להשלים עמה. אני, יחד עם חבריי ביהדות התורה ובש"ס, נפעל למנוע תופעה זו, נדאג להגן על מקומם, זכויותיהם וצורכיהם של בני הציבור החרדי, שהם אזרחים הנשמעים להוראות הרבנים והחוק".

נציגי יהדות התורה בבית הנשיא (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

ליצמן חתם את דבריו בהבעת תקווה שממשלת האחדות אכן תוקם: "אני מברך את רה"מ ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו ואת יו"ר הכנסת ויו"ר כחול לבן בני גנץ על מאמציהם להקמת ממשלת אחדות בישראל. כולי תקווה ותפילה שזו אכן תקום בקרוב, בעזרת השם, ושזו תהיה ממשלה טובה לישראל, שתפעל למען צורכי כל האוכלוסיות והמגזרים, ביציבות ובאחריות".

מי ימונה לשר הבריאות ואיך זה קשור להצטרפות אפשרית של ימינה לקואליציה?

נראה שלמהלך של ליצמן תהיה השפעה גדולה בשדה הפוליטי. לאחר שוויתר סופית על תיק הבריאות - אחד התרחישים האפשריים הוא שאדלשטיין יישאר יו"ר הכנסת ובתמורה כחול לבן תקבל את תיק הבריאות. אם המשרד יועבר לאשכנזי או לפרץ, תיק החוץ או הכלכלה יוכל לעבור לידי בנט. אפשרות נוספת היא מינוי שר מקצועי ואז כחול לבן תקבל עוד ח"כ מתפקד בכנסת.

נפתלי בנט  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
יקבל את הבריאות? בנט | צילום: החדשות 12, החדשות12

בתוך כך, תגובות רבות נשמעו במערכת הפוליטית עקב התפטרותו של ליצמן. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן צייץ בטוויטר: "‏אני קורא להוציא את משרד הבריאות מהפוליטיקה ולמנות שר מקצועי שיהיה נקי משיקולים זרים ויפעל להבראת מערכת הבריאות".

אורנה ברביבאי ממפלגת יש עתיד הגיבה גם היא בציוץ בטוויטר ושאלה האם כחול לבן ידרשו את התיק. "ליצמן מסיים את תפקידו כשר הבריאות. אז מי בכחול לבן ימונה כמחליפו? הם הרי הצטרפו לנתניהו כדי להציל אותנו מהקורונה", כתבה.

אמש פרסם לראשונה כתבנו עמית סגל כי שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע לראש הממשלה נתניהו על החלטתו לעזוב את משרדו - ורצונו לקבל בתמורה את תיק הבינוי והשיכון המורחב. ביום חמישי שוחחו השניים וליצמן הציע לעזוב את משרדו, בעקבות שיחה עם האדמו"ר מגור, ולפני כניסת השבת עדכן ליצמן את ראש הממשלה על החלטתו הסופית.