מעט נשים בהייטק (צילום: Pachai Leknettip, 123RF)
צילום: Pachai Leknettip, 123RF

לאחר שפורסם לראשונה בחדשות 2 אתמול (רביעי) כי ההסתדרות והמעסיקים הגיעו להבנות לפיהן החל מה-11 ביולי יקוצר שבוע העבודה, ניסינו לעשות סדר ולענות על השאלות המרכזיות: מי זכאי לקיצור המתוכנן? כיצד הסידור יעבוד עם עובדים לפי שכר שעתי? כל הפרטים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי ההסכם החדש, שבוע העבודה במשק לא יעלה על 42 שעות ו-182 שעות חודשיות. "בשלב הראשון יחול ההסכם רק על עובדים שמעסיקיהם חברים בהתאחדות התעשיינים", הסביר עו"ד רועי רון, ממשרד עורכי דין ויינשטוק זהבי ומומחה לדיני עבודה, בשיחה עם חדשות 2 Online.

"עם זאת, ניסיון העבר מצביע על כך שהשר הממונה מרחיב את תחולת ההסכם על כלל המשק", הוסיף עו"ד רון. על פי המתווה המוסכם, העובדים ייצאו יום אחד בשבוע שעה קודם או לחילופין יהיו בין 4-6 סופי שבוע ארוכים שבהם לא יעבדו בימי ראשון.

כיצד ההפחתה תיושם בקרב אנשים שעובדים לפי שעה?

"העובד יהיה זכאי לתשלום שעות נוספות אם יעבוד מעל 42 שעות שבועיות או 182 שעות חודשיות", הסביר רון. "שכר המינימום יועלה בהתאם היות שכעת יש לחלק את שכר המינימום החודשי, 5,000 ₪, ל-182 שעות במקום ל-186 חודשיות. מכאן שערך יום עבודה יגדל וכפועל יוצא ערך זכויותיו הסוציאליות של העובד יגדל בהתאם, לרבות דמי חופשה, דמי מחלה והפרשות לגמל ולפיצויים".

כיצד ההפחתה תיושם בקרב אנשים שמרוויחים שכר חודשי?

"מי שמקבל שכר חודשי שמעל שכר המינימום יקבל את אותו שכר בעבור עבודה בת 182 שעות בלבד", הסביר רון. "מי שמקבל שכר מינימום חודשי משרתו תפחת ב-4 שעות חודשיות, מ-186 שעות ל-182 שעות, או שימשיך לעבוד 186 שעות חודשיות, ואז יהיה זכאי לתשלום בעבור ארבע שעות נוספות".

ומה קורה עם מי שעובד במשרה חלקית?

"העובד יהיה זכאי לשעות נוספות רק אם יעבוד מעל 42 שעות שבועיות".

עו"ד רון סיכם את המהלך והסביר כי קיצור שבוע העבודה צפוי להיטיב עם העובדים, הן מבחינת הזמן שמתפנה לבילוי עם המשפחה והן בשל העובדה ששכר המינימום יגדל. עם זאת, הוא מבהיר שניתן להניח כי מרבית העובדים לא יעבדו פחות שעות, ומעסיקים רבים יבחרו לשלם להם תוספת שעות נוספות גלובלית - במקום לשלם בעבור כל שעה נוספת בנפרד.