"היינו בלילה של סריקה אחר אמצעי לחימה בג'נין. פעילות חריגה. כבר בבית הראשון נתקלנו בהרבה מאוד אש מסיבית מכל כיוון, ומטענים ובקבוקי תבערה, וירי 'ספורדי' וירי מדויק – חצי שעה של ירי מדויק. היינו צריכים לדלג לדרום העיר". כך, במילים האלו, משחזר קצין אג"ם של סיירת גולני, רס"ן חיים סנקרי, את תחילת ההסתבכות – רגע לפני שהכוח עמד בפני מבחן רציני.

"בדרך אנחנו נוסעים – שיירה של שמונה כלים ממוגנים – ומבצעים עיקול באחת הסמטאות. עמד שם רכב בצורה מוזרה באמצע הכביש: הוא הפעיל פנסי לד מתחתיו, והוא עצמו היה דומם. שני כלים עוברים אותו, והכלי השלישי – של המ"פ – נעצר לראות. מפקד היחידה, שהיה בכלי הרביעי בשיירה, היה מאחוריו ואמר לו להמשיך לנסוע. היו שם יותר מדי סימנים מחשידים שגרמו לו לעצור ליד הרכב. בשלב הזה אנחנו מבינים שיש כאן חוליה חשודה".

"אנחנו פורקים לכיוון הרכב ומתכוננים לקראת מגע. מתקרבים לרכב, ובשלב שאנחנו מגיעים לפתיחת הדלת, אחד ממפקדי הצוותים מנפץ את החלון של הרכב ונפתחת אש לעברנו. ירינו מטח של כדורים לתוך הרכב ופגענו בכל היושבים. משם היו שם המון צעקות, והמפק"ץ קיבל רסיס ליד. בתוך 20 שניות נגמר האירוע. מפקד היחידה חסם את הרכב ולא אפשר לו לפרוק ולזוז. זה הייתה החלטה מאוד טובה. ניגשנו לכיוון הרכב וזיהינו שכל הארבעה הרוגים. מצאנו שלושה נשקים עם כדורים בקנים, שבחלקם בוצע לעברנו ירי מטווח קצר".

"ניגשנו לכיוון הרכב וזיהינו שכל הארבעה הרוגים. מצאנו שלושה נשקים עם כדורים בקנים, שבחלקם בוצע לעברנו ירי מטווח קצר"

רס"ן חיים סנקרי, קצין אג"ם, סיירת גולני

זה קרה לפני חודש – אחת ההיתקלויות המורכבות והסוערות ביותר של סיירת גולני במהלך מבצע "שובר גלים" בצפון השומרון. רגע לפני שלוחמי הסיירת מסיימים שלושה חודשים עמוסים בפעילות, זו הזדמנות לשמוע מהם על הלחימה במחבלים באחד המקומות המורכבים ביותר בתקופה האחרונה – בירת החמושים ג'נין. האירוע שבו מצאו עצמם בהיתקלות פנים אל פנים עם חוליית מחבלים הוא מקרה אחד מרבים שבהם מצאו עצמם לוחמי הסיירת תחת אש בלחימה בטווחים קצרים – לפעמים מול עשרות חמושים.

הרכב של המחבלים בג'נין (צילום: רויטרס)
הרכב של המחבלים בג'נין | צילום: רויטרס
המחבלים מג'נין (צילום: לפי סעיף 27 א')
נהרגו במקום. ארבעת המחבלים מג'נין | צילום: לפי סעיף 27 א'

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

ימי ההיערכות לקראת חודש רמדאן

"אנחנו מגיעים לתעסוקה מבצעית בצפון השומרון (גזרת חטיבת מנשה) כחלק מגרף הפעילות השגרתית. סיימנו אימון ונערכנו. אנחנו מגיעים יחסית בנקודת חוזק לפתיחה, מתוך הבנה שזו תקופה אחרת", מספר מפקד סיירת גולני סא"ל מתן פלדמן על ימי ההיערכות לקראת חודש רמדאן. "לא דמיינו עד כמה זה יהיה משמעותי. בתוך מספר ימים שבהם אנחנו פה, נכנסנו לרצף מבצעים וריבוי מעצרים בלילה אחד, בין 12 ל-18 מעצרים בלילה אחד. רצינו לכבד את השטח ברמדאן, ושיהיה כמה שיותר שקט, אבל אז נכנסנו למבצע 'שובר גלים'".

"לא דמיינו עד כמה זה יהיה משמעותי. בתוך מספר ימים שבהם אנחנו פה, נכנסנו לרצף מבצעים וריבוי מעצרים: בין 12 ל-18 מעצרים בלילה אחד"

 סא"ל מתן פלדמן, מפקד סיירת גולני
סיירת גולני בפעילות בקו באזור ג'נין במבצע "שובר גל (צילום: דובר צה"ל)
"אם לא נעצור אותו, הוא עלול לבצע פיגוע במרכז" | צילום: דובר צה"ל

"הפיגוע בחדרה, המחבל מיעבד בפיגוע בבני ברק, והפיגוע בדיזנגוף – כולם יצאו מצפון השומרון. האירוע הייחודי של סיירת גולני כאן זה לא לילה ספציפי", הוא מסביר. "הייחודיות היא שהערכים של סיירת גולני התממשו כאן לילה אחר לילה. היינו חוזרים ב-6 בבוקר מפעילות בג'נין, ופתאום ב-7 בבוקר כבר יש יעד חדש, השב"כ מביא מידע על מבוקש נוסף ועל עוד פיגוע שעומד לצאת לדרך והלוחמים שוב יוצאים למעצר. זה היה לילה אחרי לילה של מעצרים. ידענו שאם לא נעשה את המעצרים האלה, יום אחרי כן המחבל עלול לבצע פיגוע במרכז".


התעסוקה המבצעית של סיירת גולני בג'נין:

  • 250 פעילויות התקפיות

  • 25 נשקים הוחרמו

  • 15 מטענים הוחרמו


"היינו כמו פופקורן, כל רגע היה קופץ משהו"

לילה אחד התקבל מידע על מפגע מהכפר סאנור שבשומרון שמתכנן לבצע פיגוע בתל אביב. בעקבותיו החל תכנון מבצע להגיע אליו ולתפוס אותו. זה היה מרוץ נגד הזמן של הסיירת ורכזי המודיעין של השב"כ. כשהם נכנסים, כל הכפר ישן: "כשפרצנו לבית שלו ומצאנו אותו במיטה הוא היה מופתע לחלוטין. הוא פוקח עיניים ורואה שני קנים של נשק מול הפנים שלו. הוא היה בהלם ונכנע מיד", משחזר סא"ל פלדמן. "ליד המיטה היה לו תיק כחול ובו תת-מקלע 'קרלו', שבו תכנן לבצע פיגוע בתל אביב. יש כאן שיתוף פעולה מיוחד עם השב"כ".

"פרצנו לבית שלו ומצאנו אותו במיטה, מופתע לחלוטין. הוא היה בהלם ונכנע מיד. ליד המיטה היה לו תיק כחול ובו תת-מקלע 'קרלו', שבו תכנן לבצע פיגוע בתל אביב"

סא"ל פלדמן

לדברי פלדמן, "הנקודה העיקרית היא הקצב – אנחנו כל הזמן היינו כמו פופקורן וכל רגע היה קופץ משהו אחר, משימה או התראה שצריך לטפל בה. הצלחנו ליצור נוהלי קרב באיכות גבוהה בזכות איכות האנשים שלנו ומנענו פיגועים. מעל 250 פעילויות בתקופה הזו. היינו עם הלוחמים של הימ"מ באירוע שבו נפל נעם רז לפני חודשיים. לוחמי הימ"מ מגיעים אחרי שבוע של נוהל קרב ומאוד ממוקדים ביעד אחד, וברמה מאוד גבוהה. לוחמי סיירת גולני מגיעים אחרי לילה של מעצרים. כמה שעות אחרי האירוע היינו צריכים לשמור בפילבוקס, ולילה אחרי זה כבר עוד מעצר".

רס"ב נעם רז, לוחם הימ"מ שנהרג
"היינו עם לוחמי הימ"מ באירוע שבו הוא נפל". רס"ב נעם רז ז"ל

אני שואל את סא"ל פלדמן על כמות האש – כמה מפתיעה כמות הירי שאתם פוגשים? "זה מפתיע. אנחנו ידענו לפני כן שבג'נין יש חמושים, אבל זה לא היה דומה למה שפגשנו בשטח. בשבועיים האחרונים זה כבר במגמת ירידה. הם הרבה יותר מפחדים. כמות האש הייתה אדירה. נראה לי שפעילות השיא שקיבלנו הייתה הפעילות עם נעם רז ז"ל, בגלל הזמן הרב שהיינו שם – הסגירה על בית המבוקש נמשכה זמן. זה הביא לכך שהרבה חמושים יצאו החוצה וירו עלינו מכל כיוון".

"ידענו לפני כן שבג'נין יש חמושים, אבל זה לא היה דומה למה שפגשנו בשטח. אבל בשבועיים האחרונים זה כבר במגמת ירידה. הם הרבה יותר מפחדים. כמות האש הייתה אדירה"

סא"ל פלדמן

במהלך ימי הלחימה פעלה הסיירת בדרכים שונות כדי להגיב בדיוק במצבים האלה. "אנחנו מבינים את האיום הזה ומביאים פנימה הרבה תרגולות שלמדנו: שימוש בכלי רכב ממוגנים, מיסוך עשן כדי לחפות על הלוחמים בסמטאות של ג'נין, ופתחנו תרגולת לכניסה למעצר תחת אש – איך אתה מגיע למרחב היעד? הרי הם מעבירים מידע דרך הרשתות החברתיות, מתצפתים עלינו ומשתמשים בשליחים על אופנועים כדי לאתר מאילו מקומות אנחנו נכנסים. ואז מגיעים כולם – החמושים – לכיווננו, ולכן זה דורש גם תחבולה".

באותו אירוע לא הופעלו מסוקי קרב: "אני מניח שיש פה שיקולים", עונה מפקד הסיירת, "באירוע הזה ספציפית הייתה מעטפת חזקה מאוד. הייתה שם פעולה מאוד איכותית ומדויקת. לא היו חסרים לנו מסוקי קרב בפעולה הזו, היה לנו הכול. ביחס למסק"ר (מסוקי קרב) ולהפעלת האש, זה קשור למדיניות אחרת: היו מזל"טים באוויר ודיברנו עם הצוות של הימ"מ בזמן אמת. אחד הלקחים שלנו הוא לדעת לעשות את הניתוק מהיעד בצורה אחרת, איך נערכים בצורה ממוגנת ליציאה ואיך מאבטחים את המרחב כשיש ירי מרחוק, כמו הירי שממנו נפגע נעם".

סיירת גולני בפעילות בקו באזור ג'נין במבצע "שובר גל (צילום: דובר צה"ל)
כך נראית הפעילות מסביב לשעון בג'נין | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו לא יורים סתם"

אחד הלקחים שלמדו בסיירת גולני מהאירוע הזה הוא השימוש בכלי הרכב הממוגנים בצורה הנכונה ביותר. "זה אירוע שדרש מאיתנו הרבה מקצועיות, איך מתנהלים ואיך פורקים מכלי הרכב תחת אש כבדה. כתבתי גם אז איזה מכתב על זה שנעם היה לוחם בסיירת גולני בעבר, זאת סגירת מעגל גם מבחינת הרוח והמורשת והערכים שפגשנו בשדה הקרב. למדנו מזה גם בהיבט המקצועי. האתגר הוא שמקבלים ירי ספורדי ושלא מזהים את מקור הירי, אז לוחם עלול להיפגע, וזה חלק מהסיכון".

סיירת גולני בפעילות בקו באזור ג'נין במבצע "שובר גל (צילום: דובר צה"ל)
חוזרים ממבצע בשש בבוקר - ולפעמים יוצאים לעוד אחד אחרי שעה | צילום: דובר צה"ל

כשסא"ל מתן פלדמן, מפקד הסיירת, נשאל על החוסן של הלוחמים ועל החוויה שלהם בלחימה עמוסה כל כך, לילה לילה תחת אש, הוא מסביר: "זה לא מטריד אותם. זה לא עלה בשיחות. צדקת הדרך ברורה מאוד, ואנחנו לא יורים סתם. אם אנחנו לא יודעים מאיפה יורים עלינו, אנחנו לא יורים סתם, כי אנחנו עלולים לפגוע באזרחים. רק מעט פעמים לא היה ברור לי למה יורים. ללוחמים ברור שמי שבא לפגוע בכוחותינו – אנחנו נפגע בו לפני כן".

סיירת גולני בפעילות בקו באזור ג'נין במבצע "שובר גל (צילום: דובר צה"ל)
"נכנסנו לרצף מבצעים וריבוי מעצרים" | צילום: דובר צה"ל

"אני חושב שצריך לדבר על הרוח. היינו פה בתחילת מבצע 'שובר גלים' והפיגועים באווירה של 'איך יכול להיות שחדרו אותנו'", הוא מנמק. "יש כאן אמירות ברורות של מפקדים בכירים, וכמות הפעמים שפגשתי אותם מגבים את חופש הפעולה ודורשים מאיתנו ללכת ולמצוא את החמושים עוד לפני שהם באים לבצע פיגוע... יש כאן רוח ותחושה של הגנה על המולדת. זאת המשימה של צה"ל עכשיו. האמירה של המפקדים הבכירים היא שהם איתי כל לילה והם מבינים מה עובר עליי. בכל תחקיר שביצענו למטרת למידה, תמיד היו גיבוי מצד המפקדים ואמירה ברורה לקראת ההמשך. חשוב שיבינו שיש לנו הלוחמים הכי טובים".

"יש כאן אמירות ברורות של מפקדים בכירים: הם מגבים את חופש הפעולה ודורשים ללכת ולמצוא את החמושים עוד לפני שהם באים לבצע פיגוע – יש כאן תחושה של הגנה על המולדת"

סא"ל פלדמן

אומנם התקופה האחרונה מביאה לידי ביטוי את האימונים וההכשרה, אבל היא בהחלט לא שגרתית. "אני לא יודע מתי צה"ל היה במצב כזה במשך שלושה חודשים רצופים. התחושה היא שאנשים ישנים פה שעתיים–שלוש בלילה ועדיין אני מקבל דפיקות בדלת ושואלים אותי למה הצוות השני יוצא ולא הצוות שלנו. הדבר הזה לא דומה למה שסיירת גולני אמורה להתמודד איתו באמת. מה שמצפה לנו בצפון זה אויב אחר".

סיירת גולני בפעילות בקו באזור ג'נין במבצע "שובר גל (צילום: דובר צה"ל)
יורדים לשטח ב"קן הטרור" של המחבלים | צילום: דובר צה"ל

במבט לאחור וקדימה סא"ל פלדמן מסכם: "קוראים לנו 'סיירת', אבל המילה הבאה היא 'גולני'. הצבע החום, הענווה, לזכור שהאויבים מצפון ודרום הם אחרים, וחלילה שלא תדבק בנו הגאווה שאם הצלחנו במרחב הזה אז מי יכול עלינו. היינו עושים הרבה למידה מבצעית, וזה תרם כאן למרחב. אני מאוד גאה באנשים. הם הוכיחו יכולת גבוהה, וזאת זכות להיות בתקופה הזו". ועכשיו הם עולים לצפון, לאימון, לתרגל לחימה מול חיזבאללה – שמצידו ממשיך לשגר איומים.