כיפת ברזל - 35 אלף דולר (צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון)
כיפת ברזל - 35 אלף דולר | צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון

לצד הטיפול בפצועים ונזקי הרכוש, למבצע בעזה יש עלות כלכלית לא מבוטלת: עם כניסתו של המבצע לשבוע השני, עלותו עד כה מוערכת בשלושה מיליארד שקלים, כך עולה מהערכות שפורסמו בעיתון הכלכלי "דה מרקר". אחת האפשרויות לכיסוי עלות המבצע היא העלאה נוספת בשיעור המע"מ - הפעם ל-18%.

תקציב מערכת הביטחון ל-2012 הוא 60 מיליארד שקלים, כך שכבר עתה המבצע עלה 5% מתקציב הביטחון כולו. כמה דוגמאות לעלות המערכה בדרום: טיל כיפת ברזל עולה בין 35 ל-50 אלף דולר לכל טיל, עלות שעת מסוק באוויר היא 5,000 דולר, שעת מטוס קרב באוויר היא 15,000 דולר ועלות הגיוס של 10,000 חיילי מילואים היא 4.5 מיליון שקלים לכל יום גיוס.

מכאן, המבצע יהיה בעל השלכות משמעותיות על תקציב המדינה לשנה הבאה, שאמור להיות מאושר על ידי הממשלה שתוקם לאחר הבחירות. התקציב אמור לכלול ממילא קיצוצים משמעותיים, בין 13 ל-15 מיליארד שקלים, שהיו אמורים לכלול גם את תקציב הביטחון - וכעת יהיה צורך דווקא להגדילו בשל עלויות המבצע.

העלות האזרחית: מיליארד שקלים

מטוס קרב: 15 אלף דולר לשעה (צילום: רויטרס)
מטוס קרב: 15 אלף דולר לשעה | צילום: רויטרס

משרד הביטחון צפוי לדרוש את הגדלת תקציב הביטחון ב-2013 בחמישה מיליארד שקלים כדי לעמוד ביעדי המערכת, עליהם יש להוסיף את עלות המבצע הנוכחי. מאין יבוא הכסף? "דה-מרקר" מעריך כי התקציב יגיע מהעלאה נוספת של המסים, ייתכן מהעלאה נוספת של המע"מ ל-18%, מהלך שיכניס לקופת המדינה ארבעה מיליארד שקלים.

עלות המבצע מתחלקת לשני מיליארד שקלים עלות צבאית ישירה, ומיליארד שקלים נוספים של עלות אזרחית - וזאת אם הלוחמה תיפסק היום. הסכום אינו כולל את הפסד התוצר שנגרם למשק כתוצאה מהמלחמה, שעשוי להסתכם במאות מיליוני שקלים נוספים.