הממשלה אישרה הבוקר (ראשון) את התיקון למתווה הגז שכולל את פסקת היציבות המרוככת. עשרות פעילי המאבק נגד מתווה הגז הפגינו היום בחוץ וקראו: "לא לממשלה של טייקונים" ו"הון שלטון - עולם תחתון".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש בישיבת הממשלה כי "ההסכם החדש מטמיע בתוכו את ההערות שקיבלנו מבית המשפט העליון. כעת הדבר החשוב הוא לא להתעכב, להתקדם ולהביא את הגז שמביא גם משאבים עצומים לאזרחי ישראל - ברווחה, בחינוך, בבריאות, ובעצם בכל תחומי החיים. אני חושב שזה צעד חשוב ביותר, אפילו היסטורי, לכלכלת ישראל ובפרט לאזרחים, ואנחנו משתמשים במתנה שהעניק לנו הטבע לטובת המדינה ואזרחיה".

השר להגנת הסביבה אבי גבאי מכולנו, שהיה היחיד שהתנגד לתיקון המתווה, הסביר: "ההחלטה מאמצת מחדש את המתווה שב-9 חודשים שעברו מאז אישורו המציאות הוכיחה שהוא טעות אחת גדולה. המחירים שנקבעו במתווה גבוהים מדי ומונעים שימוש בגז להפחתת זיהום האויר".

נעצר בהפגנה. עו"ד גונן בן-יצחק (צילום: מטה מאבק הגז)
נעצר בהפגנה. עו"ד גונן בן-יצחק | צילום: מטה מאבק הגז

מחוץ לישיבה הפגינו עשרות פעילים שהתעמתו עם כוחות משטרה שהגיעו למקום. הם נשאו שלטים עליהם נכתב בין היתר: "קומבינת גז ישנה בממשלה חדשה", "מכרתם אותנו". במהלך העימותים נעצר עו"ד גונן בן-יצחק, מראשי תנועת "ישראל יקרה לנו" ואיש שב"כ לשעבר.

בשבוע שעבר פורסם כי המדינה ושותפויות הגז הגיעו להסכם על פסקת יציבות מרוככת, במקום זו שנפסלה בבג"ץ. ההחלטה הגיעה לאחר שורה של דיונים שהחלו בפסיקת בג"ץ בסוף חודש מרס והובאה היום לאישור הממשלה.

בסדרת פגישות בין שר האנרגיה יובל שטייניץ עם נציגי החברות "דלק, ו-"נובל" הוחלט להסתפק בסעיף יציבות חדש, חלקי ומופחת, שהוסרה ממנו ההתחייבות להתנגדות אוטומטית של הממשלה לחקיקה בכנסת. הנוסח החדש מאפשר לממשלות הבאות מרחב של שיקול דעת לעריכת שינויי מדיניות בתחום הגז הטבעי, במידה ויידרשו לכך. ההצעה תובא לאישור הממשלה כבר בימים הקרובים.

בסוף חודש מרס האחרון, הרכב מורחב של חמישה שופטי בג"ץ החליט לקבל את העתירות שהוגשו נגד מתווה הגז וקבע כי יש לעגן את פסקת היציבות בחקיקה. למדינה ניתנה שנה להסדיר את הנושא ואם לא תצליח בתוך שנה - המתווה יבוטל סופית.

על פי פסקת היציבות הקודמת, המדינה מתחייבת לא לשנות נושאים מהותיים במשק הגז במשך 10 שנים, בין היתר בתחומי המיסוי ייצוא הגז והבעלות על המאגרים. בכך למעשה קשרה הממשלה את רגליה וידיה של הממשלות הבאות - דבר שכעת ישונה בפסקה החדשה.