סוגיית גיוס החרדים לצה"ל עלתה בימים האחרונים ככזו שעשויה להביא להקדמת הבחירות, אבל לפחות לפי ממצאי הבדיקה שערך מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס בנושא נראה כי אין לבנימין נתניהו סיבה לדאוג.

בדוח, שהותר לפרסום אחר הצהריים, הרעיף המבקר שבחים על פעולות צה"ל והממשלה למען שוויון בנטל - אך עם זאת, ציין כי המשך קיומו של הסדר "תורתו אומנותו" פוגם באופן ניכר במאמצים להביא לשילוב המגזר החרדי בחברה הישראלית.

בסקירה כוללת של המצב מאז החלה ממשלת נתניהו את כהונתה כתב לינדנשטראוס כי "מ-2009 האיץ צה"ל את הפעילות הנוגעת למימושה ולהרחבתה של תכנית שח"ר (שילוב חרדים), שנועדה לאפשר את השתלבותם של חרדים בשירות הצבא ולסייע להם לרכוש מקצוע שיאפשר להם להשתלב במעגל התעסוקה".

שיעור החרדים בצבא הולך וגדל

בהמשך, ציין המבקר לחיוב את תוצאות תכנית שח"ר ופירט נתונים שמהם עולה כי ב-2011 התגייסו במסגרתה 610 חיילים. בסך הכל, מאז יצאה לדרך ב-2007, עלו על מדי צה"ל כחלק ממנה כ-1,700 חיילים חרדים.

נוסף עליהם, שולבו אשתקד בשורות הנח"ל החרדי כ-380 חיילים, בגדוד שבו שירתו מאז 2007 בסך הכל כ-1,600 חיילים בני המגזר.

"ב-2010 ו-2011 התגייסו לצה"ל כ-1,000 וכ-1,280 חיילים חרדים (בהתאמה)", כתב לינדנשטראוס בדוח - וקבע: "לפיכך, עמד צה"ל ביעדי הגיוס שקבעה לו הממשלה - ואף מעבר לכך".

"תורתו אומנותו" ממשיך להוות בעיה עיקרית

חוק טל - גיוס חרדים לצבא, חיילים - חרדים (צילום: רויטרס, חדשות)
גם ליקויים, לצד השבחים | צילום: רויטרס, חדשות

לצד השבחים, העלה המבקר כמה נקודות בעייתיות למדי שעלו מבדיקתו - ובראשן: שיעור ההשתמטות הגבוה מצה"ל - בחסות ההסדר ההיסטורי שהתיר לבחורי הישיבות פטור משירות צבאי ומהווה גם כיום את מקור החסות העיקרי לאי-השוויון בנטל.

"משרד המבקר מצביע על כך שבהתייחס להיקפם הכולל של החרדים המצוים בדחיית שירות, לנוכח שיעורים של דחויי השירות על רקע 'תורתם אומנותם' מקרב הבלתי מתגייסים - ולנוכח היקפם של החרדים הנוספים המצהירים מדי שנה בשנה כי 'תורת אומנותם' - עדיין נמוך שיעור המתגייסים (מקרבם)", כתב לינדנשטראוס והדגיש: "זאת, בעוד שמספרם של דחויי השירות הולך וגדל".

הנתונים אכן מצביעים על אותה מגמה מסוכנת: בעוד שב-2005 עמד שיעור מקבלי הפטור משירות צבאי בהסדר "תורתו אומנותו" על 36% מכלל הגברים היהודיים באוכלוסיה שלא גויסו, הרי שב-2010 היה שיעורם 52% מקבוצה זו. מ-2003 ועד 2010 עלה היקף מקבלי הפטור בחסות ההסדר בשיעור של כ-60%: מ-39,200 - עד לכדי 63,000.

עוד באשר לגיוס החרדים, מתח לינדנשטראוס ביקורת על כך שחרף העמידה המספקת ברף המתגייסים שנקבע, רבים מקרבם אינם זוכים להכשרה בתפקידים שיוכלו, אחרי שיפשטו את המדים, לסייע להם בהשתלבות בשוק העבודה. "למרבית המקצועות שבהם משרתים החיילים בתכנית שח"ר עדיין אין 'קרדיטציה' (הכרה ממשלתית לעסוק במקצועות שונים)", נכתב בדוח. "לאכ"א אין עדיין תכנית סדורה ביחס למקצועות שמן הראוי לשלב בהם את החיילים החרדים, ובהם מקצועות שניתן לקבל במסגרתם 'קרדיטציה' וכאלה שלהם מאפיינים צבאיים".

ליקויים נוספים שעליהם הצביע המבקר נוגעים להתאמות שביצע צה"ל כדי לאפשר לחרדים את תנאי השירות המיוחדים הדרושים להם. בין היתר, ציין לינדנשטראוס כי התגלו תקלות בביקורת שנערכה באשר לאספקת מזון בכשרות מהדרין עבורם וכן כי מקצם מהלוחמים אף הלינו על כך.

דוח מבקר המדינה 2012 - הסיקור המלא:

51% מבתי הספר חורגים מגובה תשלומי ההורים

מיגון המטוסים האזרחיים: "מחדל מתמשך וסיכון לאלפי נוסעים"

רכבת ישראל: זלזול בבטיחות, איחורים ופרוטקציה

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק