בית עסק שנפגע מרקטה, השבוע (צילום: דוברות מד"א)
בית עסק שנפגע מרקטה, השבוע | צילום: דוברות מד"א

אחרי השגת השקט - מתפנים לשקם את הדרום: שר האוצר יובל שטייניץ הורה הבוקר על גיבוש תכנית לפיצוי עסקים ומפעלים בדרום הארץ. מנכ"ל משרדו, רו"ח דורון כהן, הורה להכין הצעה לפיצוי העסקים ומפעלי התעשייה בדרום - תכנית המבוססת על מתכונת הפיצוי שניתנה ב-2009 לאחר מבצע "עופרת יצוקה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

ממשרד האוצר נמסר כי פרטי ההצעה יסוכמו בימים הקרובים על ידי מנכ"ל המשרד ומנהל רשות המסים דורון ארבלי. הם יובאו לאישור ועדת הכספים כבר בשבוע הבא.

גם במשרד ראש הממשלה הקימו צוות לטיפול בנפגעים

במקביל הודיע הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יימנה את מנכ"ל משרדו, הראל לוקר, לעמוד בראש צוות לטיפול ביישובים ובתושבים שנפגעו, וכן לדאוג להשבה מהירה של החיים למסלולם. בצוות חברים מנכ״לי משרד האוצר, הגנת העורף, תמ״ת, תיירות, פנים, רווחה, נגב גליל וחקלאות.

נתניהו אמר הבוקר כי: "החוסן שהפגינו אזרחי ישראל והרשויות המקומיות היה מרכיב חשוב בהשגת יעדי המבצע. כעת צריך לדאוג שהטיפול בתושבים יהיה מהיר ויעיל. אני עוקב אחר הטיפול בעורף והורתי לכל משרדי הממשלה לדאוג ללא בירוקרטיה במהירות לשיקום הפיזי, לשיקום הנפשי וגם לפיצוי הכלכלי של הנפגעים".

כלכלנים בכירים סבורים כי עלות מבצע "עמוד ענן" מוערכת בשלושה מיליארד שקלים - כפי שפורסם אתמול בעיתון הכלכלי "דה-מרקר". אחת האפשרויות לכיסוי עלות המבצע היא העלאה נוספת בשיעור המע"מ - הפעם ל-18%.

כיפת ברזל - 35 אלף דולר (צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון)
כיפת ברזל - 50 אלף דולר לשיגור | צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון

תקציב מערכת הביטחון ל-2012 הוא 60 מיליארד שקלים, כך שכבר עתה המבצע עלה 5% מתקציב הביטחון כולו. כמה דוגמאות לעלות המערכה בדרום: טיל כיפת ברזל עולה בין 35 ל-50 אלף דולר לכל טיל, עלות שעת מסוק באוויר היא 5,000 דולר, שעת מטוס קרב באוויר היא 15,000 דולר ועלות הגיוס של 10,000 חיילי מילואים היא 4.5 מיליון שקלים לכל יום גיוס.

מכאן, המבצע יהיה בעל השלכות משמעותיות על תקציב המדינה לשנה הבאה, שאמור להיות מאושר על ידי הממשלה שתוקם לאחר הבחירות. התקציב אמור לכלול ממילא קיצוצים משמעותיים, בין 13 ל-15 מיליארד שקלים, שהיו אמורים לכלול גם את תקציב הביטחון - וכעת יהיה צורך דווקא להגדילו בשל עלויות המבצע.

העלות האזרחית: מיליארד שקלים

מטוס קרב: 15 אלף דולר לשעה (צילום: רויטרס)
מטוס קרב: 15 אלף דולר לשעה | צילום: רויטרס

המערכת, עליהם יש להוסיף את עלות המבצע הנוכחי. מאין יבוא הכסף? "דה-מרקר" מעריך כי התקציב יגיע מהעלאה נוספת של המסים, ייתכן מהעלאה נוספת של המע"מ ל-18%, מהלך שיכניס לקופת המדינה ארבעה מיליארד שקלים.

עלות המבצע מתחלקת לשני מיליארד שקלים עלות צבאית ישירה, ומיליארד שקלים נוספים של עלות אזרחית - וזאת אם הלוחמה תיפסק היום. הסכום אינו כולל את הפסד התוצר שנגרם למשק כתוצאה מהמלחמה, שעשוי להסתכם במאות מיליוני שקלים נוספים.