N12
פרסומת

פישר נפרד מהכנסת: "הייתה לי זכות להיות נגיד בנק ישראל"

הנגיד היוצא פרופ' סטנלי פישר נשא דברים בפעם האחרונה בפני חברי ועדת הכספים, בישיבת פרידה מיוחדת. הוא סיכם את שנות כהונתו בבנק ישראל ואמר: "הצמיחה הממוצעת בזמן תפקידי הייתה מעל לממוצע בקרב המדינות המפותחות"

גלובס
חדשות
פורסם:
הקישור הועתק
"הייתה לי זכות". פישר
"הייתה לי זכות". פישר | צילום: אימג'בנק - gettyimages

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, נשא היום דברים בפעם האחרונה בפני ועדת הכספים של הכנסת, שערכה לו מסבית פרידה. "זו הייתה זכות עבורי להיות נגיד בנק ישראל", אמר פישר. "הצמיחה הממוצעת בזמן כהונתי הייתה מעל לממוצע בקרב המדינות המפותחות".

הנגיד שיתף את חברי הכנסת בתחושותיו כשקיבל את התפקיד ואמר: "הרגשתי לא הייתה ברורה לגמרי לכולם כי אני לא הייתי אזרח בכלל. אני ואשתי שמחנו על ההזדמנות היוצאת מן הכלל. אני לא מכיר הרבה דוגמאות אחרות לדבר כזה".

פישר צפוי לעזוב את תפקידו ואת ישראל בעוד כשלושה שבועות, והאירוע היום בוועדת הכספים הוא אירוע הפרידה הראשון, כאשר מתוכננים עוד שלושה כאלה לפחות.

ועדת הכספים, ארכיון
פרידה מוועדת הכספים, ארכיון | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

"אסור לתת לגירעון לצאת משליטה"

הנגיד הדגיש את התרומה הגדולה של הצוות המקצועי של בנק ישראל בכל תחומי העשייה של הבנק. "הסיבה שהצלחנו לעבור את המשבר העולמי בהצלחה יחסית גדולה נבעה בזכות מצבו של המשק בתחילת המשבר, שהיה במצב טוב", הסביר. "בשנת 2007 היה תקציב מאוזן, לא היה גירעון והיה עודף בחשבון השוטף. אצלנו היה מיתון קטן, אבל של שישה חודשים ולא של שש שנים".

פרסומת

פישר התגאה בנתוני הצמיחה בתקופתו ואמר: "הצמיחה הממוצעת בתקופה שלי עמדה על 4.3% - מעל הממוצע בקרב המדינות המפותחות. בשנת 2013 התחזית היא 3.8% אבל מכיוון שאחוז אחד מכלל הצמיחה נובע מייצור הגז. הצמיחה הרלוונטית לתעסוקה היא רק 2.8%. זה כבר התחיל להשפיע על שער החליפין ואנו מנסים למתן את זה. את ההשפעות החיוביות נראה כבר בשנת 2014, בצורה של ירידת עלויות מוצרי האנרגיה".

בניגוד לביקורת הציבורית על עליות מחירים ויוקר המחיה, הוא טען כי האינפלציה בתקופתו הייתה דווקא מרוסנת: "הממוצע של האינפלציה עמד על 2.5% שזה בסדר. לא הייתה בעיה של אינפלציה וגם הציפיות הממוצעת עומדות על 1.8%, המשמעות היא כי אין חשש להתפרצות אינפלציונית".

באשר לגירעון במשק אמר פישר כי "הצלחנו להוריד את יחס החוב-תוצר מכמעט 100% ל-73%. זה הישג אדיר כי כולם רק הגדילו את החוב. התקווה היא שנצליח לעמוד ביעד הגירעון של 3% בשנת 2014. אסור לנו לתת לגירעון לצאת משליטה כי אז נצטרך לנקוט צעדים כואבים כדי לעצור את עליית הגירעון".