השבוע צוין ברחבי העולם יום העיוור הבינלאומי. עשרות אלפי עיוורים ולקויי ראייה בישראל ומאות מיליונים כאלה בעולם, מתמודדים יום יום עם קשיים בניסיון להשתלב. בעולם טכנולוגי של מסכי מגע שצצים בכל מקום, מחשב המיועד לעיוורים הוא יקר במיוחד, ותפעול מחשבי לוח - "טאבלטים" - עבור לקויי ראייה הוא אתגר לא פשוט, עד כמעט בלתי אפשרי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אפליקציה ישראלית, מעשה ידי אב ובנו, מנסה לתקן את העוול הזה. חמש אצבעות או עשר, עם התקן על המסך או בלעדיו, בעזרת היישום יכולים כעת עיוורים ולקויי ראייה להקליד בחופשיות, גם ללא התחושה המוכרת של מקלדת מקשים, או אותיות ברייל.

"כל הזמן שכותבים על מסך מגע, חייבים להסתכל על המקלדת. דברים שמפריעים לפעמים לאנשים רגילים, הופכים לדבר בלתי אפשרי עבור מוגבלי ראייה", אומר ניסן ירון, מיוזמי הפרויקט. "בעזרת האפליקציה שלנו, ברגע שאתה מניח את היד על המסך - אנחנו מזהים את האצבעות שלך וממפים אותן. לכל אות יש את הצורה האינטואיטיבית וכך אנחנו מזהים אותה".

"כיום באינטרנט אתה לא מוצא משהו שיכול לתת למוגבלי ראייה, וגם לאנשים רגילים, אפשרות לכתוב בצורה שלוח המקשים לא יסתיר את המסך מצד אחד, ומצד שני - שכף היד תוכל להיות מונחת בצורה נוחה וארגונומית, כך שתתאים לעבודה", מסביר האב בן עציון ירון.

בעזרת היישום יוכלו העיוורים להקליד (צילום: חדשות 2, יוסי זילברמן)
בעזרת היישום יוכלו העיוורים להקליד | צילום: חדשות 2, יוסי זילברמן

"רואים את העיוורים מחייכים"

המטרה של המפתחים היא להגיע לכמה שיותר אנשים שיוכלו להיעזר בה כדי שגם הם יוכלו לנצל את היתרונות הטכנולוגיים לחוויית גלישה, הקלדה והנאה, פשוט כמו כל אחד אחר.

הפרויקט של אינפריס הוא אחד מיני רבים שמקודמים ב"סיפתח" - המועדון הירושלמי ליזמות, שנוסד על ידי אגודת הסטודנטים ומרכז אספר באוניברסיטה העברית בירושלים. כיום מהווה המקום חממה ליוזמות טכנולוגיות וחברתיות של הסטודנטים. נורית קנר, דוברת אגודת הסטודנטים סיפרה לחדשות 2 באינטרנט כי "'סיפתח' הוא מרכז ירושלמי ליזמות שהוקם על ידי אגודת הסטודנטים לפני שנה כשהמטרה שלו היתה ועדיין להביא לפיתוח כלכלי של ירושלים בעזרת הון אנושי מדהים שיש לנו כאן בירושלים".

"לפני שהגעתי לנסות את האפליקציה, הייתי פשוט בהלם. איך אני אמור לעשות משהו עם דבר כזה? והנה, הצלחתי לקלוט כמה אותיות", אומר שגיא אסייאג, כבד ראייה. "העבודה של האנשים היקרים האלה נעשתה בצורה שמאפשרות לנו ללמוד בקלות וזה מקסים".

גם בן עציון ירון מתרגש כשהוא מדבר על הפרויקט. "קודם כל אתה רואה חיוך על הפנים", הוא אומר. "הסיפוק הכי גדול שלנו זה לראות עיוור מחייך אחרי שהוא מניח את היד על חתיכת זכוכית והיא משמיעה קולות, מה עוד שהוא לא מאמין שהוא עושה את זה בעצמו".

האפליקציה אינפריס זמינה להורדה בחינם מחנות גוגל פליי למחשבי-לוח עם מערכת הפעלה אנדרואיד.