היא נחשבת לאיום משמעותי עבור מטוסי חיל האוויר, וכבר עכשיו, עוד לפני שרוסיה מכרה את ה"אס-300", מערכת הנ"מ המתקדמת לאירן ולסוריה, הטייסים הישראלים כבר מתאמנים כיצד להתמודד מולה.

על צג המכ"ם נראית סוללת ה"אס-300" משמאל, נועלת על המטוס האדום, מימין. עכשיו נדרש הטייס לתמרן, לחמוק מהטיל המתקרב. "יש כאן את הסמנים האלה שאנחנו רואים, זה אומר שזו בעצם מטרה שאני נעולה עליה", מספרת סרן ג'ני, ראש צוות פיתוח ביחידת התוכנה של חיל האוויר, "זה מטוס מדומה שאני נעולה עליו".

אז איך מתאמנים מול מערכת שהיד אינה משגת? זה מתחיל בגופי המודיעין של ישראל, שמביאים את המידע הטכנולוגי: יכולות המכ"ם, מערכת בקרת האש, הביצועים של ה"אס-300". מכאן זה הולך ליחידת התוכנה "אופק" של חיל האוויר.

"הטייס מרגיש שיורים עליו טילים"

"אנחנו לא יכולים לדמות מצב אמיתי של טיל שעף על האווירון, אבל את כל השאר אנחנו יכולים לדמות", מספר רס"ן לי, טייס ומפתח תוכנה. "תמרוני הטיל, תוואי הקרקע. כל הדברים האלה הם שיקולים שנכנסים לתוך האלגוריתם ואנחנו מדמים את זה לטייס".

זה מרוץ אל מול יכולות היירוט של היריב, שכל הזמן משתפרות. במעבדות של "אופק" פיתחו צוותי מהנדסים ואנשי צוות אוויר את התוכנה שמאפשרת עכשיו לתרגל את הטייסים אל מול מערכות הנ"מ של האויב.

סא"ל אבירם, מפקד יחידת התוכנה של חיל האוויר מספר כי "הטייס מרגיש שנועלים עליו סוללות של טילי קרקע-אוויר. הסוללות האלה הן וירטואליות. יכולים לשגר עליו טילים וירטואליים, והטייס נדרש להתמודד". 

חדש בצה"ל: "נחש" בשירות המודיעין

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?