"קטר היא חלק מציר הרוע. היא שותפה של הנאצים בעזה", אומר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בראיון לחדשות 12. "המעורבות שלה הייתה אסונית, וזה חלק מהאסימונים שצריכים ליפול לנו. הדבר הזה חייב להיפסק. כשאתה רוצה להשמיד מישהו אתה לא מדבר איתו". בשנים האחרונות הפכה קטר לצינור העברת הכספים העיקרי לרצועת עזה, תוך הסכמה ישראלית. בתחילת השבוע השתתפה האמירות במאמצי תיווך שהביאו לשחרור האזרחיות האמריקאיות יהודית ונטלי רענן שמחבלי חמאס חטפו לעזה.

• תחזית הדירוג של ישראל ירדה ל"שלילית": איפה נרגיש את זה?
• משרד הפנים מודה: טרם הועברו 200 מיליון שקל להלנת מפונים
• החל"ת הגרמני: זו הפשרה המסתמנת בין האוצר לעסקים
• "פגיעה קשה": מחסור חמור בעובדים במפעלים ברחבי הארץ
• "יותר מבקורונה:" מתווה הפיצויים שהציג האוצר למעסיקים

סמוטריץ', שמשמש גם כשר במשרד הביטחון וחבר בקבינט, התייחס גם לנושא העיכוב בכניסה הקרקעית של צה"ל לרצועת עזה: "שאלת העיתוי של הכניסה הקרקעית היא מורכבת. היא נשקלת משיקולים ענייניים. יש תמימות דעים בקבינט ביחס ליעד של המלחמה הזו. זה יכול לקחת זמן אבל הצבא יודע לעשות את זה. יש דעות שונות על האיך".

לאחר הקמת קבינט המלחמה המצומצם שסמוטריץ' לא נמנה עם חבריו, הודיע ראש הממשלה כי הוא ממנה את שר האוצר לעמוד בראש הקבינט החברתי-כלכלי. סמוטריץ' כינה את הגוף קבינט העורף, אך כעת מתמודד עם ביקורת רבה על מצוקות של מפוני יישובי עוטף עזה וגבול לבנון ועל עיכובים בהעברת כסף לרשויות. היום דיווח נציג משרד הפנים בדיון שנערך בוועדת הכספים כי טרם הועברו 200 מיליון השקלים שהמשרד הקצה להלנת המפונים.

מנכ"ל חברת חשמל מאיר שפיגלר (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
המועמד החדש של סמוטריץ' לתפקיד לראש מרכז השליטה האזרחי מאיר שפיגלר. סמוטריץ': "מעריך אותו מאוד" | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

"אני ער לביקורת וקשוב לה", אמר סמוטריץ' בנושא. "עובדים קשה בכל המשרדים. אני מדבר כמעט כל יום עם ראשי רשויות, ודאי בדרום. העברנו כבר בשבוע הראשון את המענק לרשויות. אני גם אומר להם – תוציאו כסף, תיכנסו לגירעונות ואנחנו נסייע. גם משרדי החינוך והרווחה פועלים בנושא. אנחנו מקימים חמ"ל שמייצר תמונת מצב. ראש הממשלה סיכמנו ויש נוסח מחליטים שיעבור הלילה כדי שזה יוקם. זה היה צריך לקום מוקדם יותר אבל זה יוקם".

הבוקר הודיע סמוטריץ' כי הוחלט להקים מרכז שליטה אזרחי עם פרויקטור בראשו, שיתכלל את העבודה וייתן עדכונים שוטפים לציבור בצל המלחמה. N12 חשף כי המועמד המוביל של סמוטריץ' לתפקיד הוא מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר - וזאת לאחר שכוונת השר למנות לתפקיד את אודי אדירי נבלמה בידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי. "פניתי הלילה למאיר שפיגלר, אני מעריך אותו מאוד. צריך אדם שמכיר את הממשלה", התייחס לתפקיד סמוטריץ'.

ניר ברקת (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
שר הכלכלה ניר ברקת שמקדם מתווה פיצויים חלופי מזה של האוצר. סמוטריץ': "שמנו מתווה בתחילת המלחמה" | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

מתווה הפיצויים שהציג משרד האוצר בשבוע שעבר התקבל בקרירות בידי ראשי המגזר העסקי, שנראה כי הם מעדיפים את המתווה האלטרנטיבי שהציג שר הכלכלה ניר ברקת. ברקת דורש לכנס את הקבינט החברתי-כלכלי של סמוטריץ' כדי לדון בנושא, אך עד כה נמנע שר האוצר מהמהלך.

"כשראש הממשלה פנה אליי שאקח אחריות על כל הסוגיה האזרחית לקחתי את זה על עצמי", השיב סמוטריץ' כשנשאל בסוגיה. "עושים את מה שנכון כי זה מה שצריך. שמנו מתווה בתחילת המלחמה. אנחנו רוצים שיחזרו כמה שיותר מהר לעבודה. שמנו לפני שבוע וחצי תכנית מקיפה. יש צוותים שיושבים עכשיו על מחלוקות – מה יהיה ההיקף וכו'".

הראל ויזל (צילום: חדשות 12)
מנכ"ל פוקס הראל ויזל, שהוציא 50% מעובדי פוקס לחל"ת. סמוטריץ': "החל"ת זו אחת הסוגיות שעל השולחן" | צילום: חדשות 12

בימים שלאחר הצגת התוכנית ועל רקע חוסר שביעות הרצון ממנה הודיעו שורה של חברות כי הן מוציאות אחוזים גדולים מעובדיהן לחל"ת (חופשה ללא תשלום), בהן חברות האופנה פוקס, המשביר לצרכן וקסטרו. "זו [החל"ת] אחת הסוגיות שעל השולחן ובוחנים את זה", התייחס סמוטריץ'.

"נפגשתי עם כל נציגי הסקטורים. האחריות היא עליי. אנחנו הולכים כאן רחב. יש הרבה אנשים שתומכים במתווה ואנחנו מתקנים, מדייקים, מוסיפים – מתוך שיח. המתווה יעבור שינויים ושיפורים. יש חשיבות ליציבות ולוודאות. יהיו הקלות גם לנשות מילואימניקים".

יו"ר ועדת הכספים ויו"ר דגל התורה, חה"כ משה גפני (צילום: יונתן זינדל, יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר ועדת כספים משה גפני. סמוטריץ'. "אני עיוור לשאלה אם אלה כספים קואליציוניים או לא" | צילום: יונתן זינדל, יונתן זינדל, פלאש 90

משרד האוצר הכריז עם הצגת התוכנית הכלכלית לתקופת הלחימה כי העברת הכספים שהובטחו לשרי הממשלה במסגרת ההסכמים הקואליציוניים תופסק - אלא שמאז היו ראיות מעטות כי הדבר קורה בפועל. "עמדתי ידועה – יש כספים שנועדו למאמץ המלחמתי והם יימשכו", אמר סמוטריץ'. "יש כספים נוספים. כל מה שכרגע משרת את המאמץ המלחמתי יהיה ואני עיוור לשאלה אם אלה כספים קואליציוניים או לא. אני לא מפלה אף אוכלוסייה. לא ערבית, לא חרדית".

הצורך בהסטת הכספים הקואליציוניים למטרת הלחימה לפני פריצת המסגרת התקציבית עלה במסגרת מסיבת העיתונאים שקיים השבוע נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. לפי גורמים בבנקים, הודעת חברת דירוג האשראי S&P שפורסמה אתמול, ולפיה תחזית דירוג האשראי של ישראל הורדה מ"יציבה" ל"שלילית" חיזקה את המסר של ירון. סמוטריץ' התייחס גם להורדת הדירוג ואמר כי "הם אמרו שרק את התחזית מורידים, הדירוג נשאר. הם אמרו שצופים צמיחה ואני אומר שהנתונים שלנו יהיו טובים יותר".